Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και οι Jeff Bezos, Elon Musk και Richard Branson, ξεκίνησαν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να πραγματοποιήσουν τα «διαστημικά» τους όνειρα και ταυτόχρονα έχουν μπει και σε έναν «αγώνα δρόμου» και έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα καταφέρει κάτι τέτοιο πρώτος και παρόλο που έχουν διαφορετικά πρότζεκτ, τα «εγώ» τους μπαίνουν σε σύγκρουση, με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον να προλαβαίνει στο «νήμα», Τζεφ Μπέζος και Ίλον Μασκ.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: Τρέχει να να προλάβει Musk και Κρούζ για την πρώτη ταινία στο διάστημα

Η απόφαση του Μπέζος αύξησε τον ανταγωνισμό

Ο αγώνας για την «κατάκτηση» του διαστήματος που ξεκίνησε το 1961 όταν ο πρόεδρος Τζον Κένεντι δεσμεύθηκε «να επιτευχθεί ο στόχος του να προσγειωθεί ένας άνθρωπος στη Σελήνη και να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη πριν το τέλος της δεκαετίας» και ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη νίκη των ΗΠΑ, όταν στις 24 Ιουλίου του 1969, όταν το πλήρωμα του Apollo 11, προσγειωνόταν με ασφάλεια στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όμως οι ανταγωνισμοί για την κατάκτηση του διαστήματος άρχισαν να επιχύνονται τον τελευταίο καιρό, αφότου πρώτος ο 67χρονος δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, του οποίου η περιουσία ξεπερνά τα 198 δισεκατομμύρια με την εταιρεία του, τη Blue Origin, ανακοίνωσε μία πτήση στα όρια του διαστήματος. Ο Μπέζος είχε ανακοινώσει στις 10 Ιουνίου ότι αυτό θα συμβεί στις 20 Ιουλίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την 52η επέτειο από την αποστολή του Apollo 11.

«Από όταν ήμουν πέντε χρονών, ονειρευόμουν να ταξιδέψω στο διάστημα. Στις 20 Ιουλίου θα ταξιδέψω με τον αδερφό μου», δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος, στην ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι θα πάρει μέρος στη συγκεκριμένη αποστολή. Οι επιβάτες εκτός από τον Μπέζος θα είναι ο αδερφός του Μαρκ, ένας άγνωστος πελάτης, ο οποίος πλήρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για μία θέση που δημοπρατήθηκε και η 82χρονη, Μέρυ Γουάλς «Γουόλι» Φανκ, μία γυναίκα η οποία είχε πραγματοποιήσει εκπαίδευση αστροναύτη τη δεκαετία του '60, αλλά της αρνήθηκαν την ευκαιρία να ταξιδέψει στο διάστημα εξαιτίας του φύλου της και η οποία θα γίνει η γηραιότερη γυναίκα που θα βρεθεί στο διάστημα.

Μάλιστα για να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό ο 67χρονος δισεκατομμυριούχος πουλούσε κάθε χρόνο μερίδιο από τις μετοχές του στην Amazon αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίου. Στην πτήση του Μπέζος θα χρειαστούν τρία λεπτά για να φτάσουν οι επιβάτες στο απαιτούμενο υψόμετρο, όπου θα έχουν ακόμα τρία λεπτά για να απολαύσουν τις συνθήκες της έλλειψης βαρύτητας. Στο συγκεκριμένο σημείο θα έχουν τη δυνατότητα να λύσουν τις ζώνες τους και να περιπλανηθούν στο διαστημόπλοιο, καθώς και να παρακολουθήσουν τη Γη από ένα παράθυρο της κάψουλας. Μετά από σχεδόν 10 λεπτά το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη. Η εταιρία έχει αναφέρει πως αναμένει να πουλήσει περισσότερες θέσεις για διαστημικό τουρισμό στο μέλλον, αλλά κάτι τέτοιο είναι άγνωστο πότε θα συμβεί, καθώς τα εισιτήρια για το New Shepard δεν έχουν τεθεί προς πώληση.

https://www.instagram.com/p/CP0MSOqnYEo/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Θέλοντας να ξεπεράσει τον Μπέζος, ο 70χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος, ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον του οποίου η περιουσία εκτιμάται σε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του η Virgin Galactic, θα πραγματοποιήσει την πτήση στα όρια του διαστήματος στις 11 Ιουλίου , με το διαστημόπλοιο της το SpaceShipTwo , δηλαδή 9 ημέρες πριν τον Μπέζος. Στο διαστημόπλοιο θα είναι επιβαίνοντες ο ίδιος και άλλα τρία άτομα της VSS Unity. «Η μητέρα μου με δίδαξε να μην εγκαταλείπω ποτέ το στόχο μου να φτάσω στ' αστέρια», δήλωσε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην ανακοίνωσή του ότι θα ήταν μεταξύ των πρώτων ανθρώπων που θα πραγματοποιήσουν την αποστολή στο διάστημα.

https://twitter.com/richardbranson/status/1410729503337418756?ref_src=twsrc^tfw

Σιγή ισχύος από Μασκ

Την ίδια ώρα ο ιδιοκτήτης της Space X, o 50χρονος Ίλον Μασκ του οποίου η περιουσία ξεπερνάει τα 167 δισεκατομμύρια δολάρια με την εταιρεία του τη SpaceX έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες αποστολές και πέραν του ορίου των 100 χιλιομέτρων και έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή που θα μπει εντός τροχιάς μέχρι το τέλος του χρόνου με τους πολίτες να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη για 4 ημέρες προτού επιστρέψουν στη Γη.

Τι ορίζεται ως το σύνορο του διαστήματος

Η Διεθνής Αεροναυπηγική Ομοσπονδία (FAI) ορίζει ως το όριο ανάμεσα στη Γη και στο απώτερο διάστημα τα 100 χιλιόμετρα υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτό που ονομάζεται και ως «Γραμμή Κάρμαν». Το πρόβλημα για τον Μπράνσον και τη VSS Unity είναι ότι αναμένεται να ταξιδέψει περίπου 20 χιλιόμετρα χαμηλότερα. Συγκεκριμένα το διαστημικό αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 80 χιλιόμετρα, κάτι που θα επιτρέψει στους επιβάτες να νιώσουν την έλλειψη βαρύτητας για περίπου έξι λεπτά και να δουν τη Γη.

Ο ορισμός του τελευταίου συνόρου του διαστήματος είναι μία πρόκληση. Η ατμόσφαιρα της Γης δεν εξαφανίζεται ξαφνικά ωστόσο προοδευτικά γίνεται πιο λεπτή όσο κατευθύνεται κάποιος σε μεγαλύτερο υψόμετρο, έτσι σύμφωνα με τον φυσικό, Θίοντορ φον Κάρμαν, ως σύνορο ου διαστήματος ορίζεται το υψηλότερο σημείο στο οποίο μπορεί να πετάξει ένα αεροσκάφος χωρίς ταχύτητα τροχιάς. Πάντως παρόλο που η ο φον Κάρμαν και η FAI ορίζουν το συγκεκριμένο όριο στα 100 χιλιόμετρα, ο Μπράνσον έχει στο πλευρό του την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τη NASA, οι οποίες ορίζουν το συγκεκριμένο όριο στα 80 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με αεροσκάφη παρακολούθησης και τους δορυφόρους παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Η κόντρα Μασκ - Μπέζος και η άμιλλα του Μπράνσον

Ο Μασκ και ο Μπέζος έχουν εκφράσει δημοσίως τον σκεπτικισμό τους σχετικά με τον άλλον, με τον έναν εκ των δύο να θέλει να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Ο Μπέζος είχε γράψει σε tweet στον τελευταίο το 2015 «καλώς ήρθες στο κλαμπ», μετά την προσγείωση ενός πυραύλου του τελευταίου. Ο Μασκ απάντησε με δικό του tweet, «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά μεταξύ των όρων “διάστημα” και “τροχιά”», ξεκαθαρίζοντας ότι οι δικοί του πύραυλοι έχουν μπει εντός τροχιάς.

Τώρα ο Μπράνσον προσπαθεί να σπάσει αυτό το δίπολο. Ο Μπράνσον πάντως δεν το βλέπει μόνο ανταγωνιστικά, κθαώς η εταιρεία του η  Virgin Galactic έχει μία λίστα αναμονής 650 ατόμων που σύμφωνα με κάποιες φήμες περιλαμβάνει ονόματα όπως η Ριάνα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Κέιτι Πέρι, η Κέιτ Γουίνσλευ και ο Τζάστιν Μπίμπερ. Ο Καθένας εκ των οποίων πληρώνει 250.000 δολάρια για μία πτήση διάρκειας περίπου δύο ωρών και πέντε λεπτών στο υποτροχιακό διάστημα. Ο Μασκ όμως δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για ανώτερα πράγματα όπως είναι ο εποικισμός του Άρη, αφού όπως έχει δηλώσει θέλει να πεθάνει στον Άρη.

Πάντως υπήρξε και μιας μορφής άμιλλα, καθώς όταν ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι θα μετέχει στην πρώτη επανδρωμένη πτήση της διαστημικής του εταιρείας ο Μπράνσον  του έδωσε συγχαρητήρια.

https://twitter.com/richardbranson/status/1401905482613366791?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA