Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Οκτωβρίου του 1814. Κάποιοι στο Λονδίνο ορκίστηκαν εκείνη τη μέρα να μην ξαναβάλουν μπύρα στο στόμα τους… Είναι κάποια γεγονότα που τα συζητούμε έτσι στ’ αστεία, για να γελάσουμε, όμως στην πραγματικότητα μόνο για γέλια δεν είναι. Αντίθετα κρύβουν πίσω τους τραγικές ιστορίες. Λέμε - ας πούμε καμιά φορά - ότι αυτός πνίγηκε στην  μπύρα. Κι όμως κάποιοι έχουν πνιγεί και μια ολόκληρη γειτονιά πλημμύρισε από μπύρα και σπίτια κατέρρευσαν και δρόμοι έγιναν απροσκάλεστοι. Διαβάστε την ιστορία.

Διαβάστε επίσης: 26 Ιουλίου κάπου στα '50ς, ο ουρανός στο νησί Βόρνεο γέμισε από γάτες αλεξιπτωτιστές με ειδική αποστολή

Το γεγονός με την πλημμύρα της μπύρας προκλήθηκε στο ζυθοποιείο Meux and Company, της οδού Tottenham Court. Η πλημμύρα άφησε πίσω της οκτώ ανθρώπους νεκρούς ηλικίας από 3 μέχρι 60 χρόνων! Όλα άρχισαν όταν εξερράγη ένα τεράστιο καζάνι το οποίο περιείχε 610 χιλιάδες λίτρα μπύρας!

Καθώς ξεχύθηκε η μπύρα μέσα στο ζυθοποιείο, κατέστρεψε κι άλλα καζάνια στο πέρασμα της. Αποτέλεσμα, απελευθερώθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, συνολικά 1 εκατομμύριο 470.000 λίτρα μπύρας! Το παλιρροϊκό κύμα, που είχε όγκο όσο μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων γκρέμισε τους τοίχους του ζυθοποιείου, βγήκε στο δρόμο και κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του.

Ένα βαρέλι τέτοιου μεγέθους προκάλεσε το κακό.

Όπως ανέφεραν οι «Times» η καταστροφή των σαθρών τοίχων των σπιτιών οδήγησε στην κατάρρευση ξύλινων δοκαριών που τα στήριζαν και σπίτια άρχισαν να καταρρέουν σαν ντόμινο.

Τραγικός ο απολογισμός

Μία γυναίκα, σερβιτόρα σε κοντινή παμπ σκοτώθηκε όταν την καταπλάκωσαν τα συντρίμμια. Σε ένα από τα κοντινά σπίτια ένα τετράχρονο κοριτσάκι, η Χάνα, έπινε τσάι με τη μητέρα της και μια φίλη της. Το κύμα της μπύρας παρέσυρε τη μητέρα και το δεύτερο παιδί στο δρόμο. Η Χάνα σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι. Στη φτωχογειτονιά του Saint Giles οι κάτοικοι ζούσαν στρυμωγμένοι σε οικίες κακής ποιότητας κατασκευής που παρασύρθηκαν εύκολα από τα κύματα της μπύρας.

Όλοι όσοι εργάζονταν στη ζυθοποιεία επέζησαν. Παρά τις εξυπνάδες που ακούγονταν για ανθρώπους που έπιναν λαίμαργα τη μπύρα από τους λάκκους σαν τα σκυλιά, οι καταστροφές που προκλήθηκαν μόνο για χιούμορ δεν προσφέρονταν. Όταν πέρασε η πλημμύρα, οι άνθρωποι έκαναν ησυχία επί μέρες μήπως και ακούσουν κάποιον παγιδευμένο να ζητάει βοήθεια από τα γκρεμισμένα σπίτια. Η μυρωδιά της μπαγιάτικης μπύρας παρέμεινε διάχυτη στην περιοχή επί μήνες ενώ χρειάστηκε πολύς καιρός για να καθαριστούν τα μπάζα. 

https://www.youtube.com/watch?v=hfzzomu5cgA

Η ζυθοποιία «Meux» είχε ιδρυθεί το 1764 και ανήκε στον Sir Henry Meux. Ήταν μία από τις δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες του Λονδίνου. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τα θύματα απεφάνθη ότι ήταν «θέλημα Θεού» ο θάνατός τους κι έτσι η ζυθοποιεία Meux & Co δεν πλήρωσε ούτε λίρα στις οικογένειες των θυμάτων! Να σημειώσουμε ότι σχεδόν 100 χρόνια μετά, στη Βοστώνη, συνέβη ανάλογο περιστατικό με δεξαμενή μελάσας που έσπασε και παρέσυρε στο θάνατο 21 ανθρώπους!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA