Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Μποτσουάνα. Η «Όμικρον» ανησυχεί τους ειδικούς καθώς έχει διαπιστωθεί πως έχει 50 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 32 αφορούν την πρωτεΐνη ακίδα, τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα είχε 16. Σε μία προσπάθεια θωράκισης η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα σύνορα με χώρες της Αφρικής, τη στιγμή που η «Όμικρον» την «πολιορκεί», γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον συναγερμό που έχει σημάνει στην Ολλανδία

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Όμικρον: Το ECDC προειδοποιεί πως ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ευρώπη είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός»

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον. Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ την Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος. «Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές. «Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.

Εμβόλια 

Στο μεταξύ, άμεση ήταν και η αντίδραση των εταιρειών που κατασκευάζουν εμβόλια για τη μετάλλαξη Όμικρον. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσαρμόσει το σκεύασμα της αν χρειαστεί εντός 100 ημερών ενώ η Moderna προτίθεται να αναπτύξει σύντομα εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση που θα δρα κατά της μετάλλαξης. Παράλληλα η AstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για την COVID-19 θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της. «Όπως και με όλες τις αναδυόμενες παραλλαγές, εξετάζουμε τη B.1.1.529 για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτήν και τις επιπτώσεις της στο εμβόλιο» ανέφερε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι διεξάγει έρευνες στην Μποτσουάνα και την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) για να συλλέξει δεδομένα.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον.  Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από χώρες του νότου της Αφρικής.

  • Νότια Αφρική
  • Μποτσουάνα
  • Εσουατίνι
  • Λεσότο
  • Μοζαμβίκη
  • Ναμίμπια
  • Ζιμπάμπουε

Πριν την ανακοίνωση της σλοβακικής προεδρίας, χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ έχουν κλείσει τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ περιορισμούς επιβάλλει από σήμερα Σάββατο και η Ελλάδα: 

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Η κατάσταση στην Αφρική 

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αφρική έφθασε την Παρασκευή το απόγευμα τα 8.616.912, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής (ACDC). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα ACDC, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας σε όλη την ήπειρο έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 222.301 νεκρούς.

Οι χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς επιβεβαιωμένων μολύνσεων συνεχίζουν να είναι η Νότια Αφρική, το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αιθιοπία και η Λιβύη, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η υπηρεσία. Σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, ο νότιος τομέας της Αφρικής –όπου εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία– είναι αυτός που πλήττεται περισσότερο, ακολουθούμενος από τον βόρειο και τον ανατολικό. Το κεντρικό τμήμα της ηπείρου, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι αυτό που πλήττεται λιγότερο μέχρι σήμερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA