Μενού
  • Α-
  • Α+

Προσπάθεια να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία (τον οποίο καταδικάζει σχεδόν όλος ο πλανήτης) επιχείρησε να κάνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε με φιλορώσους ηγέτες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ. Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα αναγνώρισης της κυβέρνησης Ζελένσκι ως δημοκρατικής. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση γι' αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτήν την καταπίεση, οι Ουκρανοί και να μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», τόνισε ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε μάλιστα την πρόταση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει ζητήσει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει ο πόλεμος και από την πλευρά του σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες, μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ να φυγαδευτεί από το Κίεβο

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τους διπλωμάτες της Δύσης ότι απέρριψαν όλες τις προσπάθειες για να βρεθεί κοινός τόπος με βάση τις ρωσικές προτάσεις για την Ουκρανία και διερωτήθηκε τι θα έκαναν εάν στην Ιρλανδία απαγορευόταν η αγγλική γλώσσα. Ολες αυτές οι συγκρούσεις, τόνισε ο Λαβρόφ, έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης χωρίς στοιχεία νεοναζί και μιλιταρισμού.

Η αντίδραση του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών στις δηλώσεις Λαβρόφ 

Αντιδρώντας άμεσα στις δηλώσεις που έκανε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ιρλανδός ομόλογός του, Σάιμον Κόβενι, απάντησε «μην βάζετε την Ιρλανδία στη διαμάχη, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα παράδειγμα πως δύο χώρες, με ένα δύσκολο παρελθόν, βρήκαν έναν τρόπο να διαμορφώσουν και να διατηρήσουν μια ειρηνευτική διαδικασία, διασφαλίζοντας την απουσία βίας».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA