Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο Πούτιν επιμένει στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Δύση «ρίχνει μια βόμβα» διαφορετική που η Ρωσία, σε καμία περίπτωση δεν περίμενε. Πρόκειται για το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμφωνούν τελικά να αποκόψουν επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ποιες) από το εν λόγω σύστημα. Αυτή η κίνηση θεωρείται ματ και στόχο έχει, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, να πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με αυτό, καθώς η απόφαση να μπλοκάρει η Δύση επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, θα προκαλέσει οικονομικό πλήγμα στο Κρεμλίνο αλλά και απώλειες στις δικές τους εταιρείες και τράπεζες.  

Το σημαντικότερο βήμα για να αποσυνδεθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μέρος ενός νέου γύρου κυρώσεων με στόχο τη Ρωσία λόγω της απρόκλητης εισβολής της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γερμανίας, οι τράπεζες που θα επηρεαστούν θα είναι όλες εκείνες που έχουν ήδη πληγεί από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και άλλα ιδρύματα εάν χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίγκαλ, ευχαρίστησε μέσω Twitter τη Δύση για τον τελευταίο γύρο οικονομικών κυρώσεων. «Ευχαριστώ τους φίλους μας… για τη δέσμευση να αφαιρέσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από τη SWIFT» και για «την παράλυση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας», είπε.

Η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία μέσω του SWIFT πάντως ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία σχολιάζουν αναλυτές. Και αυτό γιατί το διμερές εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία αγγίζει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου 10 φορές περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές ανάλογων μέτρων.

Τι είναι το Swift

Βασικές ρωσικές τράπεζες θα αποκοπούν από το σύστημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SWIFT, το οποίο καθημερινά μετακινεί αμέτρητα δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερες από 11.000 τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Οι σύμμαχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είχαν επίσης εξετάσει την επιλογή SWIFT το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας και υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία δήλωσε τότε ότι η απομάκρυνσή της από το σύστημα θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου. Οι σύμμαχοι - που επικρίθηκαν επειδή απάντησαν πολύ αδύναμα στην επιθετικότητα της Ρωσίας το 2014 - απέσυραν τότε την ιδέα. Η Μόσχα έκτοτε προσπάθησε να αναπτύξει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μεταφορών με περιορισμένη επιτυχία. «Ο Πούτιν ξεκίνησε μια πορεία με στόχο να καταστρέψει την Ουκρανία, αλλά αυτό που κάνει επίσης, στην πραγματικότητα είναι ότι καταστρέφει το μέλλον της χώρας του», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα υπάρξουν περιορισμοί στην ικανότητα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να ξοδεύει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα κυρίως γιατί ο Πούτιν επιβλέπει τη συσσώρευση αποθεματικών ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές θυρίδες που κατέχει οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα στον κόσμο.

Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να σώσουν τον Πούτιν;

Πάντως, μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το αν τα κρυπτονομίσματα θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν κομμάτι των συναλλαγών που θα χαθούν από τη ρωσική οικονομία μετά την αποσύνδεση από το SWIFT. Οι περισσότεροι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως η Ρωσία θα καταστραφεί αν βγει από το SWIFT και κανένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να τη σώσει. 

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η καταστροφή της Ρωσίας αν βγουν από το SWIFT θα γίνει για δύο λόγους: Πρώτον ότι ημερησίως οι παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές ανέρχονται σε 20 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα σε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια. Αρα οι ρωσικές συναλλαγές που θα τεθούν εκτός SWIFT θα είναι αδύνατο να αναπληρωθούν λόγω του μεγέθους της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Επίσης επισημαίνουν και το γεγονός πως μια χώρα, όπως η Κίνα που βρίσκεται πολιτικά κοντά με τη Ρωσία δεν θα μπορεί να κάνει μαζί της συναλλαγές αφού έχει απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα.

Μένει να δούμε τελικά τι θα γίνει με το SWIFT και αν τελικά η απόφαση της Δύσης θα αναγκάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει - έστω και τώρα - τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA