Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν από δέκα χρόνια ένα άπειρος 27χρονος ηγέτης ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα και μέσα σε αυτό το διάστημα δημιούργησε τόσα πρωτοσέλιδα όσα λίγοι παγκόσμιοι ηγέτες. Οι περισσότεροι άνθρωποι το 2011 προέβλεπαν ότι ο μιλένιαλ Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα ήταν σε θέση να ελέγξει και να καθοδηγήσει τους στρατηγούς, βάζοντας οριστικό τέλος στη δυναστεία των Κιμ. Επίσης, υπήρχε ο ισχυρισμός ότι ο μορφωμένος στη Δύση και λάτρης του μπάσκετ, θα οδηγούσε τη σοσιαλιστική Βόρεια Κορέα μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά, όπως έγινε στην Κίνα και το Βιετνάμ. Σύντομα διαψεύστηκαν. 

Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: Βαριά ήττα για τους Τόρις - Εχασαν έδρα που κατείχαν 200 χρόνια

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ένας αδίστακτος δολοφόνος 

Ο Κιμ απέδειξε γρήγορα την σκληρότητά του. Το 2013, εκτέλεσε τον θείο του Jang Song-thaek. Το 2017, διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του προηγούμενου διαδόχου. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ αλείφθηκε με VX, έναν θανατηφόρο νευρικό παράγοντα. Ήταν νεκρός 20 λεπτά αργότερα. Μια έκθεση από την Ομάδα Εργασίας για τη Μεταβατική Δικαιοσύνη, μια νοτιοκορεατική ΜΚΟ, έχει τεκμηριώσει 23 δημόσιες εκτελέσεις από τότε που ανέλαβε ο Κιμ Γιονγκ Ουν την εξουσία, κυρίως με εκτελεστικό απόσπασμα. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Όσοι διαλαλούσαν τα ελβετικά σχολικά χρόνια του Κιμ θα έπρεπε να θυμούνται τα παραδείγματα του Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας, του Γκαμάλ Μουμπάρακ της Αιγύπτου και του Χασάν Ροχανί του Ιράν, όλοι μορφωμένοι στη Δύση. Τα πολυτελή σχολεία δεν αποκλείουν την ψυχρότητα, ειδικά όταν διακυβεύεται η εξουσία, όπως εξηγεί το Sky News. 

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οικονομικές μεταρρυθμίσεις 

Το 2016, ο Κιμ ανακοίνωσε την πολιτική του byugjin για παράλληλη οικονομική και στρατιωτική ανάπτυξη. Και ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα κορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν με χαρά εικόνες του πλούτου της Σιγκαπούρης όταν επισκέφθηκε για την πρώτη σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Όμως, η στρατιωτική ισχύς πάντα θα υπερτερούσε της οικονομίας. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην ανάπτυξη πυραύλων μπροστά από οτιδήποτε άλλο. Αυτό οδήγησε σε κυρώσεις και, μαζί με τον αντίκτυπο του COVID και λιγότερες εισαγωγές από την Κίνα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο άνθρωπος των πυραύλων

Οι πύραυλοι είναι το σήμα κατατεθέν της 10ετούς θητείας του. Το 2017, η Βόρεια Κορέα αύξησε τις δοκιμές πυραύλων. Η προοπτική σύγκρουσης με τις ΗΠΑ φαινόταν πραγματική, ειδικά καθώς οι ηγέτες και των δύο χωρών ξεκίνησαν έναν λεκτικό πόλεμο. Ο Τραμπ τον αποκάλεσε «rocket man» και ο Κιμ χαρακτήρισε τον Τραμπ «νοητικά διαταραγμένο».  Η μαεστρία στη διπλωματία του Κιμ, ωστόσο, φάνηκε όταν προσφέρθηκε να συναντήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δεν μπορούσε να αντισταθεί. Ήταν ένα πραξικόπημα για τον Κιμ - έκανε κάτι που ο πατέρας και ο παππούς του δεν κατάφεραν ποτέ, και έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που συνάντησε έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ. Η πρώτη σύνοδος κορυφής, στη Σιγκαπούρη, ήταν εξαιρετική.

Ο Τραμπ είπε ότι είχε αναπτύξει «έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό» με τον δικτάτορα, τον οποίο περιέγραψε ως «πολύ ταλαντούχο άνθρωπο». Αλλά υπήρχαν λίγα από την άποψη του συγκεκριμένου επιτεύγματος - μια υπογεγραμμένη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά λίγα για το πώς θα επιτευχθεί αυτό. Στη δεύτερη Σύνοδο στο Ανόι του Βιετνάμ, η Βόρεια Κορέα απομακρύνθηκε από τις διαπραγματεύσεις.  Σήμερα ο Κιμ ξεκινάει τη δεύτερη δεκαετία του στην εξουσία. Ωστόσο, ηγείται μιας χώρας που πλήττεται από διεθνείς κυρώσεις, φυσικές καταστροφές και τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που θέτει ο Covid-19. Μια χρονιά που ξεκίνησε με τον διορισμό του ως γενικού γραμματέα του Εργατικού Κόμματος –ο τίτλος που είχε ο πατέρας του– ολοκληρώνεται με φόβους για τις ελλείψεις τροφίμων, την πανδημία και την οικονομία, με μια μακρινή πιθανότητα επιστροφής στις συνομιλίες για τα πυρηνικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA