Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε μέρα που περνά είναι διαφορετική και ιδιαίτερα κρίσιμη για το Αφγανιστάν μετά την μερική κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Την ώρα που οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να αποχωρούν από την χώρα, ένα παρακλάδι της τρομοκρατικής ομάδας του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) αποτελεί μια νέα απειλή για τις προσπάθειες εκκένωσης πολιτών στην Καμπούλ. Κατηγορείται για τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους μέχρι στιγμής. 

To ΙSIS είναι μια ενεργή τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση του Ιράκ και της Συρίας. Στις 29 Ιουνίου 2014, το ISIS άλλαξε το όνομά του σε Ισλαμικό κράτος και κήρυξε μονομερώς την ίδρυση χαλιφάτου, σε μια έκταση που περιέχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ορίζοντας στη θέση του «χαλίφη» και «ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων» τον επικεφαλής της, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (γνωστό έκτοτε ως «Χαλίφης Ιμπραήμ»). Το ISIS-Κ πρόκειται για παρακλάδι που προέρχεται από την επαρχία Χορασάν και οι οπαδοί του είναι ορκισμένοι εχθροί των Ταλιμπάν.  

Το Χορασάν είναι περιοχή στο ανατολικό Ιράν, αλλά ιστορικώς αναφέρεται σε μια μεγαλύτερη περιοχή ανατολικά και βορειοανατολικά της παλαιάς Περσικής Αυτοκρατορίας (Μεγάλο Χορασάν). Το όνομα Χορασάν είναι περσικό και σημαίνει «από εκεί όπου ανατέλλει ο ήλιος», αν και το συγκεκριμένο παρακλάδι της τρομοκρατική οργάνωσης επιδιώκει το σκοτάδι. 

Ιδρύθηκε το 2015 από δυσαρεστημένα μέλη του πακιστανικού παρακλαδιού των Ταλιμπάν και ορκίστηκαν εχθροί τους. Ο στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα χαλιφάτο, ή μια ισλαμική αυτοκρατορία που διέπεται από το νόμο της Σαρία, στην ιστορική περιοχή Χορασάν, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Ασίας. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο ανέφερε ότι η ομάδα έχει περίπου 1.500 έως 2.200 ενεργούς μαχητές, κυρίως εγκατεστημένοι στις επαρχίες Κουνάρ και Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μία think tank εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, εκτιμά ότι μεταξύ 2015 και 2017, το ISIS-K είχε εξαπολύσει σχεδόν 100 τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Μία από αυτές τις επιθέσεις ήταν η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τον Ιούνιο του 2016 στην Καμπούλ που μετέφερε φρουρούς ασφαλείας από την καναδική πρεσβεία.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έγιναν 77 επιθέσεις στο Αφγανιστάν που αποδόθηκαν στο ISIS-K. Αυτό είναι υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2020, όπου σημειώθηκαν μόνο 21 επιθέσεις ISIS-K. Τον Ιούνιο του 2020 , υπό την ηγεσία ενός νέου, φιλόδοξου αρχηγού, του Σαάμπ αλ-Μουχατζίρ, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ολοένα και ενισχύεται, έχοντας εξελιχθεί σε ενεργή και επικίνδυνη τρομοκρατική ομάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA