Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πιο τρομακτικό όπλο, που διαθέτει, επιστρατεύει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να απειλήσει ευθέως τη Δύση την ώρα, που η έκβαση της εισβολής στην Ουκρανία δεν είναι η αναμενόμενη για τον ίδιο και η ρωσική οικονομία στενάζει από τον άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο των δυτικών κυβερνήσεων. Για το λόγο αυτό το Κρεμλίνο βάζει στο τραπέζι τον αόρατο υπερηχητικό πύραυλο 3M22 Zircon, που επιτυγχάνει την ασύλληπτη ταχύτητα των 10.000 χιλμ./ώρα, επιχειρώντας να προκαλέσει φόβο για ακόμα μία φορά στους δυτικούς καθώς πλέον βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο με την ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία να εξελίσσεται σε έναν αιματηρό πόλεμο φθοράς των στρατευμάτων του χωρίς έως τώρα να έχουν επιτύχει τους στόχους στο επιχειρησιακό επίπεδο.

Οι μεγάλες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό του ρωσικού στρατού και η καταστροφή σημαντικού τμήματος των δυνάμεων εισβολής, την οποία οι Ουκρανοί υπολογίζουν στο 40%, δημιουργούν νέα δεδομένα για την πραγματική στρατιωτική ισχύ της Μόσχας και κατ' επέκταση για την ίδια την πολιτική επιβίωση του Βλαντίμιρ Πούτιν.  

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα του βίντεο, που δημοσιοποίησε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, με την εκτόξευση του ταχύτερου πυραύλου στον κόσμο από τη φρεγάτα Admiral Gorshkov είναι κάτι παραπάνω από σαφές.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία - Τι απαντά η Ουκρανία

Πρόκειται για το υπερόπλο, που αντίστοιχο του δεν υπάρχει στο δυτικό οπλοστάσιο και η ολοκλήρωση των δοκιμών του προσδίδει στρατηγικό πλεονέκτημα στο ρωσικό επιτελείο στο πεδίο του «υπερηχητικού πολέμου». Η τεράστια ταχύτητά του και η χαμηλή πτήση του καθιστούν τα παραδοσιακά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ πιθανά ευάλωτα σε μία συμβατική ή πυρηνική απειλή καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την άμυνα λόγω της ταχύτητάς του και μόνο. Είναι δηλαδή ενδεχόμενο το συγκεκριμένο ρωσικό οπλικό σύστημα, η Μόσχα το θεωρεί δεδομένο, να μην μπορεί να αναχαιτιστεί από κανένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Δύσης.

Βγαίνει και σε πυρηνική... έκδοση

Το γεγονός ότι ο πύραυλος Zircon μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή αναδεικνύει το μέγεθος της απειλής, η οποία άλλωστε τέθηκε από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο στο διάγγελμα του με το οποίο ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. To βεληνεκές του πυραύλου, σύμφωνα με τις ρωσικές στρατιωτικές πηγές, ξεπερνά τα 1.000 χιλιόμετρα. Το εκτιμώμενο βεληνεκές του Zircon κατά τις δυτικές αμυντικές βιομηχανίες είναι 500 χιλιόμετρα σε χαμηλή πτήση και έως 750 χιλιόμετρα σε ημιβαλλιστική τροχιά. Η εκτόξευσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί από πολεμικά πλοία, από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια του ρωσικού στόλου αλλά και από επίγεια βάση.

Οπως γίνεται αντιληπτό μέσω των ρωσικών υποβρυχίων και καταδρομικών ο Zircon μπορεί να μεταφερθεί σε αποστάσεις βολής κατά δυτικών χωρών αλλά κυρίως να πλήξει στρατηγικούς θαλάσσιους και επίγειους στόχους. 

 Είναι χαρακτηριστικό πως ο πύραυλος αυτός είναι πρακτικά αόρατος από τα ενεργά συστήματα ραντάρ. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του, ο Zircon καλύπτεται πλήρως από ένα σύννεφο πλάσματος, που απορροφά τυχόν ακτίνες ραδιοσυχνοτήτων και καθιστά τον εντοπισμό του από τα ραντάρ αδύνατο. Αυτό επιτρέπει στον πύραυλο να παραμείνει απαρατήρητος έως ότου εξουδετερώσει το στόχο του. Στην πραγματικότητα, η εκτόξευση του θα γίνει γνωστή μόνο αφού χτυπηθεί ο στόχος, λένε με σιγουριά οι Ρώσοι επιτελείς. 

Προθεσμία 60 δευτερολέπτων για να τον αναχαιτίσουν

Δεδομένου ότι τα συστήματα αναχαίτισης πυραύλων των ΗΠΑ απαιτούν χρόνο αντίδρασης 8-10 δευτερολέπτων για να εξουδετερώσουν τις εισερχόμενες επιθέσεις, στο χρόνο αυτό ο ρωσικός Zircon θα έχει ήδη διανύσει 20 χιλιόμετρα με τους πυραύλους αναχαίτισης να μην έχουν τη δυνατότητα να τον πλήξουν. Ακόμη κι αν ένα αμερικανικό πλοίο κατάφερνε να εντοπίσει έναν πύραυλο Zircon σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων, θα είχε μόνο ένα λεπτό για να τον αναχαιτίσει.

Ο «ανίκητος», κατά τους Ρώσους, πύραυλος με τις απίστευτες επιχειρησιακές δυνατότητες θα μπορούσε να απειλήσει και το στόλο των πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ με το υπερηχητικό οπλοστάσιο της απόλυτα αιφνιδιασμένης από τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών Μόσχας να αποτελεί πραγματικό γρίφο για το αμερικανικό Πεντάγωνο.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA