Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυτή είναι η τρίτη φορά από το 2010 που η Πράξη Προσιτής Φροντίδας (ACA), η πολιτική για την υγειονομική περίθαλψη που είχε την υπογραφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «επέζησε» από μια πρόκληση. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υποστήριξε το νόμο που στοχεύει στην παροχή οικονομικής ασφάλισης σε όλους τους Αμερικανούς, απορρίπτοντας μια νομική πρόκληση από το Τέξας και 17 άλλες δημοκρατικές κυβερνητικές πολιτείες.

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν: Ψυχρό κλίμα, παγωμένη χειραψία και αναμενόμενες διαφωνίες

Σημειώνεται ακόμα, ότι απαγορεύσει στους ασφαλιστές να αρνηθούν την κάλυψη λόγω προϋπαρχουσών συνθηκών. Ο νόμος έδωσε σε εκατομμύρια Αμερικανούς χαμηλού εισοδήματος πρόσβαση σε ιατρική ασφάλιση.

Οι δικαστές αποφάσισαν με πλειοψηφία 7-2 ότι οι αμφισβητίες δεν είχαν νομική ικανότητα να υποβάλουν την υπόθεσή τους. Καμία βασική διάταξη του νόμου ήταν αντισυνταγματική. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την εκλογή του το 2016, ήθελε να ακυρώσει πλήρως το νομοσχέδιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν και απέτυχαν να ανατρέψουν το νόμο στο Κογκρέσο, όταν ήλεγχαν και τα δύο Σώματα (Κογκρέσο και Γερουσία)

Συντηρητικές ομάδες, με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό κράτος του Τέξας, προσπαθούσαν ουσιαστικά να ακυρώσουντο σύνολο του Νόμου περί Προσιτής Φροντίδας λόγω τεχνικών προβλημάτων. Με μια άνετη ψηφοφορία 7-2, οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στήριξαν το νομοσχέδιο. 

Η απόφαση υποδηλώνει ότι, ενώ αυτό το δικαστήριο είναι σαφώς πιο συντηρητικό από αυτό που υποστήριξε στενά τον Obamacare το 2012, δεν υπήρχε καμία πρόθεση των δικαστών να ακυρώσουν το νομοσχέδιο. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο - ο απόλυτος νομικός διαιτητής του έθνους - δεν έχει κανένα συμφέρον να καταργήσει τον νόμο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ένα ρεκόρ 31 εκατομμύρια Αμερικανοί καλύπτονται πλέον από την υγειονομική περίθαλψη στο πλαίσιο του ACA, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως Obamacare, σύμφωνα με το BBC

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA