Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ απηύθυνε δραματική προειδοποίηση στους Ευρωπαίους ηγέτες να δαπανήσουν τώρα χρήματα για την αντιμετώπιση της πείνας ανά την υφήλιο, ώστε να αποφύγουν νέες μεταναστευτικές κρίσεις αργότερα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπλήρωσε έναν μήνα από την έναρξή του και έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων εκτοξεύοντας τις τιμές και επιδεινώνοντας το πρόβλημα της πείνας στην υφήλιο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

Οι εξελίξεις απειλούν να πλήξουν τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από λιμούς και να πυροδοτήσουν πολιτικό χάος και μεταναστευτική κρίση. Μιλώντας στο Politico o Μπίσλεϊ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να προβούν σε γενναίες δωρεές προς το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να μην υποστούν οι χώρες τους τις συνέπειες: «Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Και μια αποτυχία να βρεθούν μερικά έξτρα δις. δολάρια φέτος θα σημάνει επιδείνωση του λιμού, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση». 

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι θέλει τη Μαριούπολη για να ενωθεί με τις αυτονομημένες περιοχές

Η παρέμβαση του εκτελεστικού διευθυντή του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης (2020) Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος αναδεικνύει διαστάσεις του τεράστιου προβλήματος καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ρωσία και Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο και τα προβλήματα στις εξαγωγές έχουν άμεσο αντίκτυπο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Δυσοίωνες προβλέψεις για νέα μεταναστευτικά ρεύματα 

Το σημείο καμπής αναμένεται το φθινόπωρο, λέει ο διευθυντής του WFP, όταν θα γίνει πιθανότατα αισθητή ή πλήρης έκταση του προβλήματος. «Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, τότε θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, θα έλθει στην Ευρώπη», προειδοποίησε σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στις εν λόγω περιοχές του πλανήτη είναι χειρότερη απ’ ό,τι στον απόηχο της «Αραβικής Άνοιξης», ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο. «Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες αν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα; Είναι εύκολο να κάθεστε στο πανύψηλο άλογό σας ή στον χρυσελεφάντινο πύργο σας όταν δεν είστε αυτοί που λιμοκτονούν», τόνισε μιλώντας σε ανθρωπιστικό συνέδριο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA