Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 13 Αυγούστου του 1919, στον ιππόδρομο της Σαρατόγκα δεν άκουγες ούτε ψίθυρο. Μονάχα ένας αργόσυρτος καλπασμός ακουγόταν που έμοιαζε με εισαγωγή από πένθιμο εμβατήριο: Ο «Man o' War» είχε μόλις ηττηθεί!

Διαβάστε επίσης: 26 Ιουλίου κάπου στα '50ς, ο ουρανός στο νησί Βόρνεο γέμισε από γάτες αλεξιπτωτιστές με ειδική αποστολή

Και οι θρύλοι κάποτε γεύονται την ήττα. Ο Πελέ κι ο Μαραντόνα στο ποδόσφαιρο, ο Μάικλ Τζόρνταν στο μπάσκετ, ο Τζόε ΝτιΜάτζιο στο μπέιζμπολ, ο Αλεξέντερ Καρέλιν στην πάλη κι ο «Man o' War» στον ιππόδρομο. Όλοι τους μυθικοί, που κάποτε, αναπάντεχα, είδαν κάποιον άλλον να τους λυγίζει.

https://www.youtube.com/watch?v=DilPEF9t3c8        Το άλογο «Man o' War» που το έλεγαν και «Big Red» ήταν ένα αμερικάνικο καθαρόαιμο κι ακόμα και σήμερα θεωρείται από τους ειδικούς το σπουδαιότερο άλογο που πέρασε από τους ιπποδρόμους. Ειδησεογραφικές - αθλητικές εφημερίδες και πρακτορεία όπως το The Blood-Horse, το Sports Illustrated, το ESPN και το Associated Press, είχαν ψηφίσει το «Man o 'War» ως τον καλύτερο ίππο του 20ού αιώνα!

Ο καλύτερος αθλητής της χρονιάς!

Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής του καριέρας, αμέσως μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο , ο «Man o 'War» κέρδισε 20 από τους 21 αγώνες και απέφερε στον ιδιοκτήτη του 249.465 δολάρια (σημερινά 3.223.000 δολάρια). Το 1920 μάλιστα μαζί με τον μπεϊζμπολίστα Μπέιμπ Ρουθ τιμήθηκαν ως οι καλύτεροι αθλητές της χρονιάς από τους «New York Times»! Το 1957 ο ο «Man o 'War» απέκτησε τη δική του θέση στο Εθνικό Μουσείο Αγώνων και Hall of Fame, που στις 29 Μαρτίου του 2017, άνοιξε ειδική πτέρυγα με έκθεση προς τιμήν του «Man o 'War».

Ποιο ήταν το άλογο θρύλος, που η φήμη του είχε γοητεύσει ολόκληρο τον κόσμο; Το «Man o 'War» ήταν ένα άλογο καστανό με λευκό αστέρι και ρίγα στο μέτωπό. Εκτράφηκε από τον διάσημο August Belmont Jr. Όταν ο εκτροφέας του κατατάχτηκε στον στρατό για να υπηρετήσει υπό τη σημαία των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σύζυγός του ονόμασε το πουλάρι «Man o 'War»  προς τιμήν του συζύγου της που βρισκόταν στα πεδία των μαχών της Ευρώπης.     

Το 1919, ο «Man o 'War» κέρδισε 9 από τις 10 κούρσες, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων Hopeful Stakes και Belmont Futurity, οι σημαντικότεροι αγώνες τότε για δίχρονα άλογα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1918 οι Belmont πούλησαν τον «Man o 'War» για 5000 δολάρια. Δύο χρόνια αργότερα ο αγοραστής του «Man o 'War»  αρνήθηκε προσφορά 400.000 δολαρίων για να το πουλήσει!

To Νεκροταφείο των Πρωταθλητών

Το άλογο κέρδιζε παντού, όπου κι αν πήγαινε! Θα ήταν υπερβολή να καταγράψουμε τις νίκες του, όμως επιβάλλεται να θυμηθούμε τη μία και μοναδική ήττα του. 

Στους αγώνες του Sanford Memorial Stakes του αγώνα καθαρόαιμων στο Σαρατόγκα Σπρινγκς της Νέας Υόρκης, το «Man o 'War» ήταν το απόλυτο φαβορί με τρίτη στοιχηματική επιλογή τον «Upset». Ο αγώνας έμεινε στην Ιστορία για τη μία και μοναδική ήττα του «Man o 'War» και ο ιππόδρομος της Σαρατόγκα πήρε το προσωνύμιο που ακόμα έχει: Νεκροταφείο των Πρωταθλητών… Στις αρχές του 20ου αιώνα, δεν υπήρχαν κουτιά εκκίνησης. Τα άλογα παρατάσσονταν πίσω από ένα κομμάτι ιμάντα γνωστό ως «φράγμα» και ξεκινούσαν την κούρσα όταν ο ιμάντας   σηκωνόταν. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ότι το «Man o 'War» εξακολουθούσε να έχει την πλάτη του γυρισμένη στη γραμμή εκκίνησης όταν σηκώθηκε το «φράγμα». Αποτέλεσμα ήταν ο «Man o 'War» να βρεθεί πολύ πίσω από τους αντιπάλους του. Παρά την κακή του εκκίνηση το «Man o' War» έφτασε κοντά στη νίκη, χάνοντας για «ένα κεφάλι»!

Κάποιοι είπαν ότι είχε τελειώσει η κυριαρχία του αλόγου που είχε γίνει θρύλος σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά γρήγορα διέγραψαν τις προβλέψεις τους: Ο «Man o' War» νίκησε τον «Upset» και τις τέσσερις φορές που αναμετρήθηκαν στο μέλλον

Μόλις 7 ημέρες αργότερα, ο «Man o 'War» πήρε μέρος στους αγώνες Hopeful Stakes , του οποίου το έπαθλο ήταν 30.000 δολάρια, αντιμετώπισε τον «Upset» και ακόμη επτά αντιπάλους κάτω από καταρρακτώδη βροχή και νίκησε με «γελοία ευκολία»!

Διάσημο και ως επιβήτορας

Τρία χρόνια μετά ο «Man o 'War» αποσύρθηκε κατάκοπος από τις νίκες σε ρόλο επιβήτορα πια, στη Faraway Farm που σήμερα έχει το όνομά του. Όσο ζούσε το άλογο-θρύλος πάνω από 500.000 επισκέπτες είχαν περάσει από τη φάρμα να τον δουν. Το «Man o 'War» πέθανε την 1η Νοεμβρίου του 1947 σε ηλικία 30 χρονών από καρδιακή ανεπάρκεια και η κηδεία του μεταδόθηκε ζωντανά από το NBC Radio!

Οι «New York Times» είχαν γράψει τότε: «Κανένα άλλο άλογο δεν είχε ποτέ τέτοια φήμη όπως το Man o 'War. Κανένα δεν ήταν πιο όμορφο, με χάρη και δύναμη. Κανένα δεν ήταν πιο αγαπητό στο κοινό. Η αμερικανική ιπποδρομιακή σκηνή μοιάζει άδεια χωρίς το Man o 'War που πήγε στα Ηλύσια Πεδία όπου πηγαίνουν όλα τα καλά άλογα…»

https://www.youtube.com/watch?v=s-AV3c5YgvsΝα κλείσουμε καταγράφοντας ότι ο σπουδαίος αργεντινός μουσικός Κάρλος Γκαρντέλ είχε εμπνευστεί το τάνγκο – θρύλο «Por una cabeza» που σημαίνει βραχεία κεφαλή – για ένα κεφάλι, από την ήττα του «Man o 'War». Το τάνγκο ακουγόταν στην ταινία «Άρωμα Γυναίκας» και το χόρεψε άριστα ο Αλ Πατσίνο στην τελευταία οσκαρική του ερμηνεία. To «Por una cabeza» ακούγεται και στην ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ και στην ταινία «Αληθινά Ψέματα» του Τζέιμς Κάμερον!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA