Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οι δυνάμεις μας δεν έχουν εμπλακεί και δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης (24/2) μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της ελίτ της χώρας «παγώνοντας» σειρά περιουσιακών στοιχείων και αποκλείοντας εταιρείες από νέες τεχνολογίες. Επεσήμανε πως θα είναι αδύνατη πλέον η στήριξη του στρατού από τη Μόσχα και τόνισε πως οι ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισ. δολάρια θα επηρεαστούν. 

Οι κυρώσεις θα είναι «βαριές με τεράστιο κόστος στην οικονομία της Ρωσίας. Θέλω να είμαι σαφής. Οι ΗΠΑ δεν το κάνουν αυτό μόνες τους. Εδώ και μήνες χτίζουμε μια συμμαχία και εκπροσωπούμε τις μισές χώρες. Θα σταματήσουν τα χρήματα στον ρωσικό στρατό. Θα επιβάλλουμε κυρώσεις για τις τεχνολογίες του 21ου αιώνα. Οι χρηματαγορές της Μόσχας κατέρρευσαν σήμερα. Οι ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισ. δολάρια θα επηρεαστούν. Σήμερα μπλοκάρουμε ακόμα τέσσερις τράπεζες που σημαίνει ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα παγώσουν. Υφίσταται κυρώσεις μέλη της ρωσικής ελίτ και των οικογενειών τους. Πρόκειται για άτομα που κερδίζουν από τις πολιτικές του Κρεμλίνου» είπε ο Τζο Μπάιντεν. 

«Οι δράσεις μας θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος χρόνου. Οι δράσεις μας θα περιορίσουν στο μισό την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη Ρωσία. Θα υποβαθμιστεί η διαστημική τους τεχνολογία, δεν θα χρηματοδοτείται ο στρατός. Πέραν των οικονομικών κυρώσεων θα γίνουν κινήσεις για την προστασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά. Αύριο θα συνεδριάσουμε για να ενισχύσουμε τη συμμαχία μας. Οι δυνάμεις μας δεν έχουν εμπλακεί και δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και αποφασισμένο από ποτέ. Είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο» επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Η επίθεση θα έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα του. Ο Πούτιν είναι ένας παρίας στη διεθνή σκηνή. Η επιλογή να κάνει έναν αδικαιολόγητο πόλεμο θα αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ισχυρό. Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν μπορούν να σβήσουν από τον στρατό του Πούτιν», τόνισε. «Με 75.000 στρατό με βαρύ οπλισμό» ο Βλάντιμιρ Πούτιν «το σχεδίαζε καιρό και αρνείται κάθε διάλογο» είπε ο Τζο Μπάιντεν και ανέφερε πως «είδαμε ένα θέατρο να εξελίσσεται στη Μόσχα. Είδαμε πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα. Μία κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Πούτιν κήρυξε την εισβολή και μέσα σε δευτερόλεπτα έπεφταν πύραυλοι. Μοιραστήκαμε πληροφορίες που είχαν αποχαρακτηριστεί. Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA