Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει αρκετά από τα επιθετικά drone της στη βάση Γκετσίτκαλέ στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αναφέρεται σε άρθρο του ο ακαδημαϊκός στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, Μάικλ Ρούμπιν, καθώς πιστεύει ότι η επιθετικότητα της Άγκυρας και οι εδαφικές της παραβιάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη: Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας συνέλαβαν στο εξωτερικό τον ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν

Όπως σημειώνει ο ιστότοπος Ahval, ο Ρούμπιν στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή τονίζει ότι η συγκεκριμένη μεταφορά drones στην Κύπρο αποτελεί εφάμιλλη απειλή για το ΝΑΤΟ, όπως και η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. «Οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) είναι τόσο επικίνδυνα για το ΝΑΤΟ όσο και το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρούμπτιν.

Οι τουρκικές αρχές μετατρέπουν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται σε αχρηστία στα Κατεχόμενα (Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι το ψευδοκράτος), σε μία βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η ημερομηνία για το επίσημο άνοιγμα και τα εγκαίνια της βάσης δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού είναι προγραμματισμένα για τις 20 Ιουλίου, συμπίπτουν δηλαδή με τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Εντός εμβέλειας τουρκικών περιοχών πολλές περιοχές»

Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τη βάση Νταλαμάν στη νότια επαρχία Μουγλά για τις πτήσεις των drone της και το Γκετσίτκαλέ λειτουργεί σαν μία προσωρινή βάση προσγείωσης. Προς το παρόν η βάση του Γκετσίτκαλέ έχει λειτουργήσει ως μία βάση για την παρακολούθηση των σκαφών που διεξάγουν παράνομα στην Κύπρο σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, ωστόσο σύμφωνα με τον Ρούμπιν πλέον η βάση έχει αναβαθμιστεί και η Άγκυρα έχει μεταφέρει αρκετά από τα επιθετικά drone της στη συγκεκριμένη βάση.

«Τα ευγενικά λόγια δεν θα φέρουν την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγεια, η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει στην περιοχή είναι να δείξει κάποιος στον Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από την κατάργηση του status quo απ’ ότι έχει να κερδίσει», σχολίασε ακόμα ο Ρούμπιν.

Η Τουρκία έχει απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή όχι μόνο παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των Ισραήλ, Αιγύπτου, Λιβάνου, καθώς και τη Λωρίδα της Γάζας. Όλες αυτές οι περιοχές πλέον με την αναβάθμιση της βάσης βρίσκονται εντός της εμβέλειας των τουρκικών drone Bayraktar-TB2, προσέθεσε ο Ρούμπιν.

Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αναφέρεται στην Τουρκία σαν έναν στρατηγικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, προκείμενου να βοηθήσει ώστε να βελτιώσουν τους σπασμένους δεσμούς τους, ωστόσο τέτοιες αναφορές κατά τον Ρούμπιν έχουν σαν αποτέλεσμα να «πείθουν τον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ είναι αδύναμες και θα κάνουν τα στραβά μάτια σε περαιτέρω επιθετικότητα». Παράλληλα ο Ρούμπιν σημειώνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να εξάγουν εξαρτήματα ή τεχνολογία, που βοηθούν την Τουρκία στην κατασκευή των drone. «Πολλά από τα τουρκικά drone περιλαμβάνουν είτε τεχνολογία αντίστροφης μηχανικής από αμερικανικά drone είτε εξαρτήματα που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για ν’ αποτρέψει περαιτέρω πώληση ή μεταφορά οποιουδήποτε αμερικανικού υπολογιστή ή στρατιωτικών εξαρτημάτων προς την Τουρκία», καταλήγει ο Ρούμπιν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA