ΔΙΕΘΝΗ
07/06/2021 15:40

Θάλασσα του Μαρμαρά: Time – lapse βίντεο δείχνει τη βλέννα να εισβάλλει

Time – lapse βίντεο κατέγραψε πώς επεκτάθηκε το λευκό-γκρίζο στρώμα «γλίτσας» γνωστό και ως θαλάσσια βλέννα, το οποίο κάλυψε τη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας το αποτέλεσμα της οικολογικής ρύπανσης που έχει συντελεστεί

Θάλασσα του Μαρμαρά: Time – lapse βίντεο δείχνει τη βλέννα να εισβάλλει
Η θαλάσσια βλέννα στη Θάλασσα του Μαρμαρά (πηγή: Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)
Ανάγνωση:

Ένα time-lapse βίντεο από την Κωνσταντινούπολη δείχνει πώς επεκτάθηκε ταχύτατα το λευκό-γκρίζο στρώμα «γλίτσας» γνωστό και ως θαλάσσια βλέννα που «εισέβαλε» στη Θάλασσα του Μαρμαρά δείχνοντας την έκταση της περιβαλλοντολογικής καταστροφής. Το παχύ γλοιώδες στρώμα αυτού του οργανικού φαινομένου έχει επεκταθεί στη θάλασσα η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά της Πόλης και αποτελεί απειλή τόσο για τη θαλάσσια ζωή όσο και για την αλιεία. Τμήματα του λιμένων, ακτές και της θάλασσας έχουν τυλιχθεί από την παχύρρευστη και γλοιώδη ουσία, η οποία έχει μεταφερθεί και στον πυθμένα.


Harrowing time-lapse video shows 'sea snot' invading Marmara Sea

Διαβάστε ακόμη: Βλέννα στον Μαρμαρά: Σχέδιο αντιμετώπισης από την Τουρκία - Οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας, Μουράτ Κουγιούμ, δεσμεύτηκε την Κυριακή, 6 Ιουνίου, να καταπολεμήσει τη θαλάσσια ρύπανση που απειλεί την Θάλασσα του Μαρμαρά με ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών, το οποίο όπως είπε θα εξασφαλίσει το μέλλον της θαλάσσιας περιοχής.

Το σχέδιο περιλαμβάνει να μετατρέψει ολόκληρη τη Θάλασσα του Μαρμαρά σε προστατευμένη περιοχή ώστε να μειώσει τη ρύπανση και να βελτιώσει τη διαχείριση των απόνερων στις παράκτιες πόλεις που σε συνδυασμό με την κίνηση των πλοίων βοήθησαν στη διασπορά της θαλάσσιας βλέννας.

Τι ευθύνεται για τη «θαλάσσια βλέννα» στο Μαρμαρά

Ομάδα τριακοσίων ειδικών έχει αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα της πρωτοφανούς ρύπανσης που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα χρειαστούν 5 έως 6 χρόνια για τον καθαρισμό της θάλασσας, ενώ προβληματίζει το ενδεχόμενο η ρύπανση να επεκταθεί και προς το βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ερόλ Κεσιτζί, επιστήμονας της θαλάσσιας ζωής, τόνισε ότι δεν πρόκειται για «φυσικό φαινόμενο, αλλά για ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρωπο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση απορρύπανση. Ο κ. Κεσιτζί είπε ότι η Θάλασσα του Μαρμαρά τείνει να γίνει «Νεκρά Θάλασσα». Οι αποικίες φυκιών εξαπλώνονται στο Μαρμαρά και στο Αιγαίο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προστατεύσουμε τον Μαρμαρά μας εντός του πλαισίου ενός σχεδίου διαχείρισης καταστροφών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ μιλώντας από ένα πλοίο θαλάσσιων ερευνών, το οποίο συλλέγει δείγματα της γλοιώδους ουσίας.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός τριών ετών και θα υλοποιήσουμε μαζί τα σχέδια, τα οποία θα σώσουν όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον», είπε ο Κουρούμ και πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει και λεπτομέρειες από το σχέδιο δράσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Duvar, οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της οργανικής ύλης, η οποία περιέχει μια ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να αναπτυχθεί όταν ανθρώπινα λύματα διαρρέουν στη θάλασσα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για την εμφάνιση της «θαλάσσιας βλέννας» το μη επεξεργασμένο νερό από τις πόλεις, περιλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, και δεσμεύτηκε να «καθαρίσει τις θάλασσές μας από την μάστιγα της θαλάσσιας βλέννας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΑΡΜΑΡΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ