Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα είναι η δημοσιογράφος που ύψωσε ανάστημα και μίλησε ανοιχτά κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με ένα πλακάτ στα χέρια και με μήνυμα «Ντρέπομαι, να σταματήσει ο πόλεμος» η Μαρίνα Οβσιανίκοβα εισέβαλε στο στούντιο του Channel One, γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει για εκείνη. Η κίνησή της και οι δηλώσεις της προβλήθηκαν από όλα τα διεθνή δίκτυα ενώ τα ίχνη της αγνοούνταν για αρκετές ώρες. 

Τώρα, η Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που συνελήφθη αμέσως για τις αντιδράσεις της κόντρα στον πόλεμο που κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης μέχρι 15 χρόνια, με τις αρχές της Ρωσίας, πάντως, να μην έχουν διευκρινίσει τις κατηγορίες που την βαρύνουν. Μετά τη σύλληψή της επικράτησε θρίλερ για το πού τελικά βρίσκεται η Ρωσίδα δημοσιογράφος. Ενα θρίλερ που έκανε μέχρι και τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν. Χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, ανέφερε: «Οι ρωσικές Αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η γυναίκα "δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης"». 

Διαβάστε ακόμηΔολοφονημένο σε μια βαλίτσα το μοντέλο που είχε αποκαλέσει τον Πούτιν «ψυχοπαθή»

Και τώρα ο δικηγόρος της, Ντανίιλ Μπέρμαν, βάζει τέλος στο θρίλερ σχετικά με το πού βρίσκεται, ανεβάζοντας στο Twitter την πρώτη της φωτογραφία μετά τη σύλληψή της. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε: «Υποθέτω ότι η πελάτης μου, Μαρίνα Οβσιάνικοβα, απειλείται από ποινική και όχι διοικητική δίωξη με βάση τον νέο νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών». «Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι Αρχές να την μετατρέψουν σε παράδειγμα για να φιμώσουν άλλους διαμαρτυρόμενους», πρόσθεσε στη συνέχεια.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ντμίτρι Πεσκόφ: «Χουλιγκανισμός» η κίνηση της Μαρίνα Οβσιανίκοβα

Η κίνηση της Ρωσίδας δημοσιογράφου, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, να υψώσει ανάστημα και να μιλήσει ανοιχτά κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από το Κρεμλίνο. Κι αυτό γιατί ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφχαρακτήρισε ως «χουλιγκανισμό» την ηρωική - κατά πολλούς - κίνηση της 44χρονης Οβσιανίκοβα να παρέμβει με ένα πλακάτ την ώρα του δελτίου ειδήσεων και να στείλει το μήνυμά της υπέρ της Ουκρανίας.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με το πλακάτ της που έγραφε «όχι στον πόλεμο». «Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξαίροντας το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο για «το ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η παρέμβαση της μπορεί να διακόπηκε έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα, ωστόσο η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο του διαδικτύου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επαινεί την πράξη της. Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα που εργαζόταν στο Channel One της ρωσικής τηλεόρασης, κρατήθηκε για περίπου 3 ώρες προτού συλληφθεί από τις Αρχές.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης, βάσει της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη διάδοση των λεγόμενων «fake news» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 15 χρόνια. Η Ρωσίδα δημοσιογράφος μπορεί να κατηγορηθεί και για την προτροπή της στους Ρώσους πολίτες να βγουν να διαμαρτυρηθούν.

Μαρίνα Οβσιανίκοβα: «Ντρέπομαι που επέτρεψα οι Ρώσοι να γίνουν ζόμπι»

Η Μαρίνα πριν κάνει την παρέμβαση στο δελτίο ειδήσεων δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο επιτίθεται κατά της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν και ανέφερε πως ντρέπεται επειδή το Channel One για αρκετά χρόνια διασπείρει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου. «Ολη η ευθύνη για αυτήν την επιθετικότητα ανήκει στη συνείδηση ενός ανθρώπου, του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός και η μητέρα μου Ρωσίδα και δεν ήταν ποτέ εχθροί. Το κολιέ στο λαιμό μου λέει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτόν τον αδερφοκτόνο πόλεμο και τα αδελφά έθνη μας να κάνουν ειρήνη μεταξύ τους», λέει η Μαρίνα στο βίντεο.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν στο Channel One, το οποίο διέσπειρε την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, κάτι για το οποίο ντρέπομαι αυτήν τη στιγμή. Ντρέπομαι που επέτρεψα να μεταδοθούν ψέματα από την τηλεόραση, που επέτρεψα οι Ρώσοι να γίνουν ζόμπι. Μείναμε ήσυχοι όταν όλο αυτό ξεκίνησε το 2014. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον Ναβάλνι. Συνεχίσαμε να παρακολουθούμε ήσυχα αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Τώρα όλος ο κόσμος απομακρύνθηκε από εμάς. Η ντροπή αυτού του αδερφοκτόνου πολέμου δεν θα μπορέσει να ξεπλυθεί ούτε σε δέκα γενιές. Εμείς, ο ρωσικός λαός, είμαστε έξυπνοι και με ενσυναίσθηση, μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα. Ελάτε στις διαμαρτυρίες, μη φοβάστε, δε μπορούν να μας φυλακίσουν όλους» αναφέρει η Μαρίνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA