Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά την αρχισυντάκτρια του Russia Today που παραιτήθηκε «σφάζοντας» τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, ακόμα μία γυναίκα που δραστηριοποιείται σε ΜΜΕ της χώρας αποφάσισε να στείλει αντιπολεμικό μήνυμα. Ο λόγος για την 44χρονη Μαρίνα Οβσιανίκοβα που εισέβαλε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Channel One με πλακάτ γραμμένο στα αγγλικά και τα ρωσικά που έγραφε: «Οχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ. Ρώσοι εναντίον του πολέμου». 

Η εισβολή της Οβσιανίκοβα που θέλησε να στείλει αντιπολεμικό μήνυμα δεν... πτόησε την παρουσιάστρια Εκατερίνα Αντρέεβα που συνέχισε ατάραχη να λέει τους τίτλους ειδήσεων. Στη συνέχεια μπήκε ένα βίντεο προκειμένου να απομακρυνθεί η Οβσιανίκοβα. Πληροφορίες αναφέρουν πως συνελήφθη. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Μαρίνα Οβσιανίκοβα κινδυνεύει μέχρι και με 15 χρόνια φυλάκισης μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που προβλέπει την τιμωρία όσων μεταδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για την «ειρηνευτική επιχείρηση» και χρησιμοποιούν τις λέξεις «πόλεμος και εισβολή». 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαδηλώτρια κατά του πολέμου διέκοψε ρωσικό δελτίο ειδήσεων

Γεννημένη στην Οδησσό από Ρωσίδα μητέρα και Ουκρανό πατέρα το 1978, η 44χρονη Μαρίνα εργαζόταν σαν τηλεοπτική παραγωγός στο Channel One, στο πλατό του οποίου μπήκε με το αντιπολεμικό πλακάτ. Εχει σπουδάσει στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Κρασνοντάρ) και αργότερα αποφοίτησε από τη Ρωσική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στον όμιλο Russia TV που μετρά περίπου 118 τηλεοπτικά κανάλια και πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς.  Σύμφωνα με το IMDB, ήταν επίσης υπεύθυνη για ειδικά εφέ και κασκαντέρ σε δυο ταινίες, Assassins Run και Ya Ne Vernus. 

«Ντρέπομαι που επέτρεψα να μεταδοθούν ψέματα, που επέτρεψα οι Ρώσοι να γίνουν ζόμπι»

Η Μαρίνα πριν κάνει την παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο επιτίθεται κατά της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν και ανέφερε πως ντρέπεται επειδή το Channel One για αρκετά χρόνια διασπείρει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. «Ολη η ευθύνη για αυτήν την επιθετικότητα ανήκει στη συνείδηση ενός ανθρώπου, του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός και η μητέρα μου Ρωσίδα και δεν ήταν ποτέ εχθροί. Το κολιέ στο λαιμό μου λέει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτόν τον αδερφοκτόνο πόλεμο και τα αδελφά έθνη μας να κάνουν ειρήνη μεταξύ τους», λέει η Μαρίνα στο βίντεο. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν στο Channel One, το οποίο διέσπειρε την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, κάτι για το οποίο ντρέπομαι αυτήν τη στιγμή. Ντρέπομαι που επέτρεψα να μεταδοθούν ψέματα από την τηλεόραση, που επέτρεψα οι Ρώσοι να γίνουν ζόμπι. Μείναμε ήσυχοι όταν όλο αυτό ξεκίνησε το 2014. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον Ναβάλνι. Συνεχίσαμε να παρακολουθούμε ήσυχα αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Τώρα όλος ο κόσμος απομακρύνθηκε από εμάς. Η ντροπή αυτού του αδερφοκτόνου πολέμου δεν θα μπορέσει να ξεπλυθεί ούτε σε δέκα γενιές. Εμείς, ο ρωσικός λαός, είμαστε έξυπνοι και με ενσυναίσθηση, μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Ελάτε στις διαμαρτυρίες, μη φοβάστε, δε μπορούν να μας φυλακίσουν όλους» αναφέρει η Μαρίνα.   

Η παραίτηση της αρχισυντάκτριας του Russia Today

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα δεν είναι η πρώτη γυναίκα εργαζόμενη σε ΜΜΕ που αντιδρά στη Ρωσία. Πριν από περίπου μία εβδομάδα η αρχισυντάκτρια του Russia Today στη Μόσχα καταδίκασε την ρωσική εισβολή και παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως ο Πούτιν έχει μετατρέψει τις ζωές των Ρώσων σε μία «ατελείωτη κόλαση». «Οι παππούδες μας δεν πολέμησαν γι' αυτό» είχε γράψει στο Telegram η Μαρία Μπαρόνοβα, αναφερόμενη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«Δεν θα τα παρατούσα, ούτε θα έχανα τον μισθό και τη δουλειά μου αν ήμουν σίγουρη ότι θα ζήσουμε για πολλά χρόνια, αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι θα συμβεί σε όλους μας στη συνέχεια», είχε πει στο Fox News η Μπαρόνοβα και τόνιζε πως η Ρωσία είναι στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου με τη Δύση. Ωστόσο η ίδια δεν πιστεύει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χτυπούσε πρώτος, αφού υποστηρίζει πως οι πράξεις του τον έχουν μετατρέψει σε στόχο. «Υποψιάζομαι πως οι δυτικοί θα τα χρησιμοποιήσουν πρώτοι (σ.σ. πυρηνικά όπλα). Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε. 

Η Μαρία Μπαρόνοβα έχει σπουδάσει χημικός και πουλούσε ιατρικό υλικό. Ωστόσο αποφάσισε να παραιτηθεί για να ασχοληθεί με τον γιο της που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Ήταν κριτής του Κρεμλίνου και του Βλαντίμιρ Πούτιν επί σειρά ετών και από το 2011 έως το 2013 συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μάλιστα, είχε σταθεί μπροστά σε στρατιώτες και τους απήγγειλε το ρωσικό σύνταγμα. Αρκετές ήταν οι φορές που είχε δεχτεί επιθέσεις και μία φορά είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. 

Η φυλάκιση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot είχε οδηγήσει την Μπαρόνοβα να διαμαρτυρηθεί μόνο της μέσα σε μία εκκλησία. Τότε της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση μαζικής αναταραχής και οδηγήθηκε σε δίκη. Ομως ήταν... τυχερή και της δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση. Αποφάσισε τότε να βοηθήσει τους πολιτικούς κρατουμένους στη Ρωσία ασχολούμενη με τη δημοσιογραφία

Εγινε γνωστή ως δημοσιογράφος το 2014 όταν βρέθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ωστόσο το TV Rain για το οποίο τότε εργαζόταν (έκλεισε πρόσφατα) βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα» γιατί ήταν αντικυβερνητικό. Η Μαρία Μπαρόνοβα μεγαλώνει μόνο της τον γιο της και προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ του ακτιβισμού, της καριέρας που ενείχε ρίσκο και της ανατροφής του παιδιού της. Τότε την προσέγγισαν από το Russia Today και είπε το «ναι». Οπως αποκάλυψε στο Fox News, κατά τη διάρκεια της εργασίας της στο RT συγκέντρωνε χρήματα για τις μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά ΑμεΑ ενώ τις περισσότερες φορές ήταν εκτός των ραδιοτηλεοπτικών αποφάσεων παρά το γεγονός ότι ήταν αρχισυντάκτρια

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA