Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Παντελής Αλεξόπουλος έφυγε πριν από 10 χρόνια για την Ουκρανία μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του. Εζησε την κρίση στην Κριμαία, με το παιδί του να γεννιέται τότε αλλά δεν φοβήθηκε. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στο Reader. Τώρα είναι η πρώτη φορά από τότε που έμεινε μόνιμα στην πόλη Χερσόν, 120 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ρωσία, που νιώθει τον φόβο της απαρχής ενός πολέμου.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: «Ετοιμος για διάλογο» δηλώνει ο Πούτιν - Κρίσιμη συνάντηση με τον Σολτς

Ο Παντελής Αλεξόπουλος ενημερώθηκε για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προς τους Έλληνες πολίτες της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Το πρόβλημα, όμως, που αντιμετώπισε ο ίδιος είναι κάτι που ίσως δεν συνειδητοποίησαν στο ελληνικό προξενείο της Οδησσού. Με τι χρήματα θα φύγουν από τη χώρα για να γυρίσουν στην Ελλάδα. 

«Πώς να φύγω από την Ουκρανία; Με τι χρήματα;»

Μιλώντας στο Reader.gr, ο Παντελής Αλεξόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι Έλληνες που γύρισαν στην πατρίδα από την Ουκρανία, το έκαναν με δικά τους έξοδα. «Έφυγαν 20 δάσκαλοι από το προσωπικό του προξενείου της Μαριούπολης κι έμεινε μόνο ο πρόξενος. Από την Οδησσό έφυγαν ακόμα 9 άτομα με δικά τους έξοδα. Εγώ όμως πώς να φύγω; Δεν είμαι επιχειρηματίας, είμαι μισθωτός, το οποίο σημαίνει ότι βγάζω 500 ευρώ το μήνα. Δεν έχω λεφτά στην άκρη για να έρθω για 15 μέρες στην Ελλάδα και να γυρίσω πίσω». 

Ο κ. Αλεξόπουλος, σκεπτόμενος την ορατή απειλή του πολέμου, δηλώνει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αν πίστευε ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους στην Ουκρανία, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους βοηθήσει οικονομικά για να πραγματοποιηθεί η προσωρινή επιστροφή στην Ελλάδα και όχι με δικά τους έξοδα. «Δεν ζήτησα να έρθω διακοπές, ούτε να μου βρουν δουλειά. Αν ήθελα, θα γυρνούσα στην Ελλάδα. Απλά, δεν έχω τα χρήματα για να πάρω αυτή την απόφαση, αν δεν νιώσω ότι πράγματι απειλείται η ζωή μου». 

«Αν νιώσω απειλή στην Ουκρανία, θα φύγω με το αμάξι»

Η ζωή στην Χερσόν εξηγεί πως κυλά κανονικά. «Ο κόσμος βγαίνει για καφέ, για φαγητό, ψωνίζει, ζει την καθημερινότητά του, δεδομένου ότι είμαστε και 120 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. Είμαστε νότια Ουκρανία εδώ», ενώ αν νιώσει την απειλή από ενδεχόμενη εισβολή ανέφερε ότι θα πάρει το αμάξι και θα φύγει. «Εκτός από τους γονείς μου στην Ελλάδα, που είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, δεν έχω κάπου αλλού να πάω. Για να έρθω στην Ελλάδα για 10-15 ημέρες θα χρειαστώ 3.000 ευρώ και δεν τα έχω», προσθέτει στο Reader.gr.

Οι ομογενείς στην ουκρανική επικράτεια υπολογίζονται περί τις 120.000, αριθμός αρκετά μεγάλος για να γίνει επιχείρηση απομάκρυνσής τους όπως έγινε με Έλληνες που διέμεναν σε άλλες χώρες κατά το παρελθόν. Σε πιθανή έναρξη των εχθροπραξιών, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας θα κλείσει ενώ ενδεχομένως η Ρωσία να επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην θάλασσα. Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια βρίσκονται περί τους 2.500 Έλληνες με ελληνικά διαβατήρια. Οι 1300 εργάζονται στην χώρα, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στην κατηγορία των ομογενών που απέκτησαν χαρτιά τα προηγούμενα χρόνια.

Μετά το επεισόδιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, για να του τονίσει την ανάγκη «προστασίας της ελληνικής κοινότητας». Χθες, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, συνάντησε τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο.

«Συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για ένα ευρύ φάσμα ουκρανοελληνικών διμερών θεμάτων» έγραψε στο Twitterο κ. Σουτένκο.  Σημειώνεται ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι παρά την ένταση στο ουκρανικό δεν θα υπάρξει νέα κρίση ή τυχόν περαιτέρω ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA