Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ντρέπομαι, να σταματήσει ο πόλεμος», έγραψε σε ένα πλακάτ η Ρωσίδα δημοσιογράφος, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που εισέβαλε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Channel One. Αμέσως, το μήνυμά της έγινε viral με διεθνή Μέσα ανά τον κόσμο να μεταδίδουν το αντιπολεμικό της ύφος. Υψωσε φωνή στη Ρωσία κόντρα στον πόλεμο κι ας ήξερε ότι η ελευθεροτυπία δεν επιτρέπεται. Μπορεί να φοβήθηκε αλλά η Ρωσίδα δημοσιογράφος εναντιώθηκε στον πόλεμο που συνεχίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η τύχη της, όμως, αγνοείται. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, παρά το γεγονός ότι κάποιοι ανέφεραν ότι οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα. Αυτό αναφέρει και το BBC με δημοσίευμά του. Ο δικηγόρος της Ρωσίδας δημοσιογράφου, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, φέρεται να την αναζήτησε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς όμως να καταφέρει να την βρει. Πάντως, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι σε βάρος της Ρωσίδας δημοσιογράφου έχει ξεκινήσει ήδη η προδικαστική διαδικασία. 

Διαβάστε ακόμηΜαρίνα Οβσιανίκοβα: Ποια είναι η δημοσιογράφος που εισέβαλε με πλακάτ κατά του πολέμου στη ρωσική τηλεόραση

Πεσκόφ κατά Οβσιανίκοβα: «Χουλιγκανισμός αυτό που έκανε»

Η κίνηση της Ρωσίδας δημοσιογράφου, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, να υψώσει ανάστημα και να μιλήσει ανοιχτά κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από το Κρεμλίνο. Κι αυτό γιατί ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ως «χουλιγκανισμό» την ηρωική - κατά πολλούς - κίνηση της 44χρονης Οβσιανίκοβα να παρέμβει με ένα πλακάτ την ώρα του δελτίου ειδήσεων και να στείλει το μήνυμά της υπέρ της Ουκρανίας.  

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με το πλακάτ της που έγραφε «όχι στον πόλεμο». «Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για «το ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του».

Η παρέμβαση της μπορεί να διακόπηκε έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα, ωστόσο η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επαινεί την πράξη της. Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα που εργαζόταν στο Channel One της ρωσικής τηλεόρασης, κρατήθηκε για περίπου 3 ώρες προτού συλληφθεί από τις Αρχές. «Το πού βρίσκεται η Μαρίνα δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Κρατείται για περισσότερες από 12 ώρες», ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων της. Πάντως, τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν τη Μόσχα να μην προβεί σε αντίποινα σε βάρος της δημοσιογράφου. «Οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η γυναίκα "δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης"», αναφέρει η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, βάσει της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη διάδοση των λεγόμενων «fake news» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια. Η Ρωσίδα δημοσιογράφος μπορεί να κατηγορηθεί και για την προτροπή της στους Ρώσους πολίτες να βγουν να διαμαρτυρηθούν. 

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: «Ντρέπομαι που επέτρεψα οι Ρώσοι να γίνουν ζόμπι»

Η Μαρίνα πριν κάνει την παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο επιτίθεται κατά της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν και ανέφερε πως ντρέπεται επειδή το Channel One για αρκετά χρόνια διασπείρει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. «Ολη η ευθύνη για αυτήν την επιθετικότητα ανήκει στη συνείδηση ενός ανθρώπου, του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός και η μητέρα μου Ρωσίδα και δεν ήταν ποτέ εχθροί. Το κολιέ στο λαιμό μου λέει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτόν τον αδερφοκτόνο πόλεμο και τα αδελφά έθνη μας να κάνουν ειρήνη μεταξύ τους», λέει η Μαρίνα στο βίντεο.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν στο Channel One, το οποίο διέσπειρε την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, κάτι για το οποίο ντρέπομαι αυτήν τη στιγμή. Ντρέπομαι που επέτρεψα να μεταδοθούν ψέματα από την τηλεόραση, που επέτρεψα οι Ρώσοι να γίνουν ζόμπι. Μείναμε ήσυχοι όταν όλο αυτό ξεκίνησε το 2014. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον Ναβάλνι. Συνεχίσαμε να παρακολουθούμε ήσυχα αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Τώρα όλος ο κόσμος απομακρύνθηκε από εμάς. Η ντροπή αυτού του αδερφοκτόνου πολέμου δεν θα μπορέσει να ξεπλυθεί ούτε σε δέκα γενιές. Εμείς, ο ρωσικός λαός, είμαστε έξυπνοι και με ενσυναίσθηση, μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Ελάτε στις διαμαρτυρίες, μη φοβάστε, δε μπορούν να μας φυλακίσουν όλους» αναφέρει η Μαρίνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA