Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ανακοίνωση που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη 1η Ιουνίου ότι εργάζεται να μειώσει τα επιτόκια έχει ωθήσει την τουρκική λίρα σε νέα χαμηλά. «Μίλησα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Χρειάζεται τα επιτόκια από τον Αύγουστο ή τον Ιούλιο ν’ αρχίσουν να μειώνονται», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου το 1996 μετά τις καταγγελίες Πεκέρ

Η λίρα μετά από τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης έπεσε κατά 3% και ξεπερνώντας τις 8,8 λίρες ανά δολάριο, προτού ανακάμψει για λίγο. Όμως την Τετάρτη έπεσε ακόμα 0,8% φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό, των 8,59 λιρών ανά δολάριο. Το προηγούμενο χαμηλό της λίρας ήταν την περασμένη Παρασκευή με 8,62 λίρες ανά δολάριο.

Όπως σημειώνει το Bloomberg,  ο Ερντογάν εξακολουθεί να διατηρεί μία ανορθόδοξη άποψη ότι με το να χαμηλώνει τα κόστη δανεισμού θα βοηθήσει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το σκεπτικό των περισσότερων τραπεζιτών στον κόσμο. Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι με τη «μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος των παραγωγών και τελικά θα έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερες αυξήσεις των τιμών των καταναλωτικών αγαθών».

«Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων στο παρελθόν θα είχε σαν αποτέλεσμα μία αδύναμη λίρα, κάτι το οποίο θα ωθούσε τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών ακόμα υψηλότερα και θα οδηγούσε τη νομισματική αρχή να αναιρέσει τη μείωση των επιτοκίων και  θα είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Duvar, η τουρκική λίρα είναι ένα από τα χειρότερα νομίσματα για φέτος στις αγορές, έχοντας χάσει 13% ενάντια του δολαρίου και του ευρώ.

Τρεις απολύσεις κεντρικών τραπεζιτών σε λιγότερο από τρία χρόνια

Ο Ερντογάν έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό, μία άποψη που είναι αντίθετη με τις συμβατικές οικονομικές απόψεις, που θεωρούν τη μείωση των επιτοκίων σαν ένα εργαλείο – κλειδί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο Ερντογάν απέλυσε τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατζί Αγκμπάλ επειδή κατά τη τετράμηνη παραμονή στη συγκεκριμένη θέση αύξησε τα επιτόκια από το 10,25% στο 19% για να μειώσει τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την Ahval, μετά την απομάκρυνση του Αγκμπάλ η λίρα έχασε 20% έναντι του δολαρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντικατέστησε τον Αγκμπάλ, ο οποίος είχε κερδίσει τον σεβασμό των ξένων επενδυτών με τον Σαχάπ Καβτσίογλου, έναν καθηγητή οικονομικών που δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία στην κεντρική τράπεζα. Ο Καβτσίογλου στο παρελθόν έχει εκφραστεί θετικά για την ανορθόδοξη θεωρία του Ερντογάν σχετικά με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό και τα κράτησε σταθερά στο όριο του 19% τόσο τον Απρίλιο ή τον Μάιο παρόλο που ο πληθωρισμός επιταχύνεται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA