Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καμπανάκι» χτυπούν οι επιστήμονες στην Τουρκία λόγω ενός λευκού – γκρίζου στρώματος «γλίτσας» που απλώθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας Μουράτ Κουρούμ δεσμεύτηκε την Κυριακή 6 Ιουνίου να καταπολεμήσει την επιδημία «θαλάσσιας βλέννας» που απειλεί με ρύπανση την Θάλασσα του Μαρμαρά. Παρουσίασε συγκεκριμένα, σχέδιο διαχείρισης καταστροφών, το οποίο όπως είπε θα εξασφαλίσει το μέλλον της θαλάσσιας περιοχής. Πρόκειται για ανθρώπινο σφάλμα, εξηγούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμη: Μαρμαράς: Σε επιδημιολογική «βόμβα» εξελίσσεται η βλέννα στην θάλασσα

Τι ευθύνεται για τη «θαλάσσια βλέννα» στο Μαρμαρά

Ομάδα τριακοσίων ειδικών έχει αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα της πρωτοφανούς ρύπανσης που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα χρειαστούν 5 έως 6 χρόνια για τον καθαρισμό της θάλασσας, ενώ προβληματίζει το ενδεχόμενο η ρύπανση να επεκταθεί και προς το βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Erol Kesici, επιστήμονας της θαλάσσιας ζωής, τόνισε οτι δεν πρόκειται για «φυσικό φαινόμενο, αλλά για ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρωπο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση απορρύπανση. Ο κ. Kesici είπε ότι η Θάλασσα του Μαρμαρά τείνει να γίνει «Νεκρά Θάλασσα». Οι αποικίες φυκιών εξαπλώνονται στο Μαρμαρά και στο Αιγαίο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προστατεύσουμε τον Μαρμαρά μας εντός του πλαισίου ενός σχεδίου διαχείρισης καταστροφών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ μιλώντας από ένα πλοίο θαλάσσιων ερευνών, το οποίο συλλέγει δείγματα της γλοιώδους ουσίας.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός τριών ετών και θα υλοποιήσουμε μαζί τα σχέδια, τα οποία θα σώσουν όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον», είπε ο Κουρούμ και πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει και λεπτομέρειες από το σχέδιο δράσης.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της οργανικής ύλης, η οποία περιέχει μια ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να αναπτυχθεί όταν ανθρώπινα λύματα διαρρέουν στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για την εμφάνιση της «θαλάσσιας βλέννας» το μη επεξεργασμένο νερό από τις πόλεις, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, και δεσμεύτηκε να «καθαρίσει τις θάλασσές μας από την μάστιγα της θαλάσσιας βλέννας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA