Μενού
  • Α-
  • Α+

Προειδοποίηση ότι ο χαμηλός αριθμός των εμβολιασμένων στη Βουλγαρία ίσως προκαλέσει την εμφάνιση νέας, βουλγαρικής μετάλλαξης του κορονοϊού, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιερί Μπρετόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σόφια. Ο επίτροπος είπε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, που αυτή τη στιγμή παραμένουν στο 28% έναντι του 68% που καταγράφεται κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενόψει του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Μπρετόν κάλεσε τους πολιτικούς της Βουλγαρίας να μην αναμειγνύουν την πολιτική με την επιστήμη και την υγεία των πολιτών. Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από κορoνοϊό στην ΕΕ.

Η Βουλγαρία το τελευταίο 24ωρο ανέφερε 2.785 νέες λοιμώξεις, λιγότερες από μια κορύφωση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο και 155 νέους θανάτους. Η πανδημία έχει σκοτώσει 26.985 ανθρώπους μέχρι τώρα στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Σχεδόν 22.000 δόσεις εμβολίου χορηγήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε πάνω από 3,1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο πολλοί Βούλγαροι παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο εν μέσω μιας εδραιωμένης δυσπιστίας στους κρατικούς θεσμούς, της παραπληροφόρησης και αντιφατικών μηνυμάτων από πολιτικούς και ειδικούς μέσα σε ένα κλίμα παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.

Φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη Βουλγαρία

Παράλληλα στη Βουλγαρία  έχει στηθεί «εργοστάσιο» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αρκετοί Έλληνες κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα προσπαθούν να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με παράνομους τρόπους. Οι καταγγελίες για οικογενειακούς γιατρούς που εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, με τα στοιχεία του κάθε πολίτη, χωρίς όμως να του έχει χορηγηθεί δόση εμβολίου είναι πολλές, καθώς στη Βουλγαρία το σύστημα εμβολιασμού δεν περιλαμβάνει εμβολιαστικά κέντρα. Ο γιατρός είναι πρόσωπο με πρόσωπο με τον ασθενή και αυτό φαίνεται να έχει δώσει την ευχέρεια σε επιτήδειους να εμπορεύονται πιστοποιητικά άνευ εμβολιασμού, κάτι που έχει γίνει γνωστό και στην Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA