Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, όπως επεσήμαναν και οι δύο ηγέτες η συνάντηση ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και στον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Villa La Grange, κοντά στη λίμνη της Γενεύηςη οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα του αναμενομένου και διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για συνάντηση 4-5 ωρών. Σε μία συνάντηση για την οποία ο πήχης των προσδοκιών και από τις δύο πλευρές ήταν χαμηλός και έγινε περισσότερο για να σταματήσει η συνεχής επιδείνωση ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χώρων, και ειδικά από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Ρώσο ομόλογό ως «δολοφόνο» και «άνθρωπο χωρίς ψυχή». Μάλιστα σε σχετική ερώτηση στην ξεχωριστή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε ακόμη: Απίστευτη γκάφα από τον Μπάιντεν είπε τον Πούτιν... Τραμπ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ανταποκριτής του Open στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, ο «πήχης» της συνάντησης από πλευράς Κρεμλίνου από τη συνάντηση παραμένει χαμηλά, καθώς το σημαντικό είναι ότι συναντήθηκαν μετά από τρία χρόνια οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας. Ωστόσο οι δύο ηγέτες δεν προσκάλεσαν ο ένας τον άλλον στην Ουάσινγκτον ή τη Μόσχα αντίστοιχα.

Πάντως ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε τις «κόκκινες γραμμές της», με τη μία από αυτές να είναι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς όπως έχει εξηγήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτελείται άμεσα η ασφάλεια της Ρωσίας αφού οι νατοϊκοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία σε 7' αντί για 15' που ισχύει σήμερα. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, δεν θα μπορούσε να το δεχθεί η Ρωσία όπως και η Ουάσινγκτον δεν θα μπορούσε να δεχθεί ρωσικά επιθετικά όπλα στον Καναδά ή στο Μεξικό.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες ο Ρώσος ηγέτης, αναφέρθηκε και στην καταπίεση που υφίσταται ο ρωσόφωνος και ο αμιγώς ρωσικός πληθυσμός στην Ουκρανία, που «πιέζονται να ουκρανοποιηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η δεύτερη «κόκκινη γραμμή» είναι η μη εμπλοκή των Αμερικανών στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα Ρωσίας και Λευκορωσίας. Προς το παρόν έχουν γίνει μικρά βήματα συνεννόησης με το πιο πιθανό πρώτο βήμα είναι να επιστρέψουν οι πρέσβεις στις ακέφαλες πρεσβείες σε Μόσχα και Ουάσινγκτον.

Η αυτοκινητοπομπή του Βλαντίμιρ Πούτιν με τα 22 οχήματα

Τους Μπάιντεν και Πούτιν υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ελβετίας, Γκάι Παρμελίν, ενώ πραγματικά εντυπωσιακή ήταν η άφιξη του Ρώσου προέδρου - η οποία μάλιστα σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ- καθώς εμφανίστηκε με αυτοκινητοπομπή από 22 οχήματα!

Οι συνομιλίες διήρκεσαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλειμμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και τελείωσε στις 18:05 ώρα Ελλάδος. Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Villa La Grange με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Μήνυμα Μπάιντεν στον Πούτιν: Οδυνηρές οι συνέπειες για τη Ρωσία αν πεθάνει ο Ναβάλνι

Στις «οδυνηρές συνέπειες» που θα έχει η Ρωσία εάν ο Αλεξέι Ναβάλνι πεθάνει στάθηκε ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας εκτός κειμένου στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη. Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου του Associated Press για τον αντίκτυπο που θα έχει στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, ο πιθανός θάνατος του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε, «Είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι οδυνηρές».

«Είπα στον Πούτιν ότι η ατζέντα μας δεν είναι εναντίον της Ρωσίας ή οποιοδήποτε άλλου. Είναι υπέρ των Αμερικανών», είπε ακόμα ο Μπάιντεν και τόνισε ότι στη συνάντηση έδωσε έμφαση στη σημασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης επεσήμανε ότι συζήτησε για την πιθανή απελευθέρωση των πρώην Αμερικανών πεζοναυτών Πολ Γουίλαν και Τρέβορ Ριντ, που βρίσκονται φυλακισμένοι στη Ρωσία. «Τα ανθρώπινα διακαιώματα θα είναι πάντα στο τραπέζι, του το είπα», προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «θετική» τη συνάντηση και τόνισε ότι «ήρθα εδώ για να κάνω ό,τι είναι είπα» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν και προσέθεσε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του συγκεκριμένα ζητήματα ανθρώπινων όπως την περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι. «Τα ανθρώπινα διακαιώματα θα είναι πάντα στο τραπέζι, του το είπα», προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

https://twitter.com/atrupar/status/1405215218205143040?ref_src=twsrc^tfw

Ερωτώμενος για τη σύγκριση που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στο Καπιτώλιο και την περίπτωση Ναβάλνι, δήλωσε πως «πιστεύω ότι είναι μία γελοία σύγκριση». Επιπλέον οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών με το Ιράν και συζήτησαν και για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανίας, το οποίο αποτέλεσε μία από τις «κόκκινες γραμμές» του Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι επεσήμανε στον Ρώσο πρόεδρο την «ακλόνητη δέσμευση» της κυβέρνησής του για την «εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας»

Ο Μπάιντεν υποβάθμισε το γεγονός ότι η τετ-α-τετ συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κράτησε λιγότερο απ' όσο περίμενε ο Λευκός Οίκος και στάθηκε στο γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έμειναν ικανοποιημένοι από τη διάρκεια των συζητήσεων και επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και δεν υπήρξαν απειλές.

«Καλύψαμε πολλά θέματα. Απλά αναφέρθηκαν οι “κόκκινες γραμμές μας”. Του επεσήμανα που στέκομαι και τι πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε και τι θα συμβεί αν υπάρξουν σε περίπτωση παραβίασης της αμερικανικής κυριαρχίας».», είπε ακόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δήλωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Πούτιν: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησής τους. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Πούτιν είπε ότι συμφώνησαν να αρχίσουν διαβούλευση για την κυβερνοασφάλεια. «Δεν υπήρχε εχθρότητα. Το αντίθετο θα έλεγα, δείξαμε μεγάλη προθυμία να καταλάβουμε ο ένας τις θέσεις του άλλου» είπε ο Πούτιν. 

Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «έμπειρο» πολιτικό, σημειώνοντας ότι «μιλούν την ίδια γλώσσα», αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε φιλία αλλά ένας πραγματιστικός διάλογος γύρω από τα συμφέροντα των δύο χωρών. Είναι «δύσκολο να πει» αν οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν, αλλά σχολίασε ότι υπήρξε μια «αχτίδα ελπίδας» όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους.

Ο Πούτιν, μίλησε πρώτος στους δημοσιογράφους και είπε ότι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και άμεση», υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό. «Σε πολλά θέματα οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν, αλλά οι δύο πλευρές έδειξαν μια επιθυμία να καταλάβουν η μία την άλλη και να αναζητήσουν μέσα για την προσέγγιση των θέσεών τους», πρόσθεσε. Μοναδική ένδειξη μιας πιθανής αποκλιμάκωσης, κατά τον Πούτιν είναι ότι συμφώνησε με τον Μπάιντεν να επιστρέψουν στις πρωτεύουσες οι πρεσβευτές που είχαν ανακληθεί για διαβουλεύσεις νωρίτερα φέτος. Έκρινε επίσης ότι είναι πιθανή μια «συμβιβαστική λύση» για ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι αναφέρθηκαν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό: μίλησε για την εισβολή στο Κογκρέσο, στις 6 Ιανουαρίου, για έναν βομβαρδισμό αμάχων στο Αφγανιστάν αλλά και για την αστυνομική βία σε βάρος των Αφροαμερικανών.

Ο Πούτιν δέχτηκε και ερώτηση για τον πολιτικό του αντίπαλο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο δηλητηριάστηκε μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία με προορισμό την Μόσχα. «Έχει παραβιάσει το νόμο» είπε ο Πούτιν ερωτηθείς σχετικά και μάλιστα δεν ανέφερε κα το όνομα του Ναβάλνι, τον αποκάλεσε αυτός ο άνδρας.

https://twitter.com/ABC/status/1405200055154397187?ref_src=twsrc^tfw

Ο «πόλεμος» των δημοσιογράφων

Μεγάλη ένταση υπήρξε ανάμεσα στους Αμερικανούς και Ρώσους δημοσιογράφους που ήθελαν να μπουν στην αίθουσα της Villa La Grange, κοντά στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία, όπου έλαβε χώρα η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κάποιοι δημοσιογράφοι φάνηκαν να εμποδίζουν τους κάμεραμαν στην προσπάθειά τους να πάρουν καλύτερη λήψη ή να ακούνε πιο καθαρά τις δηλώσεις, την ώρα που άλλα άτομα από τα επιτελεία των δύο χωρών συνομιλούσαν μεταξύ τους, καθώς οι δύο πρόεδροι προσπαθούσαν να κάνουν τα πρώτα τους σχόλια. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη ένταση ανάμεσα στις δημοσιογραφικές ομάδες των δύο χωρών.

Η ανταποκρίτρια του Λευκού Οίκου, Κάιτλαν Κόλινς, εξήγησε ότι η συνήθης πρακτική των Μ.Μ.Ε., σε τέτοιες συναντήσεις είναι να υπάρχει ένα άτομο που να εκπροσωπεί την τηλεόραση, ένας εικονολήπτης, ένας ηχολήπτης κ.οκ. Συνήθως δηλαδή βρίσκονται εντός περίπου 15 άτομα καθώς και οι φωτογράφοι.

Όπως ανέφερε η Κόλινς σύμφωνα με το CNN, υπήρξαν κάποιες επιθετικές συμπεριφορές και αρκετά άτομα από την αμερικανική δημοσιογραφική αποστολή δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο δωμάτιο όπου διεξαγόταν η συνάντηση.

https://twitter.com/EenaRuffini/status/1405135929359192068?ref_src=twsrc^tfw

«Μας το είπαν πριν προλάβουμε να εισέλθουμε στο κτήριο. Υπήρχαν σπρωξίματα και φωνές καθώς προσπαθούσαμε να μπούμε μέσα και προσπαθώντας να παραβρεθούμε στη συνάντηση και να πάρουμε κάποια πλάνα ή κάποιες από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ κάποιοι από τους ρεπόρτερ δεν κατάφεραν να μπουν στο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κόλινς. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αυτό δείχνει τη χαοτική κατάσταση που επικράτησε στην αίθουσα και οι δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν παρερμηνεύτηκαν από τον Τύπο.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε tweet, δημοσιογράφου του CBS, ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων βιαζόταν τόσο πολύ να πάρει θέση, ώστε εμπόδισε έναν Αμερικανό ηχολήπτη να μπει στην αίθουσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA