Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάθε πόλη που ανακαταλαμβάνει ο ουκρανικός στρατός από τις ρωσικές δυνάμεις αποκαλύπτει το μέγεθος της φρίκης. Πριν προλάβει ο κόσμος να συνέλθει από τη φρίκη της Μπούκα εκφράζονται φόβοι πως η πόλη Χοστομέλ θα είναι το επόμενο θέρετρο του τρόμου αφού ήδη κατά τη διάρκεια της νύχτας αποκαλύφθηκαν τα πτώματα 11 ανθρώπων σε έναν χώρο στάθμευσης και πλέον οι ουκρανικές αρχές πηγαίνουν βήμα – βήμα και ψάχνουν υπόγεια, σπίτια και αποθήκες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται περισσότεροι από 400 κάτοικοι της πόλης!

Μέσα σε αυτό το κλίμα Ουκρανία και Ρωσία καλούνται να συνεχίσουν τις όποιες προσπάθειες κάνουν προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη ειρήνευση. Το κατά πόσο είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο με τα όσα φρικτά αποκαλύπτονται κάθε ημέρα είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ερώτημα το οποίο αναζητά απάντηση.

Διαβάστε ακόμη: Αυτός είναι ο «χασάπης της Μπούκα» - Επέβλεπε τη σφαγή και είχε πάρει τις ευλογίες της Ρωσικής εκκλησίας

Ακόμα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται επί του παρόντος να είναι διχασμένος αφού από τη μια τονίζει πως μετά τις σφαγές «δεν έχουμε μεγάλη επιθυμία να μιλήσουμε με τους Ρώσους», από την άλλη αντιλαμβάνεται και ο ίδιος - και το λέει και δημόσια – πως οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές θα πρέπει να συνεχιστούν! «Μετά από αυτά που είδαμε, δεν υπάρχει μεγάλη επιθυμία να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία, γιατί καταλαβαίνουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έστω και μικρές ευκαιρίες για να εξελιχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία. Χωρίς αυτό, νομίζω ότι είναι δύσκολο να τερματιστεί ο πόλεμος» , είπε, μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε απογοητευμένος τονίζοντας πως οι δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία έχουν καταστήσει δυσκολότερες τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Τόνισε, ωστόσο, ότι περιμένει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, πιθανώς σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

«Χονδροειδής προβοκάτσια των Ουκρανών οι νεκροί άμαχοι στη Μπούκα»

Το πόσο μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές γίνεται ξεκάθαρο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, της Μαρίας Μαρία Ζαχάροβα αλλά και του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρχικά ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στις τελευταίες τραγικές εικόνες από τη Μαριούπολη και την Μπούκα, αρνήθηκε οποιαδήποτε ρωσική ευθύνη και έκανε λόγο για σκηνοθεσίες των Ουκρανών.

Περισσότερο σκληρή εμφανίστηκε η Μ. Ζαχάροβα η οποία τόνισε πως «αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές εικόνες δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες. Φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις συνομιλίες».

Ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Μπούκα «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου».

Φρίκη και στη Χοστομέλ – Αποκαλύφθηκαν 11 πτώματα αμάχων

Και ενώ, μόνο από τα γεγονότα της Μπούκα ήταν ήδη ορατός ο κίνδυνος να διακοπούν οι συνομιλίες, έρχεται ο φόβος μιας επανάληψης της φρίκης στην πόλη Χοστομέλ. Εκεί, δηλαδή, όπου αργά τη νύχτα της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα 11 αμάχων που σκοτώθηκαν από ρώσους στρατιώτες, όπως ανεφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Ουκραΐνσκα Πράβντα.Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε ότι αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ και ότι οι αρχές έχουν αρχίσει έρευνες σε κελάρια και υπόγεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA