Μενού
  • Α-
  • Α+

Σφοδρή είναι η πίεση που ασκείται τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από την αντιπολίτευση στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ μετά την παραδοχή του, ότι δεν τήρησε τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, καθώς σε φωτογραφία και βίντεο που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Sun», διακρίνεται να φιλάει στενή συνεργάτιδα του, πυροδοτώντας καταγγελίες για προφανή υποκρισία και μη τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που ο ίδιος θέσπισε.

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: Ο υπουργός Υγείας είναι ένας «γαμ@@@ ανίκανος» - Στη δημοσιότητα νέα μηνύματα από τον Καμινγκς

Μία δημοσκόπηση της Savanta ComRes, η οποία διεξήχθη μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, έδειξε ότι το 58% των ενηλίκων τάσσονται υπέρ της παραίτησης του Χάνκοκ, ενώ το 25% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του. Οι μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, οι οποίες στο σύνολό τους έκαναν πρωτοσέλιδη την ιστορία του Χάνκοκ, ανέφεραν ότι ο υπουργός έχει χάσει κάθε ηθική αξιοπιστία και πρέπει να αποχωρήσει.

Μία ομάδα που έχει ξεκινήσει την καμπάνια Δικαιοσύνη για τις Οικογένειες που Βρίσκονται σε Πένθος λόγω του Covid-19, ασκεί σκληρή κριτική στον Βρετανό υπουργό Υγείας, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά του αποτελεί «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» για τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους από τον κορονοϊό.

Ο 42χρονος Χάνκοκ ζήτησε συγνώμη την Παρασκευή μετά τη δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών, οι οποίες χρονολογούνται στις 6 Μαίου, περίοδος κατά την οποία απαγορεύονταν οι προσωπικές επαφές αυτού του τύπου με κάποιο άτομο εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. «Παραδέχομαι ότι παραβίασα τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε αυτή την περίπτωση» είπε ο ίδιος. «Απογοήτευσα ανθρώπους και λυπάμαι πολύ».

Ο Μπόρις Τζόνσον αποδέχθηκε τη συγγνώμη του υπουργού Υγείας και δήλωσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε εκείνον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του Χάνκοκ όπου αγκαλιάζεται και φιλιέται με τη σύμβουλό του στο γραφείο του. «Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε τη συγγνώμη του υπουργού Υγείας και θεωρεί το θέμα λήξαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Χάνκοκ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι».

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Η γραμματέας του Εργατικού Κόμματος Ανελίζ Ντοντς, «ο ίδιος έθεσε τους κανόνες, παραδέχθηκε ότι τους παραβίασε. Πρέπει να φύγει. Αν δεν παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να τον απομακρύνει»

Η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Λάιλα Μόργκαν, κατηγόρησε τον Χάνκοκ για ότι είναι «άσχετο», το αν αποδέχεται τη συγγνώμη του ή όχι.

Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα αναρωτήθηκε αν ο ίδιος υπουργός, έχει παραβιάσει και τον υπουργικό κώδικα, με την πρόσληψη μιας γυναίκας, η οποία ήταν φίλη του για χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο καταγγελίες για νεποτισμό, με τις οποίες έχει -προηγούμενα- βρεθεί αντιμέτωπη η συντηρητική κυβέρνηση Τζόνσον. «Ο κύριος Χάνκοκ δεν μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα εμφανιστεί ευθέως μπροστά μας και θα μας πει πως θα συμπεριφερθούμε και θα αναμένει από εμάς να τον ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The Sun» σε ένα σχόλιο στην πρώτη σελίδα της. «Σε κάτι τέτοιο θα υπήρχε ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας».

Η υπόθεση αυτή, φέρνει στο προσκήνιο ένα περιστατικό που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, όταν –ο τότε- υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς είχε επίσης παραβιάσει τους κανόνες στην κορύφωση της πανδημίας, προκαλώντας οργή σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και καταγγελίες ότι στην κυβέρνηση Τζόνσον πίστευαν ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τζόνσον, που είναι πρωθυπουργός από το 2019, έχει αρνηθεί σε μία σειρά περιπτώσεων να αποπέμψει υπουργούς τους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού των Εσωτερικών, ο οποίος εντοπίστηκε να έχει παραβιάσει τους κανόνες, βάζοντας τις φωνές και εκτοξεύοντας ύβρεις κατά μελών του προσωπικού του, προκαλώντας την παραίτηση του συμβούλου για ζητήματα δεοντολογίας. Ο ίδιος, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεχτεί κριτική, σύμφωνα με μία επίσημη αναφορά, με επίκεντρο τα προσωπικά οικονομικά του.

Παράλληλα, η αρμόδια αρχή δημόσιων δαπανών ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο της διάθεσης δισεκατομμυρίων λιρών μέσω συμβολαίων στην κορύφωση της πανδημίας, αφού εταιρίες που έχουν δεσμούς με υπουργούς, μέλη του κοινοβουλίου και αξιωματούχους, εξασφάλισαν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων λιρών. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι αναγκαίο να κινηθεί γρήγορα. Η εφημερίδα «The Times» υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Τζόνσον στην κριτική που δέχεται, αλλά και τα σφάλματα, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υποστήριξη της κυβέρνησης.

Τι προκάλεσε τον σάλο

Ο 42χρονος πιάστηκε από τον φωτογραφικό φακό να παίρνει μια σφιχτή αγκαλιά την για χρόνια στενή του συνεργάτιδα, Τζίνα Κολαντάγκελο και να τις δίνει ένα καυτό φιλί σε διάδρομο έξω από το γραφείο του στα κεντρικά του υπουργείου Υγείας. Πιθανολογείται, ότι το φιλί δόθηκε μεταξύ 3 και 6 Μαϊου, μια εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου του. 

Ο κ. Χάνκοκ είναι παντρεμένος εδώ και 15 χρόνια με τη σύζυγο Μάρθα και το ζευγάρι έχει τρία παιδιά μαζί. Η κυρία Χάνκοκ φάνηκε λυπημένη και αναστατωμένη καθώς έφυγε από το σπίτι του ζευγαριού στο βόρειο Λονδίνο σήμερα το πρωί, αλλά δεν μίλησε σε δημοσιογράφους για την υποτιθέμενη απιστία του συζύγου της. Φορούσε ακόμα την βέρα της, 

Το σπίτι της λόμπίστριας Κολαντάγκελο και του συζύγου της βρέθηκε κλειστό στο βόρειο Λονδίνο από τους δημοσιογράφους της DailyMail. Η υποτιθέμενη υπόθεση συσσωρεύει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον κ. Χάνκοκ, ο οποίος ήδη φέρεται να αγωνίζεται για τη δουλειά του για τον χειρισμό της πανδημίας. Ο Χάνκοκ συναντήθηκε με την Κολαντάντζελο όταν δούλευαν μαζί στο φοιτητικό ραδιόφωνο της Οξφόρδης τη δεκαετία του 1990. Ο  Χάνκοκ ήταν δημοσιογράφος αθλητικών στο Oxygen FM και συνήθιζαν να βγαίνουν  μαζί στο Exeter College της Οξφόρδης. Ο Χάνκοκ την προσέλαβε κρυφά τον περσινό Μάρτιο στο γραφείο του με εξάμηνο συμβόλαιο και χωρίς να προβλέπεται μισθός για εκείνη. Τον Σεπτέμβριο την προσέλαβε «φανερά» σαν μη εκτελεστική διευθύντρια στο Υπουργείο Υγείας, με τον μισθό της να εκτιμάται σε 15.000 λίρες.

Ο Χάνκον αντιμετωπίζει δριμεία κριτική τόσο για την διαχείριση της πανδημίας, καθώς η μείωση των κρουσμάτων στην χώρα δεν έχει φτάσει στο ιδανικό επίπεδο, ενώ καθυστερεί υπερβολικά η «πράσινη» λίστα των χωρών στις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν οι Βρετανοί χωρίς να αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα. Πρόβλημα με την συγκεκριμένη τακτική αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. 

Μπόρις Τζόνσον: Ο υπουργός Υγείας είναι ένας «γαμ@@@ ανίκανος» 

Τα υβριστικά μηνύματα έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον και ο οποίος είναι σε ανοικτή κόντρα με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος τον είχε καρατομήσει τον περασμένο Νοέμβριο. Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο ιστολόγιο του, ο Κάμινγκς ισχυρίζεται ότι ο Χάνκοκ έχει πει επανειλημμένως ψέματα στους Βρετανούς σχετικά με τις αποτυχίες της πανδημίας του κορονοϊού το 2020. Η ανάρτηση η οποία ξεπερνάει τις 7.000 λέξεις, περιλαμβάνει και μερικά screenshot, από μηνύματα που αντάλλαξε μέσω WhatsApp, ο Κάμινγκς με τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Σ' ένα από αυτά τα μηνύματα το οποίο έχει ημερομηνία την 26η Μαρτίου του 2020 φέρεται ο Κάμινγκς με τον Μπόρις Τζόνσον να κριτικάρουν τις ενέργειες του Ματ Χάνκοκ ώστε να αυξηθεί η επάρκεια σε τεστ για τον κορονοϊό.

Μάλιστα σε ένα από τα screenshot που δημοσίευσε ο Κάμινγκς από τη συγκεκριμένη συζήτηση, ο Τζόνσον χαρακτήριζε τον Χάνκοκ «εντελώς γα@@@ ανίκανο». Όπως αναφέρει ακόμα ο Κάμινγκς λίγο μετά το συγκεκριμένο μήνυμα δέχθηκε αρκετές κλήσεις από τον Μπόρις Τζόνσον που του έλεγε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Σε άλλα μηνύματα από τις 27 Μαρτίου, διακρίνονται μηνύματα του Κάμινγκς προς τον Τζόνσον, στα οποία του λέει ότι το υπουργείο Υγείας, «τα έχει γαm@@@ με τους αναπνευστήρες». Ο Τζόνσον απάντησε «είναι ο Χάνκοκ. Είναι ανίκανος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA