Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία. Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε τους πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο να απομακρυνθούν γιατί σκοπεύει να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το τελεσίγραφο που στέλνει η Μόσχα είναι σαφές: «Πηγαίνετε στα καταφύγια, θα χτυπήσουμε στόχους», είναι το μήνυμα προς τους Ουκρανούς πολίτες αλλά και όσους άλλους βρίσκονται στο Κίεβο

Χαρακτηριστικά στο μήνυμά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει τα εξής: «Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Οι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα χτυπήματα πραγματοποιούνται για να «αποτρέψουν επιθέσεις πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προειδοποιεί και για άλλα χτυπήματα στο Κίεβο, που δεν θα γίνουν μόνο σε υποδομές επικοινωνίας.  Το μήνυμα από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έρχεται λίγα λεπτά μετά την είδηση ότι αύριο, Τετάρτη, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στη Λευκορωσία. Οι Ρώσοι, πάντως, χτυπούν ήδη το Χάρκοβο, με το CNN να μεταδίδει πως πύραυλος Κρουζ έπληξε συγκεκριμένο στόχο. 

Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις επιθέσεις στο Χάρκοβο 

Οι ειδήσεις που μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα μαρτυρούν τη φρίκη του πολέμου. Μέχρι τώρα τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου στο Χάρκοβο, όπως δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Αντόν Χεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες», πρόσθεσε. Νωρίτερα το πρωί η Ρωσία στόχευσε και χτύπησε με ρουκέτα κυβερνητικό κτίριο προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη της οποίας το βίντεο κάνει το γύρο του κόσμου. Ένα συγκλονιστικό, αλλά και ανατριχιαστικό βίντεο έρχεται στο φως από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και συγκεκριμένα από επίθεση με ρουκέτα στο Χάρκοβο. Στο βίντεο -από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης- που αναδημοσίευσε ο ανταποκριτής του Economist, Oliver Carroll, φαίνεται ένα κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο και να προκαλείται μια ισχυρότατη έκρηξη. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την αρχή της ρωσικής εισβολής τουλάχιστον 136 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, και 400 έχουν τραυματιστεί.

Ζελένσκι: «Εγκλημα πολέμου στο Χάρκοβο»

«Οι επιθέσεις του πυροβολικού της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ (Χάρκοβο), συνιστούν κρατική τρομοκρατία». Αυτό ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως τέτοια. «Η τρομοκρατία έχει στόχο να μας λυγίσει, να λυγίσει την αντίστασή μας», δηλώνει σε βίντεο με διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο περιγράφει το Κίεβο και το Χάρκοβο ως τους κύριους στόχους της Ρωσίας. Είναι «έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της Χαρκίβ από τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπό πολιορκία η Μαριούπολη - Διορία να φύγουν οι κάτοικοι

Η Μαριούπολη τελεί υπό πολιορκία και ο «εχθρός» - όσο περνούν οι ώρες - είναι πραγματικά προ των πυλών. Σειρήνες ήχησαν το πρωί και οι εκρήξεις ακούγονταν παντού. Στη Μαριούπολη υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20 Ελληνες δημοσιογράφοι και περίπου 250 ακόμη Ελληνες που έχουν ζητήσει να φύγουν. Διόδοι ασφαλείας δεν υπάρχουν. Για νερό και ψωμί σχηματίζονται τεράστιες ουρές ενώ ρεύμα και τηλεπικοινωνίες δεν υπάρχουν. Οι εικόνες από την ανταπόκριση του Reader είναι εφιαλτικές. Στις εικόνες αυτές φαίνονται οι άμαχοι που σχηματίζουν ουρές για να εξασφαλίσουν νερό και ψωμί. 

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης ψάχνουν τρόπους να εγκαταλείψουν την πόλη, όμως οι δίοδοι ασφαλείας είναι δύσκολο να βρεθούν με τις μάχες να μαίνονται. Οσοι δεν προλάβουν να φύγουν από τη Μαριούπολη ευελπιστούν να σωθούν στα καταφύγια που υπάρχουν με τις ώρες, βέβαια, να κυλούν δραματικά για όλους. Η «εντολή» που έχουν δώσει οι ρωσόφωνοι στους αμάχους της Μαριούπολης είναι σαφής: «Εχετε διορία να εγκαταλείψετε τη Μαριούπολη μέχρι την Τετάρτη». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μεταφερθεί, έχουν δημιουργηθεί δύο ζώνες «ασφαλείας» ώστε να αποχωρήσουν οι άμαχοι από την περιοχή, ωστόσο ο φόβος για πιθανά χτυπήματα νωρίτερα, είναι διάχυτος στους πολίτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA