Μενού
  • Α-
  • Α+

Με ένα τρόπο που ρίχνει κυριολεκτικά... γροθιά στο στομάχι της Ρωσίας για τα εγκλήματα που έγιναν στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας, όπου φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες νεκρούς άμαχους πολίτες να κείτονται στους δρόμους, Ρώσος καλλιτέχνης επιχείρησε μια τολμηρή αναπαράσταση των μαζικών εγκλημάτων και μάλιστα σε κεντρικούς δρόμους της Μόσχας! Χρήστης του διαδικτύου ανέβασε αυτή τη συμβολική ακτιβιστική δράση στα social media που δείχνει τον Ρώσο καλλιτέχνη, να κείτεται μπρούμυτα με τα χέρια δεμένα στους δρόμους της Μόσχας, αναπαριστώντας τα θύματα στη Μπούκα.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες δορυφορικές φωτογραφίες με αμάχους στη Μπούκα

Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ρώσος καλλιτέχνης κείτεται στους δρόμους της Μόσχας σε μια αυθόρμητη περφόρμανς που αναπαριστά τον νεκρό που βρέθηκε προ ημερών με δεμένα χέρια στην ουκρανική πόλη Μπούκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρωσικές θηριωδίες.

Ο άγνωστος -μέχρι στιγμής- καλλιτέχνης πόζαρε με καφέ σακάκι ξαπλωμένος στο δρόμο με το πρόσωπο κάτω και τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του το πρωί της Τρίτης. Η περφόρμανς έλαβε χώρα σε τέσσερις τοποθεσίες γύρω από το κέντρο της Μόσχας. Σε μια από τις φωτογραφίες βρίσκεται στα σκαλιά ενός πάρκου με το Παλάτι του Κρεμλίνου, την έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, ακριβώς πίσω του. Η παράσταση, με τίτλο #Bucha-#Moscow, βασίζεται σε μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες από την εργατούπολη έξω από το Κίεβο, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν τουλάχιστον 340 πτώματα αμάχων μετά τη ρωσική υποχώρηση από την πόλη την περασμένη εβδομάδα».

Κάθε αυλή στη Ρωσία πρέπει να έχει ένα μνημείο όπως αυτό

Και συνεχίζεται στην ανάρτηση: «Η Ρωσία έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τον ρόλο της σε οποιουσδήποτε φόνους, κατηγορώντας ακόμη και την Ουκρανία ότι είναι η ίδια που σκηνοθετεί τις εικόνες και τα πλάνα αυτά. Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία είναι σπάνιες από τότε που το Κρεμλίνο ψήφισε νέο νόμο που επισύρει βαριά ποινή φυλάκισης για όποιον αμφισβητεί την «ειδική επιχείρηση» της Μόσχας. Το να το αποκαλείς πόλεμο ή ακόμα και να κρατάς ένα λευκό χαρτί σε δημόσια θέα αρκεί για να σε συλλάβουν. Με τις διαμαρτυρίες στους δρόμους ουσιαστικά εκτός νόμου, ακτιβιστές σε όλη τη χώρα προσπαθούν να βρουν άλλους, πιο δημιουργικούς τρόπους διαμαρτυρίας».

«Μία από τις καλύτερα οργανωμένες δυνάμεις κατά του πολέμου, η Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με τίτλο «Mariupol5000» με στόχο να τοποθετήσει 5.000 σταυρούς και αυτοσχέδια μνημεία τάφων σε όλη τη χώρα στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μαριούπολης .Το κίνημα είπε την Τρίτη ότι έχει ήδη τοποθετήσει 500 αυτοσχέδια μνημεία σε 37 ρωσικές πόλεις, από τη δυτικότερη πόλη του Καλίνινγκραντ έως το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό, και τα μνημεία θα τιμούν τώρα και τα θύματα της Μπούτσα».

«Έχουν κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με ξύλινους σταυρούς με πινακίδες που γράφουν «Bucha» ή «5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη» τοποθετημένες έξω από πολυκατοικίες σε όλη τη Ρωσία. ''Κάθε αυλή στη Ρωσία πρέπει να έχει ένα μνημείο όπως αυτό'', ανέφερε το κίνημα σε μια δήλωση. «Δεν μπορούμε να υπηρετούμε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες μεθόδους διαμαρτυρίας».

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA