Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αρχισυντάκτρια του Russia Today στη Μόσχα καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παραιτήθηκε από τη θέση της. Η Μαρία Μπαρόνοβα που προσλήφθηκε στο RT το 2019, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της και κατακεραύνωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποστηρίζοντας πως έχει μετατρέψει τις ζωές των Ρώσων σε μία «ατελείωτη κόλαση», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ολοκληρωτικό καθεστώς. 

Δύο ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή η Μπαρόνοβα έγραψε στο Telegram «οι παππούδες μας δεν πολέμησαν γι αυτό» αναφερόμενη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Και τώρα νιώθουν προδομένοι» ανέφερε η δημοσιογράφος. Η Μπαρόνοβα δεν έχει εγκαταλείψει τη Μόσχα παρόλο που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο. «Εχω ένα γιο και δεν μπορώ να φύγω, αφού ο πατέρας του δεν θα επιτρέψει να τον πάρω μαζί μου. Οπότε προτιμώ να μείνω στη Μόσχα. Φαίνεται πως είμαστε είτε στη Βόρεια Κορέα είτε θα μας σκοτώσει ένα θερμοπυρηνικό μανιτάρι», ανέφερε στο Fox News. 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μαύρο» σε ρωσικό κανάλι που τάχθηκε κατά της εισβολής - Το κλείσιμο με τη Λίμνη των Κύκνων

«Δεν θα τα παρατούσα, ούτε θα έχανα τον μισθό και τη δουλειά μου αν ήμουν σίγουρη ότι θα ζήσουμε για πολλά χρόνια, αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι θα συμβεί σε όλους μας στη συνέχεια», είπε η Μπαρόνοβα και υποστήριξε πως η Ρωσία είναι στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου με τη Δύση. Ωστόσο η ίδια δεν πιστεύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χτυπούσε πρώτος, αφού υποστηρίζει πως οι πράξεις του τον έχουν μετατρέψει σε στόχο. «Υποψιάζομαι πως οι δυτικοί θα τα χρησιμοποιήσουν πρώτοι (σ.σ. πυρηνικά όπλα). Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε. 

Η Μαρία Μπαρόνοβα έχει σπουδάσει χημικός και πουλούσε ιατρικό υλικό. Ωστόσο αποφάσισε να παραιτηθεί για να ασχοληθεί με τον γιο της που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Ήταν κριτής του Κρεμλίνου και του Βλαντίμιρ Πούτιν επί σειρά ετών και από το 2011 έως το 2013 συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μάλιστα, είχε σταθεί μπροστά σε στρατιώτες και τους απήγγειλε το ρωσικό σύνταγμα. Αρκετές ήταν οι φορές που είχε δεχτεί επιθέσεις και μία φορά είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. 

Η φυλάκιση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot είχε οδηγήσει την Μπαρόνοβα να διαμαρτυρηθεί μόνο της μέσα σε μία εκκλησία. Τότε της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση μαζικής αναταραχής και οδηγήθηκε σε δίκη. Ομως ήταν... τυχερή και της δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση. Αποφάσισε τότε να βοηθήσει τους πολιτικούς κρατουμένους στη Ρωσία ασχολούμενη με τη δημοσιογραφία

Εγινε γνωστή ως δημοσιογράφος το 2014 όταν βρέθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ωστόσο το TV Rain για το οποίο τότε εργαζόταν (έκλεισε πρόσφατα) βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα» γιατί ήταν αντικυβερνητικό. Η Μαρία Μπαρόνοβα μεγαλώνει μόνο της τον γιο της και προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ του ακτιβισμού, της καριέρας που ενείχε ρίσκο και της ανατροφής του παιδιού της. Τότε την προσέγγισαν από το Russia Today και είπε το «ναι». Οπως αποκάλυψε στο Fox News, κατά τη διάρκεια της εργασίας της στο RT συγκέντρωνε χρήματα για τις μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά ΑμεΑ ενώ τις περισσότερες φορές ήταν εκτός των ραδιοτηλεοπτικών αποφάσεων παρά το γεγονός ότι ήταν αρχισυντάκτρια

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA