Μενού
  • Α-
  • Α+

Συγκλονίζουν οι εικόνες που διακινούνται μέσω social media και δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στα καταφύγια της Ουκρανίας. Εκεί που μικρά παιδιά, γυναίκες, άμαχοι, ο λαός μιας χώρας ψάχνει ασφάλεια από τον πόλεμο. Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένα βίντεο με Ουκρανούς μέσα σε καταφύγιο στην πόλη Τσερκάσι να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους για να πάρουν κουράγιο κόντρα στις ρωσικές εχθροπραξίες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Δάκρυα στα μάτια φέρνει και η φωτογραφία με τα μικρά παιδιά που έχουν μαζευτεί, κοντά το ένα στο άλλο μέσα στο μετρό στο Κίεβο. Οι σταθμοί του μετρό είναι φτιαγμένοι σε πολύ μεγάλο βάθος (θέλει πολλά λεπτά για να κατέβεις στους συρμούς) και ουσιαστικά έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να λειτουργούν και ως καταφύγια.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ακόμα πάντως και μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, γεννιέται ζωή. Δείτε τη φωτογραφία που ανέβασαν χρήστες από ένα μωρό που γεννήθηκε μέσα σε καταφύγιο:

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιδιά στα καταφύγια τραγουδούν τον εθνικό ύμνο

Μεταφέρουν νεογέννητα σε αυτοσχέδιο καταφύγιο σε αποθήκη νοσοκομείου

Tο βίντεο με τα νεογέννητα που μεταφέρθηκαν σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στο υπόγειο του μαιευτηρίου στην πόλη Ντνίμπρο της ανατολικής Ουκρανίας, κυριολεκτικά ραγίζει καρδιές. Οι περισσότεροι πολίτες στις μεγάλες πόλεις αναζητούν καταφύγια σε υπόγειους χώρους ή ακόμη και στο μετρό. Για τα νεογέννητα ενός μαιευτηρίου όμως στην πόλη Ντνίμπρο, αυτή η επιλογή δεν ήταν δυνατή και οι μαίες του νοσοκομείου έπρεπε να σκεφτούν έναν τρόπο να τα προστατεύσουν. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ανέβασαν στο Twitter, οι New York Times, περίπου 12 βρέφη που βρίσκονταν στην μονάδα νεογνών μεταφέρθηκαν βιαστικά σε μια αποθήκη στο υπόγειο του νοσοκομείου, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Νοσοκόμες διακρίνονται να φροντίζουν τα μωρά με κάποια από αυτά να τα έχουν στην αγκαλιά τους. Άλλες φαίνεται να προσπαθούν να παρέχουν οξυγόνο στα βρέφη που είχαν δυσκολία στην αναπνοή. 

«Αυτή είναι η ΜΕΘ. Σε ένα καταφύγιο. Το φαντάζεσαι» είπε ο Δρ. Ντένις Σούρκοφ, επικεφαλής της μονάδας νεογνών, στο Κλινικό Νοσοκομείο Παίδων της περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ στους New York Times σε μήνυμα. «Αυτή είναι η πραγματικότητά μας».

Τα μωρά μεταφέρθηκαν στο αυτοσχέδιο καταφύγιο μετά το χτύπημα της ουκρανικής πόλης από πυραύλους καθώς η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα νωρίς το πρωί της Πέμπτης. «Ήμασταν νευρικοί, πολύ μπερδεμένοι» είπε ο 51χρονος Σούρκοφ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παιδιά στα καταφύγια τραγουδούν τον εθνικό ύμνο, ελπίζοντας να τελειώσει ο πόλεμος

Οσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και όσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι δεν θα φυγαδευθεί από το Κίεβο για να γλιτώσει, υπάρχουν εικόνες από τα καταφύγια που κάνουν τον γύρο των social media και συγκλονίζουν. Στα καταφύγια μικρά παιδιά, ο άμαχος δηλαδή πληθυσμός που ψάχνει τρόπους να προστατευθεί από τα ρωσικά πυρά, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας και περιμένουν πότε θα τελειώσουν οι βομβαρδισμοί. 

Στο φως της δημοσιότητας, μάλιστα, ήρθε ένα ακόμη βίντεο με Ουκρανούς μέσα σε καταφύγιο στην πόλη Cherkasy να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους. Μόνο συγκίνηση, επίσης, προκαλεί η φωτογραφία με τα μικρά παιδιά που έχουν μαζευτεί, το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο μετρό στο Κίεβο. Οι σταθμοί του μετρό είναι φτιαγμένοι σε πολύ μεγάλο βάθος και ουσιαστικά έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να λειτουργούν και ως καταφύγια, γι' αυτό και πολλοί Ουκρανοί βρίσκονται μέσα στους σταθμούς του μετρό. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA