Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ανακοίνωση από την Ιρλανδία, η εταιρεία Ryanair στην οποία ανήκει το αεροσκάφος το οποίο κατευθυνόταν από την Αθήνα προς τη Λιθουανία και έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία για να συλληφθεί δημοσιογράφος που αντιπολιτευεται τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναφέρει ότι το αεροπλάνο δεν είχε κάποιο ασυνήθιστο εύρημαΣτην ανακοίνωσή της η εταιρεία ότι «ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές. Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 16.00 GMT (19.00 ώρα Ελλάδας), με τους επιβάτες και το πλήρωμα».  Ζήτησε δε συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τις δικές της δυνατότητες»

Η Ryanair προσθέτει επίσης ότι ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».

Διαβάστε ακόμη: Θρίλερ με πτήση από Αθήνα προς Λιθουανία - Ήθελαν να συλλάβουν δημοσιογράφο

Αντίδραση Μητσοτάκη 

Το πρωτοφανές περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, που εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς τη Λιθουανία, στη Λευκορωσία, προκειμένου να συλληφθεί αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με ανάρτησή του στο Τwitter, o Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στα αγγλικά: «Η αναγκαστική προσγείωση μιας εμπορικής πτήσης για να συλληφθεί δημοσιογράφος είναι μια πρωτοφανής, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει την άσκηση πίεσης προς τη Λευκορωσία. Φτάνει πια», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1396491910592749576?ref_src=twsrc^tfw

ΥΠΕΞ  Πράξη κρατικής αεροπειρατείας 

Άμεσα καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Λιθουανία σε ανακοίνωσή του: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα  -Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη» ανέφερε η ανακοίνωση. 

«Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή» ανέφερε επίσης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Δένδιας μίλησε με τον Λιθουανό ομόλογό του για το ζήτημα και έγραψε στο Twitter: «Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Λιθουανό ομόλογό μου @GLandsbergis , ο οποίος με ενημέρωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ» 

Τι συνέβη με την πτήση της Ryanair

Όταν το αεροσκάφος της Ryanair, που εκτελούσε τη διαδρομή από την Αθήνα προς την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, βρισκόταν στο εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ο πιλότος ειδοποιήθηκε από τις αρχές για δήθεν απειλή τοποθέτησης βόμβας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Όμως, εκεί πράκτορες της ασφάλειας συνέλαβαν Λευκορώσο δημοσιογράφο που ήταν μεταξύ των επιβατών και ασκεί κριτική στον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τα ΜΜΕ της Λευκορωσίας μετέδωσαν ότι το αεροσκάφος άλλαξε πορεία εξαιτίας απειλής για βόμβα. Τo Reuters αναφέρει ότι η αναγκαστική προσγείωση έγινε κατ' εντολή του προέδρου της Λευκορωσίας. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, κρατικοί πράκτορες συνέλαβαν τον δημοσιογράφο μέσα στο αεροσκάφος. Σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, κατηγόρησε τη Λευκορωσία για ανεπίτρεπτη πράξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA