Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέο μήνυμα μέσω Facebook προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που κλιμακώνονται οι μάχες στο Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο μήνυμά του αναφέρει πως «πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού» και τονίζει πως «το Κίεβο και οι πόλεις κλειδιά ελέγχονται από τον στρατό μας». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, όπου πρότεινε η ρωσική πλευρά να διεξαχθούν συνομιλίες δεν είναι ουδέτερη περιοχή.

 

Παράλληλα, για αίτημα της ουκρανικής πλευράς προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει λόγο το CNN.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοψία του Reader σε γειτονιά της Μαριούπολης που «κατεδάφισαν» οι Ρώσοι  

Αναλυτικά το μήνυμα Ζελένσκι:

«Σταθήκαμε όρθιοι και πολεμήσαμε με επιτυχία τις επιθέσεις του εχθρού. Οι μάχες συνεχίζονται. Σε πολλές πόλεις και περιοχές της πολιτείας μας. Αλλά ξέρουμε ότι προστατεύουμε, - τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν εδώ μια μαριονέτα τους, όπως στο Ντονέτσκ. Δεν το επιτρέψαμε»

«Fake news ότι καταθέσαμε τα όπλα»

Νωρίτερα με βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου που ανέβασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβε πως ο στρατός της χώρας του συνεχίζει να μάχεται και δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα, όπως θέλει η Ρωσία. «Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, στο μήνυμά του που κυκλοφόρησε και μέσω Twitter πρόσθεσε: «Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Συνομιλία Ζελένσκι – Μακρόν με υπόσχεση για άμεση οπλική ενίσχυση από τη Δύση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι δυτικοί εταίροι του θα παραδώσουν νέα όπλα και εξοπλισμούς στην Ουκρανία έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν συντονισμένες πολεμικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και πλήγματα πυροβολικού σε πολλές πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβο. «Μια νέα μέρα άρχισε στο διπλωματικό μέτωπο, με μια συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμοί από τους εταίρους μας είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πούτιν και Ζελένσκι ανοιχτοί σε συνομιλίες επί ουγγρικού εδάφους

«Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι ανοιχτές σε συνομιλίες στη Βουδαπέστη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο σε βίντεο στο Facebook που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής! Η Ουγγαρία προσφέρθηκε να πραγματοποιήσουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών στη Βουδαπέστη για να τελειώσει ο πόλεμος και οι δύο κυβερνήσεις ήταν ανοιχτές στην ιδέα, δήλωσε ο Σίγιαρτο. Ετσι δεν θα ήταν απίθανο τη δεδομένη χρονική στιγμή να δούμε τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή αν όχι αυτούς, εκπροσώπους των δύο χωρών.

«Ήταν λίγο αναζωογονητικό να διαβάσω την είδηση ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί μπορεί να είναι έτοιμοι να καθίσουν για συνομιλίες», είπε. «Υπήρξε μια συζήτηση για την τοποθεσία. Πρώτα ανέφεραν το Μινσκ, μετά τη Βαρσοβία, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Κάλεσα λοιπόν τον συνάδελφό μου Σεργκέι Λαβρόφ και του πρότεινα να γίνουν αυτές οι συνομιλίες στη Βουδαπέστη.

Επέδωσα αυτή την πρόταση και στην ουκρανική κυβέρνηση. Μόλις μίλησα με τον αρχηγό του προσωπικού του Προέδρου Zελένσκι. Ευτυχώς κανένας από τους δύο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, και ελπίζω ότι οι δυο τους θα δημιουργήσουν το άμεσο κανάλι που θα βοηθήσει να πραγματοποιηθούν αυτές οι συνομιλίες, στην Ουγγαρία εάν χρειαστεί, το συντομότερο δυνατό». Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Ουγγαρία έχει καλλιεργήσει θερμούς δεσμούς με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκάρδιας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν λίγες εβδομάδες προτού η Μόσχα εξαπολύσει την επίθεσή της στο Κίεβο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA