Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς να ολοκληρώθηκαν στη Λευκορωσία, όμως θολό παραμένει μέχρι τώρα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Στόχος της συνάντησης ήταν να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία. Αυτή ήταν άλλωστε και η απαίτηση που είχε η πλευρά του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία από τις δύο πλευρές. Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka - Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς. H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απαγορεύει τις πτήσεις από 36 χώρες - Απάντηση στις κυρώσεις

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ζελένσκι: «Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε»

Νέο μήνυμα προς τους Ουκρανούς έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ουκρανικής αντιπροσωπείας με τη ρωσική στα σύνορα της Λευκορωσίας. Στο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι «ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής» για την Ουκρανία. Στόχος του είναι να εμψυχώσει και τους συμπατριώτες του με τη φράση «ο καθένας μας θα κερδίσει».

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε, επίσης, ότι συνολικά 16 είναι τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες ενώ άλλα 45 είναι τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε, ακόμα, ότι είναι 4.500 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη ενώ απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες τους είπε «σώστε τις ζωές σας και φύγετε». Λίγο νωρίτερα πληροφορίες που είχε μεταδώσει το RIA Novosti επικαλούμενο πηγή από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφεραν ότι η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία θα ζητήσει από τη μια άμεση κατάπαυση του πυρός και από την άλλη την απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ρωσία: Ηθελαν επίτευξη συμφωνίας

Με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων να παραμένει για την ώρα θολό, οι Ρώσοι προτού προσέλθουν στη Λευκορωσία ήθελαν επίτευξη της συμφωνίας, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Πάντως, παρά τη συμφωνία που ήθελαν οι Ρώσοι, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ακούγονταν βομβαρδισμοί τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Μαριούπολη, ενώ από την Οδησσό έφυγαν με ειδικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών 26 Ελληνες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA