Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά πως έδωσε διαταγή για να ξεκινήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία του Ντονμπάς», της περιοχής που ελέγχεται από τους ρωσώφωνους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Σημείωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι η προστασία του λαού της ανατολικής Ουκρανίας. Εξήγησε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία. Είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να ανέχεται τις απειλές από την Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η κατοχή του ουκρανικού εδάφους. Ο Πούτιν παρατήρησε ότι η πολεμική μηχανή που συνδέεται με το ΝΑΤΟ και υποστηρίζει τους «Νεοναζί» στην Ουκρανία κινείται και προσεγγίζει στενά τα σύνορα της Ρωσίας.

Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Σε περίπτωση ξένης ανάμιξης διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα αντιδράσει αμέσως. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία θα έχει το «ουκρανικό καθεστώς».  Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές στα social media για σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη. Χρήστες του Twitter έχουν «ανεβάσει» διάφορα βίντεο στα οποία ισχυρίζονται πως έχουν καταγράψει επιθέσεις ρωσικών στρατευμάτων στη Μαριούπολη. Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

Προφανώς και το ότι τα πυρά του πυροβολικού έφτασαν μέχρι και τα περίχωρα του Κιέβου είναι ξεκάθαρο πως δείχνουν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση αφού ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για επιχείρηση στο Ντονμπάς και όχι μια ανάσα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε, περίπου στις 5:30 το πρωί, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί αξιωματούχος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Φαίνεται πράγματι ότι έχει αρχίσει», είπε ο αξιωματούχος του NATO.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγη ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, που τόνισε ότι θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Ο κόσμος «θα απαιτήσει η Ρωσία να δώσει λόγο», υποσχέθηκε ο κ. Μπάιντεν. Πρόσθεσε πως θα μιλήσει αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει η εμπλοκή της Ρωσίας σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA