Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οι μοναδικές υπηρεσίες του στο έθνος μας δε θα ξεχαστούν ποτέ». Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχαιρετά το συμπέθερο του και έναν από τους ισχυρότερους εμπόρους όπλων της γείτονα Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 72 ετών. Ο ιδρυτής της αμυντικής βιομηχανίας «Baykar Makina» μέσω της ανάπτυξης των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της οικογενειακής σχέσης του με τον πρόεδρο της χώρας υπήρξε κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια επιβολής των επεκτατικών σχεδιασμών της Αγκυρας στην περιοχή μας. 

Διαβάστε ακόμη: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία ξενώνας για τους πρόσφυγες, όχι όπως η Ελλάδα

Η παραμυθένια γαμήλια τελετή της μικρότερης κόρης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το γιο του Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ το Μάιο του 2016 ήταν αναμφισβήτητα ο γάμος της χρονιάς καθώς δύο από τις σπουδαιότερες οικογένειες του τουρκικού κατεστημένου ενώνονταν. Η Σουμεγιέ Ερντογάν και ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ ενώπιον 6.000 καλεσμένων αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης αλλά και αφοσίωσης στα νεοθωμανικά σχέδια των γονιών τους μέσω της ισχύος των όπλων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα UAV Bayraktar TB2 και Akinci με τις σαφώς μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες αποτελούν το επιθετικό «μακρύ χέρι» του καθεστώτος Ερντογάν, που κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο και μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 3 πεδία πολεμικών συγκρούσεων(Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ). Ο Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ γεννήθηκε στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου διέγραψε σημαντική διαδρομή στον τότε αναπτυσσόμενο τουρκικό βιομηχανικό τομέα. 

Η ίδρυση το 1984 της Baykar Makina προκειμένου να συνεισφέρει στη δημιουργία εθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας απογείωσε την επιχειρηματική επιρροή του Μπαϊρακτάρ καθώς η εταιρεία του στράφηκε στην τεχνολογία ανάπτυξης drones. Η κατασκευή του πρώτου μη επανδρωμένου αεροχήματος για την τουρκική πολεμική αεροπορία και η πενταετής εξέλιξή του από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του ουσιαστικά τον ενέταξε στο τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο ήδη από το 2009. 

Ακολούθησε η πρώτη πτήση του Bayraktar TB2, στο οποίο ενσωματώθηκαν τα ερευνητικά δεδομένα χρόνων, πριν ενταχθεί επίσημα στο οπλοστάσιo της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας έχει στηρίξει πολλά στην πλήρη ανάπτυξη του τελευταίου οπλισμένου drone της Baykar Makina με την ονομασία Akinci καθώς οι αναβαθμισμένες δυνατότητες πτήσης του αλλά κυρίως η ισχύς των βομβών και των βλημάτων, που μπορεί να φέρει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το κατατάσσουν στην κορυφή των επιτευγμάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ είχε ουσιαστικά μετατρέψει σε σπίτι του τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας του έως το θάνατό του καθώς η εταιρεία του, εκτός των χρυσοφόρων συμβολαίων με το τουρκικό δημόσιο έχει να επιτελέσει μία «εθνική αποστολή». Τα τουρκικά UAV επιστρατεύτηκαν κατά την επιχείρηση εισβολής στη Συρία πλήττοντας κουρδικές θέσεις ενώ ταξίδεψαν μέχρι τη Λιβύη με στόχο να κρίνουν την έκβαση του εμφυλίου υπέρ των δυνάμεων του εκλεκτού της Αγκυρας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην αναμέτρησή του με το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.  

Τα Bayraktar TB2 διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο και στην πολεμική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκαλώντας μαζικά πλήγματα στις αρμενικές δυνάμεις τεθωρακισμένων και πυροβολικού διασπώντας τις δυνάμεις άμυνας των Αρμενίων. Μάλιστα, για τη συμβολή του αυτή ο Οζντεμίρ Μπαϊρακτάρ βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ με το Τάγμα του Καραμπάχ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA