Μενού
  • Α-
  • Α+

Τραγικές είναι οι καταστάσεις στο Αφγανιστάν με γονείς να πωλούν τα παιδιά τους για να ξεπληρώνουν τα χρέη τους. «Αν χρειαστεί θα πουλήσω όλα μου τα παιδιά», λέει ο πατέρας της 9χρονης Παρουάνα που «μαρτύρησε» στα χέρια 55χρονου. 

Διαβάστε ακόμη: Lotfi A. Zadeh: Η Google τιμά τον πατέρα των «ασαφών συνόλων» και της «ασαφούς λογικής με το σημερινό της doodle

Η μικρή Παρουάνα, που επέστρεψε τελικά στην οικογένειά της μετά από παρέμβαση δημοσιογράφων αλλά και μιας ΜΚΟ, μίλησε αποκλειστικά στο MEGA για τις ώρες αγωνίας που πέρασε μακριά από τα αδέρφια της και την ανακούφιση να βρίσκεται και πάλι δίπλα στους δικούς της. Όλα ξεκίνησαν όταν η Παρουάνα βρισκόταν με την οικογένειά της σε καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Μπαντγκίς, στα βόρεια του Αφγανιστάν και ο πατέρας της την πούλησε για 2.000 δολάρια σε έναν 55χρονο

Η 9χρονη στάθηκε τυχερή σε αντίθεση με άλλα κορίτσια της ηλικίας της αφού χάρη στις παρεμβάσεις Αφγανών δημοσιογράφων, ένας Αμερικανός δωρητής προσέφερε 10.000 δολάρια ώστε να αποπληρώσει ο πατέρας της το χρέος που είχε προς τον 55χρονο άντρα πριν καν αυτός την παντρευτεί ή την εκμεταλλευθεί για άλλους σκοπούς. «Φοβήθηκα όταν με πούλησαν σε έναν γέρο. Ο πατέρας μου με πούλησε και τώρα δεν μπορώ να πάω στο σχολείο. Όταν άκουσα ότι ο πατέρας μου με πούλησε, έκλαιγα όλο το βράδυ», είπε η 9χρονη στο MEGA. 

Ο πατέρας της Παρουάνα απάντησε με ψυχρότητα αφού δεν είναι η πρώτη φορά που πουλάει ένα από τα παιδιά του. «Ο βασικός λόγος ήταν η πείνα. Είχα χρέη και κανείς δε μου δάνειζε. Η κυβέρνηση μας εγκατέλειψε, οι ξένοι έφυγαν και τώρα οι Ταλιμπάν έχουν πάρει την εξουσία και δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει», ανέφερε. 

Για τον 55χρονο που του πούλησε την κόρη του, λέει: «μου είχε δανείσει χρήματα. Ήρθε στο σπίτι μου και μου είπε να του δώσω τα χρήματα. Του είπα ότι δεν τα έχω. Τελικά μου είπε να του δώσουν μία από τις κόρες μου». Η 9χρονη Παρουάνα αποκάλυψε πως όταν πήγε στο σπίτι του 55χρονου «μου είπαν να σκουπίζω το σπίτι, να μαζεύω ξύλα και να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού».  Η Παρουάνα όμως έχει άλλα όνειρα σύμφωνα με τον πατέρα της: «μου είπε “όχι πατέρα, έχω μία επιθυμία από σένα και αυτή είναι ότι θέλω να σπουδάσω, θέλω να γίνω μηχανικός ή δασκάλα για να υπηρετώ την κοινωνία”. Αυτός ήταν ο σκοπός της… έκλαψε και ταράχτηκε πολύ».

Ο 55χρονος άνδρας που αγόρασε την Παρουάνα εξαφανίστηκε, ενώ το μικρό κορίτσι γύρισε πίσω στην οικογένειά του μαζί με τα υπόλοιπα 5 αδέλφια και τη μητέρα του σε ένα καταφύγιο ΜΚΟ στην πόλη Χεράτ. H 9χρονη δηλώνει πλέον πως είναι χαρούμενη «που βρίσκομαι μαζί με τον πατέρα και την μητέρα μου. Η οικογένειά μου δε με αναγκάζει να κάνω δουλειές και μπορώ να παίζω με τα αδελφάκια μου» και όταν ενηλικιωθεί «θα ήθελα να επισκεφτώ άλλες χώρες και να σπουδάσω εκεί».

Η αδερφή της Παρουάνα πουλήθηκε για νύφη 

Πριν από μερικούς μήνες ο πατέρας της Παρουάνα πούλησε την 12χρονη αδελφή της σε έναν άλλο άνδρα για να την κάνει νύφη. Με σκληρότητα και κυνισμό ο πατέρας του κοριτσιού δε διστάζει να επαναλάβει το ίδιο αν χρειαστεί. «Αν δεν μας βοηθήσει κάποιος τότε όλοι μας θα πρέπει να πουλήσουμε τις κόρες μας εξαιτίας της πείνας σε διάστημα δύο έως πέντε μήνες. Πούλησα και τις δύο μου κόρες. Έχω έξι κόρες και ένα γιο. Ναι, βέβαια θα πουλήσω κι άλλο παιδί», είπε στο MEGA. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA