Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μία τελεσίδικη, απόφαση της ολομέλειάς του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο μηχανισμός αυτός θεσπίσθηκε επί της προσήκουσας νομικής βάσης» και «σέβεται τα όρια των αρμοδιοτήτων που αποδίδονται στην Ενωση, καθώς και την αρχή της δικαιικής ασφάλειας», αναφέρει σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόροι 36 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανάκαμψης που προορίζονται για την Πολωνία και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία έχουν παγώσει εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε ακόμη: Πρίγκιπας Αντριου: Διακανονισμός 12 εκατ. λίρες για την υπόθεση βιασμού - Θα πληρώσει και η βασίλισσα Ελισάβετ

Η απόφαση επικυρώνει την νομιμότητα του μηχανισμού αιρεσιμότητας και αποτελεί ορόσημο στην σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο χωρών που κατηγορούνται για την παραβίαση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των δικαστών, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών, της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, των μεταναστών.

Η δικαστική απόφαση επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διακόψει ή να περιορίσει την χρηματοδότηση των κρατών μελών που παραβιάζουν τις αρχές του κράτους δικαίου. Και οι δύο χώρες έχουν ερευνηθεί για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και αμφότερες είναι βασικοί αποδέκτες της χρηματοδότησης της ΕΕ.

Ο Πολωνός υφυπουργός Janusz Kowalski κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να λιμοκτονήσει οικονομικά την Ουγγαρία και την Πολωνία. «Αυτό είναι το τέλος της ΕΕ όπως την ξέρουμε! Πρέπει να υπερασπιστούμε την πολωνική κυριαρχία», είπε. Εν τω μεταξύ, στην Ουγγαρία, όπου το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν διεξάγει εκστρατεία για να κερδίσει μια τέταρτη θητεία, η υπουργός Δικαιοσύνης Judit Varga κατηγόρησε την ΕΕ για κατάχρηση εξουσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA