Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπήκαν στο Κίεβο φορώντας τζιν και αθλητικά παπούτσια χωρίς να τους καταλάβει κανείς πολλές εβδομάδες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής με αποστολή να σπείρουν τον τρόμο και την καταστροφή. Αναγνώρισαν τους στόχους υψηλής αξίας και μετέδωσαν τις κρίσιμες πληροφορίες στις μονάδες πυροβολικού και στη ρωσική αεροπορία για να τους πλήξουν χρησιμοποιώντας ακόμα και φακούς μέσα στη νύχτα, που αποτελεί το φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εξουδετέρωσαν δυνάμεις ασφαλείας, έκλεψαν ασθενοφόρα εκτελώντας το πλήρωμά τους και τους ασθενείς, που μετέφεραν, για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς ενώ θεωρούνται ότι βρίσκονται πίσω και από τη δολοφονία της μικρής Πωλίνας, της μαθήτριας δημοτικού, και των γονιών της στο αυτοκίνητό τους στους κεντρικούς δρόμους του Κιέβου. Στους ίδιους δρόμους, που κινήθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα αρπάζοντας ουκρανικά άρματα μάχης και βαρέα οχήματα πριν εκτελεστούν εν ψυχρώ από τους Ουκρανούς στρατιώτες, με τη συγκεκριμένη εικόνα να κάνει το γύρο του κόσμου. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Capital control στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Μισούστιν

Το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου στην Ουκρανία αποτυπώνεται στη δράση των διαβόητων Spetsnaz, της ελίτ των ρωσικών δυνάμεων, που επιχειρούν στην «καρδιά» του αντιπάλου για να τον απορυθμίσουν και να καταρρεύσει.

«Εχουν εκπαιδευτεί ως καταδρομείς»

Η λέξη, «σαμποτέρ», χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση στα πολεμικά ανακοινωθέντα της ουκρανικής πλευράς αλλά και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας προκαλώντας έκπληξη από τη συχνότητα χρήσης της στους πολίτες της Δύσης, που έχουν παρακολουθήσει στους τηλεοπτικούς δέκτες τους πολλές συγκρούσεις στο παρελθόν, στις οποίες όμως συμμετείχαν αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις. Απόλυτα λογικό καθώς και οι δύο στρατοί προέρχονται από τη σοβιετική πολεμική μηχανή και ουσιαστικά ακολουθούν το ίδιο δόγμα με τις μονάδες σαμποτάζ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προπαρασκευή και στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.  

Τα μετόπισθεν του εχθρού αποτελούν το πεδίο μάχης των Spetsnaz, οι οποίοι υπάγονται στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravlenie - GRU) έχοντας εκπαιδευτεί ως καταδρομείς. Εκτελούν ανορθόδοξες ενέργειες, που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση του αντιπάλου τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό πεδίο. Η σπουδαιότητα των αποστολών αυτών απαιτούν εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Για το λόγο αυτό η εκπαίδευση των επίλεκτων ρωσικών δυνάμεων περιλαμβάνει άλματα με αλεξίπτωτο, χρήση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών, μεθόδους διείσδυσης, τεχνικές δολιοφθοράς αλλά και δολοφονιών και γνώσεις βιολογικών, χημικών και πυρηνικών όπλων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ομάδα αυτή ανατέθηκε από το Κρεμλίνο η αποστολή να δράσει ως «δούρειος ίππος» στο Κίεβο συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιδιωκόμενη πτώση του αλλά κυρίως να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πολιτική ηγεσία της χώρας του. 

«Πρωτοπαλίκαρα» στα μέτωπα Τσετσενίας και Συρίας

Η Ρωσία διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα σαμποτέρ σε παγκόσμιο επίπεδο με τους Spetsnaz να αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης πεδίου μάχης και δολιοφθορές πίσω από τις γραμμές του αντιπάλου μέχρι εκπαίδευση ανταρτών αλλά και υποστήριξη συμμαχικών καθεστώτων ενάντια σε εξεγέρσεις και διαδηλώσεις. Οι μονάδες αυτές έχουν εμπλακεί ενεργά στον «πόλεμο των 5 ημερών» στη Γεωργία το 2008, στην Κριμαία και στο Ντονμπάς πριν και μετά το 2014 αλλά και στα μέτωπα της Τσετσενίας και της Συρίας.

Στο μακρινό παρελθόν είχαν συμμετοχή σε καίριες επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου η διείσδυση τέτοιων δυνάμεων σε εχθρικό έδαφος με στόχο τα τακτικά πυρηνικά όπλα και τις βάσεις διοίκησης του ΝΑΤΟ γινόταν με το μανδύα πολιτιστικών ομάδων, επιχειρηματιών, διαφόρων αντιπροσωπειών ακόμα και ως επιβάτες ή πληρώματα εμπορικών πλοίων ή πολιτικών αεροσκαφών. 

Ανάλογες πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν και για την «αθόρυβη» είσοδο των Spetsnaz στην Ουκρανία ενώ οι επιχειρησιακοί στόχοι τους παραμένουν κοινοί σε όλες τις περιόδους: Στόχευση και καταστροφή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, σημαντικών υποδομών, αεροδρομίων, και αεροσκαφών, κέντρων διοικήσεων και εξόντωση προσώπων της εχθρικής στρατιωτικής και πολιτικής ιεραρχίας.

Με τη ρωσική πολιορκία του Κιέβου να κορυφώνεται οι Spetsnaz, τους οποίους δεν κατάφεραν να εξουδετερώσουν οι ουκρανικές δυνάμεις και βρίσκονται ακόμα στην πόλη, θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις πρόκλησης χάους υπονομεύοντας με κάθε μέσο τη σθεναρή αντίσταση στην εισβολή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA