Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι εμφανώς δυσαρεστημένος από τις καθημερινές απώλειες στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να κινηθεί δραστικά. Όπως αναφέρει στο Twitter ο ερευνητής δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεφ, η υπηρεσία ασφαλείας FSB (διάδοχος της KGB) συνέλαβε τον υποδιευθυντή της εθνικής φρουράς Ρόμαν Γκαβρίλοφ. Ο ίδιος επικαλείται τρεις ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης για τη συγκεκριμένη ανάρτηση με τον Γκαβρίλοφ να θεωρείται «υπεύθυνος για το φιάσκο με τις πληροφορίες που μετέφερε στο Κρεμλίνο σχετικά με την «ουκρανική στήριξη» στην εισβολή της Ρωσίας. Κατηγορείται επίσης και για «διαρροή στρατιωτικών δεδομένων, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών».

«Τρεις ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Γκαβρίλοφ, ο αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Φρουράς (τμήμα του εσωτερικού στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπέστη τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία), συνελήφθη από την FSB. Ο Γκαβρίλοφ εργαζόταν επίσης στο παρελθόν στην Προεδρική Φρουρά, δηλαδή στην προσωπική ασφάλεια του Πούτιν», τονίζει ο Γκρόζεφ.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν απειλεί με τον αόρατο υπερηχητικό πύραυλο Zircon

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ανακοινωθεί οι λόγοι της σύλληψης του Γκαβρίλοφ, ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο Ρώσος αξιωματικός θα κατηγορηθεί για μια σωρεία παραπτωμάτων, ακόμα και για σπάταλη χρήσης καυσίμων, με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να μένουν στη μέση του δρόμου από καύσιμα, όπως έχουν δείξει πολλά βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων.

«Αν και είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς σε τι ακριβώς θα οδηγήσει η εκκαθάριση / αναδιάταξη στην κορυφή των δυνάμεων ασφαλείας, ένα πράγμα είναι σαφές: ο Πούτιν αναμφίβολα αναγνωρίζει την κρίση που περνάει αυτή η επιχείρηση. Είναι τόσο βαθιά που αλλάζει στρατηγούς κατά τη διάρκεια πολέμου - μία καθόλου σωστή πρακτική», σχολίασε ο δημοσιογράφος.

Πάντως ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γκαβρίλοφ αποπέμφθηκε για άγνωστους λόγους από τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βίκτορ Ζολότοφ. Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις 9 Μαρτίου μέχρι σήμερα, περίπου 12.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ενώ τρεις Ρώσοι στρατηγοί δολοφονήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σε κατ' οίκον περιορισμό όσοι θεωρηθούν «κατάσκοποι» 

Στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την αντίσταση των Ουκρανών, όπως έγινε γνωστό από κορυφαίο εμπειρογνώμονα των μυστικών υπηρεσιών ότι ο Σεργκέι Μπεσέντα, επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών εξωτερικού της FSB, συνελήφθη μαζί με τον αναπληρωτή του, Ανατόλι Μπολιούχ και τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Όπως αποκάλυψε ο Αντρέι Σολδάτοφ, πηγές εντός του FSB επιβεβαίωσαν την κράτηση και των δύο ανδρών.

Οι συλλήψεις των αξιωματικών της FSB  επιβεβαιώθηκαν από τον Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, έναν Ρώσο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είναι εξόριστος. Ακόμη συμπλήρωσε ότι οι αξιωματικοί της FSB είχαν πραγματοποιήσει έρευνες σε πάνω από 20 σπίτια συναδέλφων τους στη Μόσχα οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για συνομιλίες με δημοσιογράφους.

Πάντως, αξιωματούχος της Δύσης ανέφερε πως είχε ενημερωθεί για τις συλλήψεις χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαίωσε την ορθότητα των πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο εάν οι πληροφορίες είναι αληθινές αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν είναι ανήσυχος με τον ρόλο που διαδραματίζει η FSB στην εισβολή και ως εκ τούτου μπορεί να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο ανώτερο επίπεδο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ώρα ο Αντρέι Σολδάτοφ, δημοσιογράφος και ερευνητής που ειδικεύεται στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας μιλώντας τις προηγούμενες μέρες  στους Times υποστήριξε ότι οι τελικές εκθέσεις που εκπόνησε η FSB ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία και η εκτίμησή της για το πόση αντίσταση αναμενόταν βασίστηκαν σε «τρομερά λάθος υπολογισμούς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA