Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εικόνες από την Μπούκα με νεκρούς να κείτονται στους δρόμους προκαλούν οργή και αποτροπιασμό παγκοσμίως. Οι εικόνες φρίκης κόβουν την ανάσα ενώ την ίδια ώρα ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Παντού στην Μπούκα φαίνονται η καμένη γη και οι άμαχοι που έπεσαν νεκροί, στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο. Παράλληλα, τοπικοί εισαγγελείς στις περιοχές του Κιέβου έχουν ξεκινήσει έρευνες στην Ουκρανία, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία, με τη Μόσχα όμως να μιλά για «προβοκάτσια». 

Διαβάστε ακόμηΠόλεμος στην Ουκρανία: Δεκάδες πτώματα στα προάστια του Κιέβου - Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία

Ζελένσκι: Οι ένοχοι των εγκλημάτων πολέμου θα τιμωρηθούν

Τα «εγκλήματα πολέμου» που διεπράχθησαν στη Μπούκα και σε άλλες κατεχόμενες πόλεις θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα, προειδοποίησε πως όσοι έχουν την ευθύνη «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τους Ρώσους στρατιωτικούς «κτήνη» που διαπράττουν εγκλήματα. 

«Ελάτε να δείτε τι κάνατε!»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιτέθηκε, ουσιαστικά, στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πως με την πολιτική τους, έδωσαν στη Ρωσία την ευκαιρία να κάνει ό,τι κάνει! Μέρκελ και Σαρκοζί, είπε ο Ζελένσκι, θα όφειλαν να επισκεφθούν τη Μπούκα για να δουν πού οδήγησε αυτή που χαρακτήρισε αποτυχημένη πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. «Προσκαλώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να επισκεφθούν τη Μπούκα για να δουν πού οδήγησε η πολιτική των παραχωρήσεων επί 14 χρόνια».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το 2008, τα κράτη μέλη του NATO εξέτασαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ένταξη της Ουκρανίας, αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν εξαιτίας της εναντίωσης της Ρωσίας.

«Προβοκάτσια», απαντά η Μόσχα

Από την πλευρά της η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες για θηριωδίες στη Μπούκα, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του να υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «προβοκάτσια». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε γνωστό ότι η Μόσχα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητηθεί η «κλιμάκωση της βίας» εκ μέρους του Κιέβου.

Οργή στους ηγέτες της Δύσης για τη Μπούκα - Να λογοδοτήσει η Ρωσία

«Οι ελεεινές επιθέσεις των Ρώσων κατά αθώων αμάχων στο Ιρπίν και στη Μπούκα συνιστούν ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον τόνισε πως «καμία άρνηση ή παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κρύψει αυτό που όλοι γνωρίζουμε πως είναι η αλήθεια - ο Πούτιν είναι απεγνωσμένος, η εισβολή του αποτυγχάνει και η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».

Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, καταδίκασε τους «ειδεχθείς και φρικιαστικούς» φόνους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα, προσάπτοντας την ευθύνη γι’ αυτούς στη Ρωσία. «Καταδικάζουμε σθεναρά τους φόνους αμάχων στην Ουκρανία, κινητοποιούμαστε για να λογοδοτήσει το ρωσικό καθεστώς», ανέφερε ο Τριντό μέσω Twitter. «Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς και φρικιαστικές επιθέσεις θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναμένεται να ανακοινώσει, τις επόμενες μέρες, η Δύση, μετά τη σφαγή στη Μπούκα. 

Ανεπαρκείς οι κυρώσεις λέει το Κίεβο – Δεν θα μας απομονώσετε απαντά η Μόσχα

«Ανεπαρκείς» χαρακτήρισε πάντως τις δηλώσεις αυτές ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Δήλωσε πως είδε το προσχέδιο και πρόσθεσε πως «ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση».

Αξίωσε η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Πρόσθεσε πως αναμένει να επιβληθούν τα ίδια μέτρα και από την G7. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA