Μενού
  • Α-
  • Α+

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, μετά το ροζ σκάνδαλο με συνεργάτιδά του. Μετά τη δημοσιοποίηση του «ροζ» σκανδάλου στη Βρετανία, ασκήθηκαν πιέσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, για την παραίτηση του Ματ Χάνκοκ. 

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: Ο υπουργός Υγείας είναι ένας «γαμ@@@ ανίκανος» - Στη δημοσιότητα νέα μηνύματα από τον Καμινγκς

Με επιστολή του ο πρώην πλέον Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τονίζει τους λόγους που τον έκαναν να υποβάλει την παραίτησή του. «Γράφω αυτή την επιστολή για να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργού Υγείας. Έχουμε δουλέψει σκληρά σαν χώρα για να πολεμήσουμε την πανδημία. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι η προσωπική μου ζωή να γίνει αντικείμενο προσοχής τη στιγμή που πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι για να βγούμε από την κρίση. Θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη μου επειδή δεν υπάκουσα στα μέτρα και να απολογηθώ στην οικογένεια μου και τους αγαπημένους μου που τους έβαλα σε όλο αυτό. Επίσης χρειάζομαι αυτή τη στιγμή να μείνω με τα παιδιά μου», αναφέρει αρχικά 

«Οφείλουμε σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τόσα πολλά σ' αυτή την πανδημία να είμαστε ειλικρινείς όταν τους απογοητεύουμε όπως έκανα εγώ παραβιάζοντας τα μέτρα», αναφέρει ο Ματ Χάνκοκ, μεταξύ άλλων στην περιστολή που έστειλε στον Μπόρις Τζόνσον και με την οποία παραιτείται.

https://twitter.com/piersmorgan/status/1408836363600936963?ref_src=twsrc^tfw

Ο 42χρονος Χάνκοκ είχε ζητήσει συγνώμη την Παρασκευή μετά τη δημοσίευση των επίμαχων φωτογραφιών, οι οποίες χρονολογούνται στις 6 Μαΐου, περίοδος κατά την οποία απαγορεύονταν οι προσωπικές επαφές αυτού του τύπου με κάποιο άτομο εκτός του οικιακού περιβάλλοντος. «Παραδέχομαι ότι παραβίασα τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε αυτή την περίπτωση» είπε ο ίδιος. «Απογοήτευσα ανθρώπους και λυπάμαι πολύ», είχε προσθέσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε αποδεχθεί τη συγγνώμη του υπουργού Υγείας και δήλωσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε εκείνον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του Χάνκοκ όπου αγκαλιάζεται και φιλιέται με τη σύμβουλό του στο γραφείο του. «Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε τη συγγνώμη του υπουργού Υγείας και θεωρεί το θέμα λήξαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Χάνκοκ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι».

Τι προκάλεσε τον σάλο

Ο 42χρονος Χάνκοκ είχε πιαστεί από τον φωτογραφικό φακό να παίρνει μια σφιχτή αγκαλιά την για χρόνια στενή του συνεργάτιδα, Τζίνα Κολαντάγκελο και να τις δίνει ένα καυτό φιλί σε διάδρομο έξω από το γραφείο του στα κεντρικά του υπουργείου Υγείας. Πιθανολογείται, ότι το φιλί δόθηκε μεταξύ 3 και 6 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου του. 

Ο κ. Χάνκοκ είναι παντρεμένος εδώ και 15 χρόνια με τη σύζυγο Μάρθα και το ζευγάρι έχει τρία παιδιά μαζί. Η κυρία Χάνκοκ φάνηκε λυπημένη και αναστατωμένη καθώς έφυγε από το σπίτι του ζευγαριού στο βόρειο Λονδίνο σήμερα το πρωί, αλλά δεν μίλησε σε δημοσιογράφους για την υποτιθέμενη απιστία του συζύγου της. Φορούσε ακόμα την βέρα της.

Το σπίτι της λόμπίστριας Κολαντάγκελο και του συζύγου της βρέθηκε κλειστό στο βόρειο Λονδίνο από τους δημοσιογράφους της DailyMail. Η υποτιθέμενη υπόθεση συσσωρεύει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον κ. Χάνκοκ, ο οποίος ήδη φέρεται να αγωνίζεται για τη δουλειά του για τον χειρισμό της πανδημίας. Ο Χάνκοκ συναντήθηκε με την Κολαντάντζελο όταν δούλευαν μαζί στο φοιτητικό ραδιόφωνο της Οξφόρδης τη δεκαετία του 1990. Ο  Χάνκον ήταν δημοσιογράφος αθλητικών στο Oxygen FM και συνήθιζαν να βγαίνουν  μαζί στο Exeter College της Οξφόρδης. Ο Χάνκοκ την προσέλαβε κρυφά τον περσινό Μάρτιο στο γραφείο του με εξάμηνο συμβόλαιο και χωρίς να προβλέπεται μισθός για εκείνη. Τον Σεπτέμβριο την προσέλαβε «φανερά» σαν μη εκτελεστική διευθύντρια στο Υπουργείο Υγείας, με τον μισθό της να εκτιμάται σε 15.000 λίρες.

Πολίτες και πολιτικοί ζητούσαν την αποπομπή του

Η παραδοχή του Χάνκοκ ότι δεν τήρησε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από την αντιπολίτευση προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας. Μία δημοσκόπηση της Savanta ComRes, η οποία διεξήχθη μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, έδειξε ότι το 58% των ενηλίκων τάσσονται υπέρ της παραίτησης του Χάνκοκ, ενώ το 25% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του. Οι μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, οι οποίες στο σύνολό τους έκαναν πρωτοσέλιδη την ιστορία του Χάνκοκ, ανέφεραν ότι ο υπουργός έχει χάσει κάθε ηθική αξιοπιστία και πρέπει να αποχωρήσει.

Μία ομάδα που έχει ξεκινήσει την καμπάνια Δικαιοσύνη για τις Οικογένειες που Βρίσκονται σε Πένθος λόγω του Covid-19, ασκεί σκληρή κριτική στον Βρετανό υπουργό Υγείας, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά του αποτελεί «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» για τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους από τον κορονοϊό.

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Η γραμματέας του Εργατικού Κόμματος Ανελίζ Ντοντς, «ο ίδιος έθεσε τους κανόνες, παραδέχθηκε ότι τους παραβίασε. Πρέπει να φύγει. Αν δεν παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να τον απομακρύνει»

Η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Λάιλα Μόργκαν, κατηγόρησε τον Χάνκοκ για ότι είναι «άσχετο», το αν αποδέχεται τη συγγνώμη του ή όχι.

Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα αναρωτήθηκε αν ο ίδιος υπουργός, έχει παραβιάσει και τον υπουργικό κώδικα, με την πρόσληψη μιας γυναίκας, η οποία ήταν φίλη του για χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο καταγγελίες για νεποτισμό, με τις οποίες έχει -προηγούμενα- βρεθεί αντιμέτωπη η συντηρητική κυβέρνηση Τζόνσον. «Ο κύριος Χάνκοκ δεν μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα εμφανιστεί ευθέως μπροστά μας και θα μας πει πως θα συμπεριφερθούμε και θα αναμένει από εμάς να τον ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The Sun» σε ένα σχόλιο στην πρώτη σελίδα της. «Σε κάτι τέτοιο θα υπήρχε ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA