Μενού
  • Α-
  • Α+

Έξι δεκαετίες αφότου ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, χαρίζοντας στη Μόσχα μία νίκη «κλειδί» εναντίον των ΗΠΑ στην «κούρσα» για την «κατάκτηση» του διαστήματος. Πλέον αυτός ο ανταγωνισμός έχει επανέλθει αλλά για κάτι πιο πολύ φανταχτερό και γκλαμουράτο σκοπό.

Διαβάστε ακόμη: Μία 82χρονη θα γίνει η πιο ηλικιωμένη που θα ταξιδέψει στο Διάστημα - Θα συνοδεύσει τον Τζεφ Μπέζος

Στις 5 Οκτωβρίου, μία από τις πιο διάσημες ηθοποιούς της Ρωσίας, η 36χρονη Γιούλια Πέρεσιλντ, αναμένεται να μεταβεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με τον 38χρονο σκηνοθέτη, Κλιμ Σιπένκο, με σκοπό να γυρίσουν την πρώτη ταινία σε τροχιά γύρω από τη Γη και να προλάβουν τους Αμερικανούς.

Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, οι Ρώσοι αναμένεται να προλάβουν τον σταρ των «Επικίνδυνων Αποστολών», Τομ Κρούζ και τον σκηνοθέτη του Χόλιγουντ, Νταγκ Λίμαν, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν το συγκεκριμένο εγχείρημα σε συνεργασία με τη NASA και τη Space X, την εταιρία του δισεκατομμυριούχου Elon Musk.

«Δεν θέλω να είμαστε μόνο οι πρώτοι, αλλά και οι καλύτεροι», δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Πέρεσιλντ, ενώ ο καιρός για την εκτοξεύση της προς το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ξεκινάει να μετράει αντίστροφα.

https://twitter.com/AFP/status/1410507222266695680?ref_src=twsrc^tfw

Το «Κάλεσμα» (The Call), όπως είναι ο τίτλος του ρωσικού πρότζεκτ, ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, 4 μήνες μετά από την ανακοίνωση για το εγχείρημα του Χόλιγουντ, ωστόσο εκτός από το φιλόδοξο πρότζεκτ λίγα έχουν γίνει γνωστά για την ταινία. Η υπόθεση της ταινίας είναι άγνωστη καθώς τόσο οι ιθύνοντες του πρότζεκτ όσο και η ρωσική διαστημική υπηρεσία κρατούν κλειστά τα στόματά τους σχετικά με την πλοκή της. Όμως όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ πρόκειται για την ιστορία ενός γιατρού ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να σώσει έναν κοσμοναύτη. Επιπρόσθετα ούτε ο προϋπολογισμός της ταινίας έχει γίνει γνωστός. Όμως δεν αποτελεί μυστικό πως ένα ταξίδι στο διάστημα είναι μία ακριβή υπόθεση, αφού όπως αναφέρει το France 24, μία μονομελής αποστολή με έναν πύραυλο Σογιούζ κοστίζει συνήθως στη NASA, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. 

https://www.instagram.com/p/CPQtXHkFRNo/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ένα σημάδι που δείχνει προς τα πού στρέφεται η αισθητική της ταινίας είναι ότι ένα από τα μεγάλα ονόματα που αναμένεται να συμμετάσχει στο πρότζεκτ, είναι ο 60χρονος Κονσταντίν Έρνστ, επικεφαλής του φιλικά προσκείμενου τηλεοπτικού δικτύου στο Κρεμλίνο, «Κανάλι Ένα». Ο Ερνστ έχει επιμεληθεί κάποιες από τις σημαντικές εκδηλώσεις στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ρωσίας και στην καριέρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως στρατιωτικές παρελάσεις, ορκωμοσίες και την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos θα φιγουράρει επίσης ανάμεσα στη λίστα των συντελεστών της ταινίας όταν αυτή θα βγει στα σινεμά όλης της χώρας. Ο Ρογκόζιν δεν είναι τόσο γνωστός για την παρουσία του στη βιομηχανία του σινεμά αλλά για το γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί για σκάνδαλα διαφθοράς στην υπηρεσία αλλά και για το γεγονός ότι τσακώνεται συχνά με τον Ίλον Μασκ μέσω του Twitter.

Για τον 57χρονο Ρογκόζιν η ταινία αποτελεί έναν τρόπο για να αυξηθεί το πρεστίζ της Roscosmos , καθώς η υπηρεσία χάνει έδαφος στις τεχνολογικές εξελίξεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ.

«Εργαλείο προπαγάνδας»

Επίσης για τον Ρογκόζιν ο κινηματογράφος αποτελεί κομμάτι στη «μάχη» που δίνει η χώρα του για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής με την Ουάσινγκτον. «Ο κινηματογράφος έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό σε ισχυρό εργαλείο προπαγάνδας», είχε δηλώσει στο δημοφιλές tabloid Komsomolskaya Pravda. Ο Ρογκόζιν ανέφερε ακόμα στη συνέντευξή του ότι οι Κρουζ και Λίμαν είχαν αρχικά προσεγγίσει τη Roscosmos  στις αρχές του 2020 για να συνεργαστούν στην ταινία, αλλά όπως είπε ανώνυμες «πολιτικές δυνάμεις τους πίεσαν ώστε να εγκαταλείψουν την ιδέα συνεργασίας με τη Ρωσία.

https://www.instagram.com/p/CPVx4KUlHZU/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Καταλαβαίνω μετά από αυτό ότι το διάστημα αποτελεί πεδίο για μεγάλα πολικά παιχνίδια και τότε ήταν που δημιουργήθηκε και η ιδέα για την ταινία». Εκπρόσωποι του Τομ Κρουζ πάντως δεν απάντησαν στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για κάποιο σχόλιο.

«Δεν είμαι υπερηρωίδα»

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον «αγώνα» για την «κατάκτηση του διαστήματος» του 21ου αιώνα, η Πέρεσιλντ βρίσκεται από το τέλος του Μαΐου σε εντατική προπόνηση στο εκπαίδευσης κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν» της Star City  που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Μόσχα.

Στη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο είχε μόλις ολοκληρώσει την προπόνησή της στον φυγοκεντρωτή για να εκπαιδευτεί στο πώς θα επιβιώνει σε εχθρικά περιβάλλοντα προκειμένου να είναι έτοιμη όταν επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα Σογιούζ στις 17 Οκτωβρίου.

Ο μικρόκοσμος των γυρισμάτων της ταινίας αποτελεί μία πρόκληση ειδικά για τον σκηνοθέτη, ο οποίος θα πρέπει μεταξύ άλλων να χειριστεί τις κάμερες, τον φωτισμό, τον ήχο και το μακιγιάζ. «Θα πρέπει να γυρίσουμε στο διάστημα τις σκηνές που δεν είναι δυνατό να γυρίσουμε στη Γη», εξήγησε η ηθοποιός.

https://www.instagram.com/p/CNkJKsNF2u0/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η Πέρσεσιλντ δήλωσε πως σε αντίθεση με άλλα παιδιά της σοβιετικής περιόδου που μεγάλωσαν με τα κατορθώματα του Γκαγκάριν να μοιάζουν τεράστια και τον Ρώσο κοσμοναύτη ν' αποτελεί πρότυπο, η ίδια δεν ονειρεύτηκε ποτέ να πάει στο διάστημα. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι «φοβήθηκε» όταν την επέλεξαν για το συγκεκριμένο πρότζεκτ μεταξύ 3.000 υποψηφίων. «Δεν είμαι υπερηρωίδα», είπε ακόμα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακόμα είπε αντλεί έμπνευση από τα παιδιά που έχει γνωρίσει στο ίδρυμά της ονόματι «Galchonok», το οποίο υποστηρίζει νεαρά άτομα με αναπηρία. «Για αυτούς, το να σηκώσουν ένα κουτάλι είναι τόσο δύσκολο όσο το να πάω εγώ στο διάστημα» αλλά πρέπει να «πιστέψουν στο αδύνατο», δήλωσαε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA