Μενού
  • Α-
  • Α+

Λείψανα 215 παιδιών, ανάμεσά τους κάποια ηλικίας μόλις 3 ετών, βρέθηκαν στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία για την αφομοίωση των αυτοχθόνων κατοίκων. Πρόκειται για το «Kamloops Indian Residential School» που σταμάτησε να λειτουργεί το 1978.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Μακάβρια ανακάλυψη από drone – Βρέθηκαν οστά ανθρώπου που αγνοούνταν για 12 χρόνια

Σύμφωνα με δήλωση της επικεφαλής της κοινότητας «Tk'emlúps te Secwépemc» στο νότιο τμήμα της Βρετανικής Κολομβίας, όπου βρισκόταν το σχολείο, Ροζάν Κάσιμιρ, δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλα λείψανα καθώς υπάρχουν πολλά σημεία στην περιοχή να ερευνηθούν. «Πρόκειται για μια αδιανόητη απώλεια για την οποία πολλά είχαν ακουστεί αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στοιχεία» είπε η Κάσιμιρ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press, από τον 19ο αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, περισσότερα από 150.000 παιδιά υποχρεώθηκαν να πάνε σε χριστιανικά σχολεία που χρηματοδοτούνταν από το κράτος στο πλαίσιο ενός προγράμματος δήθεν αφομοίωσης στην καναδική κοινωνία. Αναγκάστηκαν να ασπαστούν τον Χριστιανισμό και δεν τους επιτρεπόταν να μιλούν τις μητρικές τους γλώσσες. Πολλά κακοποιήθηκαν ψυχικά και σωματικά και λέγεται ότι έχουν πεθάνει έως και 6.000 παιδιά.

Η καναδική κυβέρνηση απολογήθηκε στο Κοινοβούλιο το 2008 και παραδέχτηκε ότι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία αυτά ήταν ανεξέλεγκτη. Πολλοί μαθητές θυμούνται ότι είχαν υποστεί βία επειδή μιλούσαν τις μητρικές τους γλώσσες ενώ έχασαν επαφή με τους γονείς και τα έθιμά τους.

Μια έκθεση πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια ανέφερε ότι τουλάχιστον 3.200 παιδιά έχουν πεθάνει εξαιτίας κακοποίησης και παραμέλησης και τουλάχιστον 51 ήταν στο Kamloops μεταξύ του 1915 και του 1963.

Ο επικεφαλής της Βρετανικής Κολομβίας Τζον Χόργκαν δήλωσε «σοκαρισμένος και συντετριμμένος» από τη μακάβρια ανακάλυψη, αποκαλώντας την τραγωδία «αδιανόητου μεγέθους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA