Μενού
  • Α-
  • Α+

Εφτασε πράγματι η ώρα της κανονικότητας; Ηρθε η ώρα να «πάρουμε τις ζωές μας πίσω» και να ζήσουμε ως φυσιολογικοί άνθρωποι, χωρίς μάσκες, αντισηπτικά και μέτρα προστασίας; Μπορεί ακόμη στην Ελλάδα να συζητάμε για μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης η πανδημία του κορονοϊού μετρά αντίστροφα. Η Δανία έκανε την αρχή, πετώντας ακόμη και τις μάσκες, ενώ Βρετανία, Ιρλανδία και Ολλανδία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν παρόμοιο μοντέλο στο άμεσο μέλλον. 

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Σάλο προκάλεσε σεξιστική αγγελία εταιρείας - Διέταξε έρευνα το υπουργείο Εργασίας

Η περίπτωση της Δανίας

Η πρόσφατη κατάργηση όλων των μέτρων για τον κορονοϊό στη Δανία αύξησε τις ελπίδες του κόσμου για την προοδευτική έξοδο από τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα της πανδημίας παγκοσμίως. Σε συνέντευξη τύπου η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε πως «σήμερα μπορούμε να χαμογελάσουμε ξανά. Έχουμε υπέροχα νέα, μπορούμε πλέον να καταργήσουμε και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα στη Δανία» και ο πλανήτης χαμογέλασε ύστερα από δύο και πλέον χρόνια.

Η απόφαση υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού κόσμου ύστερα από συστάσεις της Επιδημιολογικής Επιτροπής. Παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, 46.000 τον αριθμό σε μέτρηση της Τετάρτης (26/1), οι ειδικοί θεωρούν πως η σχετική πτωτική τάση στους αριθμούς νοσηλευομένων και θανάτων, παρά την αύξηση σε κρούσματα, δικαιώνει την επιλογή της Δανικής ηγεσίας. O υπουργός υγείας Μάγκνους Χιούνικε πρόσθεσε πως «ο αριθμός μολύνσεων δε συνδέεται πλέον με τον αριθμό των νοσηλευομένων, κυρίως λόγω των υψηλών αριθμών επαναληπτικών εμβολιασμών που κάνουν οι Δανοί πολίτες». Η Δανία γίνεται έτσι η τελευταία σε μία σειρά χωρών που, παρά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, έχουν φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Η Βρετανία τσαλακώνει το Σχέδιο Β

Τα ευχάριστα νέα από τη Δανία δεν είναι τα πρώτα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο Γουέστμινστερ πως το πακέτο μέτρων γνωστό ως Plan B θα καταργηθεί και έτσι έγινε. Όπως και στη Δανία, η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει και στην Αγγλία, όμως ο υψηλός αριθμός ατόμων που λαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων έχει κατορθώσει να βάλει... γκέμια στον ιό. Τα κρούσματα έχουν πλέον μειωθεί στα 90.000 μέσο όρο επταήμερου, αριθμός υποδιπλάσιος σε σχέση με προηγούμενο διάστημα. Πριν μία εβδομάδα, ο αριθμός των εμβολιασμένων, με τρίτη ή ενισχυτική δόση στη Βρετανία, άγγιξε τα 37 εκατομμύρια.

Ιρλανδία: Επιστροφή στις παμπ

Σε σημαντική χαλάρωση των μέτρων προχώρησε πρόσφατα και η Ιρλανδία. Οι περιορισμοί για τους χώρους εστίασης και τις εξόδους είχαν πέσει βαριά στους «έξω καρδιά» πολίτες της χώρας της μπύρας και των ξωτικών. Στις 21 Ιανουαρίου όμως, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα χαλάρωσης πολλών περιορισμών. Συγκεκριμένα, οι παμπ, οι χώροι εστίασης και τα νυχτερινά κλαμπ άνοιξαν ορθάνοιχτα τις πόρτες τους, ενώ καταργήθηκαν τα πιστοποιητικά εισόδου, οι κοινωνικές αποστάσεις και ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.Και στην περίπτωση της Ιρλανδίας φυσικά σωτήρια ήταν τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, ο μέσος όρος επταήμερου νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί δραστικά από 21.000 στις 14 του Ιανουαρίου σε μόλις 5.000 μέχρι την Πέμπτη, ενώ την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος θανάτων ήταν μόλις 7.

Πιο επιεικής και η Ολλανδία

Μόλις την Τετάρτη (26/1), η Ολλανδία πήρε πίσω τα πιο σκληρά από τα μέτρα που είχε λάβει και στα οποία είχε αντιδράσει έντονα ο ολλανδικός λαός.  Ήταν προδιαγεγραμμένο άλλωστε, καθώς τα δεδομένα είναι ευχάριστα, με τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων να μειώνεται σταθερά, παρά την αύξηση των μολύνσεων. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος κρουσμάτων τις τελευταίες 30 ημέρες, φτάνοντας τις 58.000, αλλά ταυτόχρονα ο μέσος όρος θανάτων από κορονοϊό «βούτηξε» στο ίδιο διάστημα από 30 σε μόλις 9. Πλέον οι Ολλανδοί μπορούν να απολαμβάνουν μπαρ, εστιατόρια και μουσεία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων μέτρων από την 1η Φεβρουαρίου.

Η παγκόσμια τάση που παρατηρείται σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον θρέφει την αισιοδοξία του κόσμου για ένα καλοκαίρι, αλλά και μία ζωή χωρίς τη σκιά της πανδημίας. Παρά την μεταδοτικότητά της, η λιγότερο επικίνδυνη φύση του στελέχους της Όμικρον δημιουργεί ελπίδες πως μελλοντικά η ανθρωπότητα θα καταφέρει τη συνύπαρξη με το νέο της συγκάτοικο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA