Μενού
  • Α-
  • Α+

Σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τα μεσάνυχτα με κοινή δήλωση ΕΕ,  ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς. Ρωσικές τράπεζες τίθενται εκτός του συστήματος πληρωμών Swift,δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζες και μπλοκάρεται η πρόσβαση Ρώσων ολιγαρχών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στον απόηχο των εξελίξεων, ανώτατος αξιωματούχος του συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ έδωσε το δικό του μήνυμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα σχηματιστεί task force από ΗΠΑ, Ε.Ε και χώρες της Ασίας, που θα υλοποιήσει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Θα κυνηγήσουμε τον Πουτιν και τα τσιράκια του σε όλο τον κόσμο. Όσοι κρύβονται πίσω από τον Πούτιν θα χάσουν τα πάντα». Διεμήνυσε μάλιστα ότι θα συνεχίσουν τον οικονομικό πόλεμο ακόμα πιο σκληρά, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τα μέτρα που δεσμεύτηκε να πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν 

  • Πρώτον, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες αυτές θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Δεύτερον, δεσμευόμαστε να επιβάλουμε περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα διεθνή αποθεματικά της με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεών μας.
  • Τρίτον, δεσμευόμαστε να δράσουμε κατά των προσώπων και των οντοτήτων που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε την πώληση υπηκοότητας -τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια- που επιτρέπουν σε πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά μας συστήματα.
  • Τέταρτον, δεσμευόμαστε να εγκαινιάσουμε αυτή την ερχόμενη εβδομάδα μια διατλαντική ομάδα εργασίας που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεών μας, εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων και των εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις, τα οποία υπάρχουν εντός των δικαιοδοσιών μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και ελίτ που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους, και στους υποστηρικτές τους, ώστε να εντοπίσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας. Θα εμπλέξουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για τον εντοπισμό και τη διακοπή της διακίνησης παράνομων κερδών και για να στερήσουμε από τα άτομα αυτά τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο.
  • Τέλος, θα εντείνουμε τον συντονισμό μας κατά της παραπληροφόρησης και άλλων μορφών υβριδικού πολέμου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA