Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό, δήλωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Κρις Κουνς. Ταυτόχρονα το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απαγόρευση θα αφορά το πετρέλαιο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τον άνθρακα εν μέσω πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση θα γίνει σήμερα (8/3) στις 6 το απόγευμα.

Πάντως, η απόφαση των ΗΠΑ δεν σχετίζεται με το τι θα κάνει η Ευρώπη, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως σε αυτή τη φάση δεν έχει περιθώριο να κόψει την τροφοδότηση από τη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Μεγάλη Βρετανία, υποστήριξαν την Δευτέρα (7/3) πως σ αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε εμπάργκο, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί τη Γερμανία με «μπλόκο» στο φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1

«Ανοιγμα» στον Μαδούρο από τις ΗΠΑ 

Στο μεταξύ, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε πως ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν κρυφά στη Βενεζουέλα σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» οι εχθρικές σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, τον Νικολάς Μαδούρο. Ο Μαδούρο είναι ένας κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και η επανείσοδος του στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Μόσχα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων από μεσάζοντες, όπως Αμερικανοί λομπίστες, Νορβηγοί διπλωμάτες και διεθνή στελέχη στον τομέα του πετρελαίου. Οι μεσάζοντες πίεζαν τον Τζο Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο, που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη – υπό τον όρο της ανωνυμίας. Συνοδευόταν από τον πρεσβευτή Τζέιμς Στόρι, τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA