Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Οκτωβρίου του 1981. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ ακριβώς 8 χρόνια πριν είχε κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ με την αρωγή της Συρίας (Γιομ Κιπούρ) και είχε εισχωρήσει σε βάθος 15 χιλιομέτρων στην κατεχόμενη Χερσόνησο του Σινά.

Διαβάστε επίσης: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γουίλιαμ ΜακΚίνλει πυροβολείται σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου από έναν αναρχικό. Ο πρόεδρος θα πεθάνει 8 ημέρες μετά

Τρία χρόνια πριν του είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης (μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν) για την ισραηλινο-αιγυπτιακή Συνθήκη Ειρήνης και τώρα καθισμένος στην αναπαυτική πολυθρόνα του, σε μια εξέδρα κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρακολουθεί στρατιωτική παρέλαση στο Κάιρο, περιστοιχιζόμενος από μέλη της κυβέρνησης και σωματοφύλακες.https://www.youtube.com/watch?v=rhu-YgCyPz4Τον εντυπωσιάζουν οι ελιγμοί των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά πιο πολύ τραβάει την προσοχή του ένα στρατιωτικό όχημα που δείχνει να έπαθε βλάβη, λίγα μέτρα μπροστά από την εξέδρα.

Από το αυτοκίνητο βγαίνουν τέσσερις ένοπλοι, οι εξαπολύουν καταιγιστικά πυρά αυτόματων όπλων και ρίχνουν χειροβομβίδες κατά του Σαντάτ και των επισήμων. Ο Σαντάτ με πέντε σφαίρες στο πρόσωπο και στα πλευρά καταρρέει. Ο απολογισμός της επίθεσης είναι οκτώ νεκροί και 29 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο πρόεδρος της Αιγύπτου!

Δράστες της επίθεσης ήταν ένας υπολοχαγός του αιγυπτιακού στρατού, δύο απόστρατοι αξιωματικοί κι ένας βιβλιοπώλης.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, στη συνωμοσία για τη δολοφονία του αιγύπτιου ηγέτη συμμετείχαν άλλα 20 άτομα, μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας «Τζιχάντ» Όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνωμοσία δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ποιος ήταν ο Ανουάρ Σαντάτ

Το 1970 ο Ανουάρ Σαντάτ διαδέχτηκε στην προεδρία της Αιγύπτου τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ. Κυβέρνησε σκληρά 11 χρόνια τη χώρα του, εξοντώνοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το 1977 ο Σαντάτ είναι ο πρώτος αρχηγός αραβικού κράτους που επισκέπτεται επίσημα το Ισραήλ, ενώ ένα χρόνο μετά συνυπογράφει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν τη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ· το Νόμπελ Ειρήνης τους περιμένει.

Η κίνηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα, ο Σαντάτ, να βάλλεται από αριστερές ομάδες, αλλά και τις αραβικές χώρες. Οι φανατικοί ισλαμιστές τον επικρίνουν. Οι ταραχές στο εσωτερικό εντείνονται και ο Σαντάτ δίνει τη λύση που καλά γνωρίζει: Εκκαθαρίσεις. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι δολοφόνοι του…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA