Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το κορυφαίο θέμα της συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ήταν το ενδεχόμενο αγοράς δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400, ωστόσο, τόσο ο Ρώσος πρόεδρος, όσο και ο Τούρκος ομόλογός του, κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους. Ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών έπειτα από περίπου 1,5 χρόνο και τα βλέμματα στο Σότσι είχαν στρέψει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων κράτησαν για περίπου τρεις ώρες και όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», η ατζέντα των θεμάτων επικεντρώθηκε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χώρων, την κατάσταση στην Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τον Καύκασο.

Πριν ξεκινήσει η συνάντηση, ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα αδιαλλαξίας στις ΗΠΑ σχετικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας πως η Άγκυρα δεν υποχωρεί για τους S-400: «Υπάρχει η συνεργασία στον αμυντικό τομέα Ρωσίας - Τουρκίας, στα Ηνωμένα Έθνη ερωτηθήκαμε από ορισμένους κύκλους επίμονα για το ζήτημα αυτό, εκεί εμείς τους δώσαμε την κατάλληλη απάντηση. Δεν υπάρχει περίπτωση, και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε από τα βήματα που έχουμε κάνει». Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδειχνε απόλυτα ικανοποιημένος από τη δήλωση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την πιθανή επέκταση των πωλήσεων στρατιωτικών αμυντικών συστημάτων της Μόσχας στην Άγκυρα, παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, αλλά άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως, η Τουρκία έθεσε στο τραπέζι ακόμα και στην αγορά ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών, είτε τη συμπαραγωγή τουρκικού μαχητικού υπό τη ρωσική εποπτεία. 

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία των κοινών δράσεων της χώρας του με τη Μόσχα στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης, σημειώνοντας πως: «Η ειρήνη στη Συρία εξαρτάται από τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας».

Πούτιν: «Υπήρξαν προβλήματα και διαφορές με την Τουρκία, αλλά...»

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε πως «αν και οι συναντήσεις με τον Ερντογάν δεν ήταν πάντα χωρίς προβλήματα, οι θεσμοί των χωρών μας είναι σε θέση να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους» και τόνισε τον σημαντικό ρόλο της μεταξύ τους συνεργασίας για τη διασφάλιση της εκεχειρίας Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας, είπε ότι οι επενδύσεις της Τουρκίας στη Ρωσία έφτασαν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και της Ρωσίας στην Τουρκία ανέρχονται στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί και το διμερές εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 50% τους πρώτους εννέα μήνες φέτος, αναπληρώνοντας τις προηγούμενες απώλειες και επιτυγχάνοντας σημαντική άνοδο εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Παράλληλα, ο Ρώσος ηγέτης είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την κρίση φυσικού αερίου, που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream.

«Και τώρα, που βλέπουμε τις αρκετά δύσκολες, ταραχώδεις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απολύτως σίγουρη και σταθερή», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στο αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που ξεκινάει από την Ρωσία, διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Τουρκία.

Τα χερσαία τμήματα της σύνδεσης του αγωγού εκτείνονται περαιτέρω προς τη νότια Ευρώπη και αποτελούν μέρος των σχεδίων της Μόσχας να παρακάμψει τον πολιτικό της αντίπαλο, την Ουκρανία, στις εξαγωγές φυσικού αερίου που πραγματοποιεί στις προσοδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές. Η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream με ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στις αρχές του 2020.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους. Ο ρωσικός αγωγός φυσικού Nord Stream 2, ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει με αφετηρία την Ρωσία, την Βαλτική Θάλασσα και καταλήγει στην Γερμανία, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να εγκριθεί η λειτουργία του από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές. Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο περισσότερο από τέσσερις φορές, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην ΕΕ, των μειωμένων παραδόσεων από δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και των μειωμένων ρωσικών προμηθειών σε σχέση με τις αναμενόμενες.

Να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρόεδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το εάν θα υπάρξει υπογραφή συμφωνιών μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο προέδρων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν προβλέπεται υπογραφή συμφωνιών τη δεδομένη χρονική στιγμή». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA