Μενού
  • Α-
  • Α+

Μηνύματα προς τη Δύση, κυρίως, και δευτερευόντως στο Κίεβο περιείχαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και, όπως ήταν αναμενόμενο, τοποθετήθηκε εκτενώς για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη: War Calendar: Η αντοχή της Ρωσίας στον πόλεμο και η κίνηση - ματ της Nokia

Μιλώντας σε τελετή στο ρωσικό Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, ο Πούτιν δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι μια σύγκρουση με τις αντιρωσικές δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν αναπόφευκτη.

«Οι στόχοι της είναι απολύτως σαφείς και ευγενείς. Από τη μια πλευρά, βοηθούμε και σώζουμε ανθρώπους και από την άλλη, απλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία. Είναι σαφές ότι δεν είχαμε επιλογή. Ήταν η σωστή απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν απομονώνεται η Ρωσία

Δίνοντας συνέχεια στο λεκτικό μπρα ντε φερ με τη Δύση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η χώρα του δεν μπορεί να απομονωθεί.  Η Ρωσία λέει ότι ποτέ δεν θα βασιστεί ξανά στη Δύση αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. 

Έφερε, μάλιστα, τις εξελίξεις στη διαστημική κούρσα ως παράδειγμα, αναφέροντας ότι πριν από 61 χρόνια σαν σήμερα, ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα. Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο Πούτιν μετέβη στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, σε απόσταση 5.550 χλμ, ανατολικά της Μόσχας.

«Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».

Οι ρωσικές επιτυχίες στο Διάστημα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως η πτήση του Γκαγκάριν και η εκτόξευση το 1957 του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου από τη Γη, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία: και τα δύο γεγονότα προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ. Η εκτόξευση του Sputnik 1 οδήγησε τις ΗΠΑ στο να συστήσει τη NASA σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά της από τη Μόσχα.

Απορρίπτει η Μόσχα τις κατηγορίες για βιασμούς

Την ώρα που ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα φέρονται να ετοιμάζονται για νέο γύρο αιματηρών μαχών με έπαθλα τη Μαριούπολη και το Ντονμπάς έρχονται στο φως καταγγελίες για βιασμούς από τα στρατεύματα της Μόσχας, αλλά και φήμες για χρήση χημικών όπλων.

Ο διοικητής των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν δήλωσε πάντως σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμους περί του αντιθέτου. Το Κρεμλίνο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, ωστόσο, η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τις αναφορές για βιασμούς και σεξουαλική βία, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς για ουκρανική και δυτική προβοκάτσια. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να φυτέψει ψευδή στοιχεία για ρωσική βία εναντίον αμάχων παρά το γεγονός, όπως υποστήριξε το υπουργείο, ότι η Μόσχα «λαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα για να σώσει αμάχους».

«Fake οι εικόνες από την πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας»

Αναφερόμενος, μάλιστα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα όσα συνέβησαν στην Μπούκα, είπε ότι οι φωτογραφίες και πλάνα από βίντεο που δείχνουν σκοτωμένους στους δρόμους της ουκρανικής πόλης Μπούτσα είναι fake [ψευδή], μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA