Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική λίρα μπορεί να συνεχίζει να κατατρακυλά, η οικονομία στη χώρα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση επί ημερών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την προκλητική του στάση και στην εξωτερική πολιτική ρίχνοντας γέφυρες στις γειτονικές μεσογειακές χώρες για αποκατάσταση των σχέσεων. Σε όλες εκτός από την... Ελλάδα για την ακρίβεια. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου ηγέτη, Ιμπραχίμ Καλίν παραδέχτηκε πως ο Ερντογάν δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να πλησιάσει όλες τις χώρες της περιοχής με τις οποίες η Ελλάδα έχει ήδη συστήσει συμμαχίες. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Μηνύματα από παντού στην Αγκυρα στην σκιά της οικονομικής κατάρρευσης 

Με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία θέλει να καλύψει το διπλωματικό κενό που έχει δημιουργήσει με όλους τους γείτονές της. Δηλαδή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, όλες τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές και έχει «χτίσει» τις δικές της σχέσεις εμπιστοσύνης. Ο Ερντογάν με την κίνησή του αυτή, προσπαθεί να βάλει την Τουρκία σαν... σφήνα στις διπλωματικές σχέσεις, προσπαθώντας να βρει κίνητρα για να δελεάσει τις συγκεκριμένες χώρες. Πώς; Τάζοντας... περισσότερη θάλασσα στην Αίγυπτο, ή ξεπουλώντας «φιλέτα» της Τουρκίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως έπραξε πρόσφατα. 

Γέφυρες από Τσαβούσογλου σε Ιταλία και Ισπανία

Και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παράλληλα κάνει το δικό του «παιχνίδι» για να επιδιορθώσει το ευρωπαϊκό προφίλ της Τουρκίας, συνάπτοντας σχέσεις με τις χώρες που δεν βρίσκονται στον άξονα Γαλλίας - Ελλάδας. Για παράδειγμα ένα τουρκικό μέτωπο με Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει το... αντίβαρο στην ελληνο-γαλλική συμφωνία, σύμφωνα με τους Τούρκους. Ετσι, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Σάββατο (5/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εγκαινίασε ο ίδιος ένα ιταλικό προξενείο στην Αττάλεια και μάλιστα στις δηλώσεις του τόνισε ιδιαιτέρως το πόσο στενοί είναι οι δεσμοί των δύο χωρών σε κάθε τομέα και ιδίως στο «καυτό» θέμα της Λιβύης. Πρόκειται για μια νέα διπλωματική προσπάθεια της Αγκυρας στην προσπάθεια για συμμαχίες.

Και ο Κιλιντσντάρογλου... ξέχασε την Ελλάδα

Στην ίδια φιλοσοφία όμως κινείται και η αντιπολίτευση στην Τουρκία που εκφράζεται κυρίως από τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Σήμερα ο ίδιος έστειλε μήνυμα στη Δύση ότι «...στις επερχόμενες εκλογές που θα αναλάβουμε εμείς τη διακυβέρνηση της Τουρκίας, δεν θα υπάρχουν αντιδικίες με τους γείτονές μας. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, της ηρεμίας και της ειρήνης στη χώρας μας και στον κόσμο. Όταν έρθουμε στην εξουσία, θα κάνουμε ειρήνη με τη Συρία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λιβύη και όλες τις χώρες. Δεν θα καβγαδίζουμε μαζί τους». Το γεγονός ότι από όλες τις χώρες με τις οποίες θα αναζητήσει την ειρήνη, ξέχασε να αναφέρει την Ελλάδα, μάλλον δεν ήταν τυχαίο.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA