Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για πέμπτη μέρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει 4 όρους στον Εμανουέλ Μακρόν για να τερματίσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι υπογράφει αίτηση για να ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών στη Λευκορωσία τελειώνουν (έπειτα από 7 ώρες), χωρίς, όμως, κανένα αποτέλεσμα. Το διπλωματικό θρίλερ καλά κρατεί ενώ Ευρώπη και Δύση επιβάλλουν συνεχώς κυρώσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να απειλεί με πυρηνικά και κλείσιμο αεροδρομίων στην Ελλάδα και ακόμη 35 χώρες.

Στον απόηχο των εξελίξεων που παρακολουθεί ο πλανήτης, ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στο Reader, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τον διάλογο των δύο πλευρών και τόνισε πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. «Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται 10 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο και είμαστε στην πέμπτη ημέρα από την αρχή της εισβολής, την πιο κρίσιμη σύμφωνα με τους Αμερικανούς. Αν μπουν στην πρωτεύουσα, το μέλλον του Ζελένσκι είναι δυσοίωνο. Ο μόνος λόγος που δεν έχουν μπει ακόμα είναι γιατί δεν ξέρουν τι θα αφήσουν πίσω τους. Δεν θέλουν να αναπτυχθεί αντιρωσικό αίσθημα στην Ουκρανία. Θέλουν να τους φοβίσουν και να νιώσουν ότι υπήρχε κάποιος λόγος που συνέβη αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιστράτηγος, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έστειλε η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν θα φτάσουν ποτέ στην ουκρανική πρωτεύουσα 

Το Reader έθεσε 4 βασικά ερωτήματα στον αντιστράτηγο ε.α. Λάμπρο Τζούμη για την επιχειρησιακή εικόνα που παρουσιάζει τώρα η Ουκρανία

1. Από πόσες πλευρές επιτίθεται αυτή τη στιγμή η Ρωσία;

Ο κ. Τζούμης εξηγεί στο Reader ότι όλες οι ουκρανικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα τα ρωσικά άρματα να κάνουν ανενόχλητα παρέλαση από τη βόρεια πλευρά, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, μέχρι έξω από το Κίεβο. Το ίδιο συνέβη και από την περιοχή Ντονμπάς, των ρωσόφωνων αυτονομιστών ενώ μικρή αντίσταση αντίκρυσα στη νότια πλευρά της χώρας, στα παραλιακά. 

  • Στατεύματα από τα βόρεια σύνορα με τη Λευκορωσία. Από εκεί πέρασαν ανενόχλητα και προσπαθούν να περικυκλώσουν το Κίεβο. 
  • Προσπάθεια στο ανατολικό κομμάτι στο Χάρκοβο, όπου μόνο εκεί είχαν συγκεντρωθεί οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και πάλι η κατάσταση είναι περίπλοκη όσο περνάνε οι ώρες.
  • Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κινούνται προς τα νότια, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις
  • Στα νότια, στα παραλιακά υπάρχουν αψιμαχίες με τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ έχει ενδιαφέρον αν θα καταλάβουν την εδαφική λωρίδα που ξεκινά από το Ντονμπάς και φτάνει μέχρι και την Κριμαία και την Υπερδνειστερία, που είναι το ρωσικό κομμάτι που έχει αυτονομηθεί από το 1990. Στόχος της Ρωσίας είναι να μετατραπεί η Αζοφική θάλασσα σε ρωσική «λίμνη». 

2.Υπάρχουν απώλειες στο ρωσικό στρατό; 

«Εγώ βλέπω ότι τα ρωσικά άρματα έφτασαν στο Κίεβο σε λίγες ώρες, δεν χρειάστηκε καν να γίνουν μάχες», αναφέρει ο αντιστράτηγος. «Κινούνται σε φάση παρέλασης. Στην περιοχή των ανατολικών συνόρων που είναι το Χάρκοβο και το Ντονμπάς που είχαν προσανατολίσει τα στρατεύματα οι Ουκρανοί υπήρχε η μοναδική μορφή αντίστασης», συμπληρώνει. Όσον αφορά τα ουκρανικά στρατεύματα, σημειώνει πως διαθέτουν καλό ναυτικό στρατό και αεροπορία, αλλά και την Εθνοφρουρά που δεν είναι σώμα που συγκροτήθηκε από απλούς πολίτες, αλλά οι πραιτοριανοί του εκάστοτε Ουκρανού προέδρου. Είχε συγκροτηθεί για την ασφάλεια της κυβέρνησης από εκάστοτε πραξικοπήματα και επιθέσεις. Είναι εξοπλισμένοι καλά και έχουν αντιαρματικό υλικό. «Οταν αποφασίσουν να μπουν στο Κίεβο, θα υποστούν κάποια αντίσταση από αυτούς», δηλώνει.

3.Υπάρχει πρόβλημα με τα καύσιμα στους Ρώσους;

Όταν γίνεται μια επιχείρηση με άρματα, πίσω από τα άρματα ακολουθούν βυτιοφόρα. Η απόσταση από τα ρωσικά σύνορα μέχρι το Κίεβο είναι 240 χλμ, όσο η απόσταση Λαμία - Αθήνα. Δεν είναι μια επιχείρηση από τη Μόσχα να φτάσουν στην Πορτογαλία για παράδειγμα. Εγώ βλέπω εικόνες με άρματα να πηγαίνουν ανενόχλητα στον πόλεμο. Όλα χρειάζονται φιλτράρισμα γιατί πάνω από όλα είναι πόλεμος προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και ψυχολογικών επιχειρήσεων. Για την ώρα αυτό που έχουμε είναι ότι η Ρωσία έχει φτάσει στα 10 χλμ από το Κίεβο. Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα είναι αμελητέα. 

4.Εχει νόημα η βοήθεια που στέλνει η Ευρώπη;

«Είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση. Δεν μπορούν οι ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το Κίεβο, επειδή είναι απασχολημένες. Η βοήθεια της Ε.Ε. είναι συμβολική, αλλά είναι προσχηματική. Τα όπλα που στέλνει πώς θα φτάσουν στο Κίεβο που είναι περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις; Και πώς θα γίνει η διανομή, να πάνε στο Ντονμπάς ή στο νότιο μέτωπο; Το ίδιο ισχύει και για την ελληνική αποστολή. Θα μείνουν στα πολωνικά σύνορα και είναι άγνωστο αν θα φτάσουν ποτέ στα χέρια των Ουκανών», δηλώνει χαρακτηριστικά . «Η Ρωσία εισέβαλε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και κινούμενη ανορθολογικά. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Οι Ρώσοι έχουν το δικό τους αφήγημα και κατηγορούν τους Ουκρανούς για γενοκτονία. Πρώτα από όλα είναι πόλεμος προπαγάνδας», καταλήγει ο κ. Τζούμης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA