Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε πως ένα τηλεοπτικό διάγγελμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξει σε εχθρούς και φίλους πως η Ρωσική αρκούδα επέστρεψε δυναμικά στην Ευρώπη αποφασισμένη να θέσει τους δικούς της όρους και να επαναφέρει τις δικές της σφαίρες επιρροής. Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας την οποία θεωρεί ανδρείκελο των Δυτικών - μιλώντας απαξιωτικά τόσο για το λαό όσο και για την ιστορία της χώρας. Την ίδια στιγμή, με την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησία των Ντονέσκ και Λουγκάνσκ, άνοιξε το δρόμο για την αποστολή Ρωσικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές - όποια κι αν είναι η αντίδραση των Ουκρανών, ο Πούτιν έχει βρει τον νομιμοποιητικό μανδύα της επικείμενης εισβολής. 

Και τώρα τι; Η Δύση, δηλαδή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν τρόπο αντίδρασης. Η μέχρι στιγμής διστακτική στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της ήταν που έχει δώσει πάτημα στη Ρωσία να νιώθει παντοδύναμη - άλλωστε σε αυτό το παιχνίδι φάνηκε πως η Μόσχα είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους.

Διαβάστε ακόμη: Ουκρανία: Ο Μπάιντεν υπέγραψε τον οικονομικό αποκλεισμό του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Οι ΗΠΑ που επί χρόνια ταρακουνούν τους Ευρωπαίους για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας μπορεί να νιώθουν δικαιωμένες, την ίδια στιγμή όμως, με το γόητρό τους πληγωμένο από την αποτυχία στο Αφγανιστάν, θα πιέσουν στο μέτωπο των κυρώσεων, που πάντως μπορεί να μην φτάσουν στο σημείο να πονέσουν τη Μόσχα. Και η Ευρώπη βλέπει εκ νέου ότι το βάρος του γεωπολιτικού της εκτοπίσματος παραείναι μικρό για να μπορέσει να ελέγξει τις εξελίξεις στο δικό της γήπεδο. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου πολέμου και μιας ρωσικής εισβολής μέχρι το Κίεβο μοιάζει ακόμη απομακρυσμένο. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Ουκρανική κυβέρνηση που δεν μπορεί να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι χωρίς να στραφεί σε βάρος των αποσχισθέντων περιοχών. Από την άλλη, αυτό μπορεί να προσφέρει την αφορμή που ψάχνει ο Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία - με το πρόσχημα της υπεράσπισης των Ρωσόφωνων στις αποσχισθείσες περιοχές. Αλλά, αν κάτι συνειδητοποιήσαμε χθες βράδυ, είναι πως εν έτει 2022, η έννοια της εθνικής κυριαρχίας, του απαραβίαστου των συνόρων και της διεθνούς έννομης τάξης καταπατώνται εν μια νυκτί. Ο (νέος) ψυχρός πόλεμος είναι εδώ, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Το ερώτημα είναι αν θα έχει τους ίδιους νικητές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA